-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 23

Valentyna Brio Lenkų diskusijų klube: lenkiška poezija yra išskirtinė

„Tai buvo jauni žmonės, kurie perėjo per sovietinius lagerius, bet nepaisydami to rašė eilėraščius, – teigia profesorė Valentina Brio iš Hebrajų Universiteto Jeruzalėje, kuri dalyvavo Lenkų diskusijų klubo (lenk. polski klub dyskusyjny – PKD) organizuotoje diskusijoje „Iš Vilniaus į Jeruzalę“. Diskusija vyko apie poetus ir kūrėjus, kurie susiję su Vilniumi ir II pasaulinio karo metu kovojo lenkų generolo Władysławo Anderso armijos gretose.
Diskusija su Walentyna Bryo
Diskusija su Walentyna Bryo / zw.lt nuotr.

Susitikimas vyko spalio 16 d. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje. Organizuojant renginį taip pat prisidėjo Lenkijos institutas Vilniuje.

„Stengiuosi sekti viską, kas pasirodo viešojoje erdvėje ir liečia Vilnių. Ypač XX amžiaus ir pokario likimų tema. Profesorę V.Brio pastebėjau dar anksčiau. Kadaise išleido knygą pavadinimu „Wilno. Vilne. Vilnius“ apie Vilnių skirtingų tautų poezijoje, a vėliau į mano rankas pateko knygą, kuri vadinasi „Lenkiškos mūzos Šventojoje Žemėje.“ Norėjau pažiūrėti į vilniečių, ypač karo, likimus iš įvairių perspektyvų: lenkų, žydų, lietuvių, rusų“, – sutikimo tikslą pristatė jo iniciatorius, dr. Andžejus Pukšto.

V.Brio savo mokslinėje biografijoje turi dvi knygas, savo tema susijusias su Vilniumi: „Lenkiškos mūzos Šventojoje Žemėje“ ir „Poezija ir miesto poetika. Wilno. Vilne. Vilnius.“

„Lenkiškose mūzose“ ji papasakojo W.Anderso kariuomenės karių, kurie 1942-1945 m. tarnavo Palestinoje, istoriją. Tarp jų buvo nemažai vilniečių ir poetų: Józefas Bujnowskis, Juozas Kėkštas-Adomavičius, Dorofiejus Bochanas.

„Lenkų poezija yra išskirtinė. Kadaise turėjo didelę reikšmę. Dabar taip pat. Šiuolaikinėje lenkiškoje poezijoje justi tradicija, kuri yra su ja glaudžiai susijusi, kas yra labai gerai“, – po susitikimo portalui zw.lt teigė V.Brio.

zw.lt nuotr./Diskusija su Walentyna Bryo
zw.lt nuotr./Diskusija su Walentyna Bryo

W.Anderso armija prof. V.Brio susidomėjo iš dalies atsitiktinai., „Manęs paprašė, kad parašyčiau straipsnį apie tai, kas tuo metu dėjosi Šventojoje Žemėje ir Izraelio teritorijoje. Anksčiau užsiiminėjau lenkiška tematika. Pradėjau gilintis į šią temą ir pasirodė, kad medžiagos yra daugybė. Mano kolega iš universiteto tada pasakė: jei tai yra taip įdomu, tuomet verta parašyti knygą“, – zw.lt aiškino mokslininkė.

Pirmiausia V.Brio sudomino konkrečių žmonių likimai. „Žmonių likimai yra patys įdomiausi. Buvo ten daugybė jaunų, talentingų žmonių, kurie rašė eilėraščius, nors praėjo lagerius. Tos gyvenimo istorijos yra neįtikinėtinos. Pavyzdžiui, Jadwiga Czechowiczówna, kuri pradėjo rašyti dar tremtyje Kazachstane, vėliau buvo Moterų pagalbos tarnyboje W.Anderso armijoje. Jauna moteris. Kada prasidėjo karas, jai buvo maždaug 20 metų. Labai ilgėjosi Lenkijos ir jos eilės turi nostalgišką charakterį. Tyrinėdama dokumentus sužinojau, kad ištekėjo už žurnalisto Juliuszo Mieroszewskio, kuris vėliau bendradarbiavo su Paryžiuje leistu žurnalu „Kultura“. Susituokė Romoje. Su dideliu pasitenkinimu skaičiau, kad ši nelaiminga moteris galiausiai atrado savo laimę“, – pabrėžė profesorė.

V.Brio pastebėjo, kad jauni kūrėjai iš lenkiškos armijos, nepaisant tėvynės ilgesio, aprašinėjo taip pat ir Palestiną, jos kraštovaizdžius ir šventas vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius