-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 01

Valinskas užsispyrė: geresnio už Burkšą neranda (atnaujinta 18.00 val.)

Dar pirmadienį ryte Arūnas Valinskas teigė, jog šalia Arūno Burkšo į aplinkos ministrus bus ieškoma ir kitos kandidatūros, tačiau popiet persigalvojo. Tai sukėlė paskirtojo premjero Andriaus Kubiliaus nuostabą.
A.Burkšas
Pasak aplinkosaugininkų, A.Burkšui nereikėtų iš viso lįsti į politiką. / „Scanpix“ nuotr.

Po pietų posėdžiaudama Tautos prisikėlimo partijos frakcija nusprendė ir toliau nesiūlyti antro kandidato į aplinkos apsaugos ministrus. Kandidatas kol kas vienintelis – Arūnas Burkšas.
Nors dar prieš kelias valandas partijos lyderis Arūnas Valinskas žadėjo, kad į ministrus bus siūlomas dar ir „kandidatas Nr. 2“, jog paskirtasis premjeras A.Kubilius galėtų pasirinkti iš dviejų, frakcija nusprendė kitaip. A.Valinsko teigimu, kitas kandidatas turėjo būti ne partijos narys, gal todėl partiečiai nė nesivargino jo ieškoti.

A.Kubilius, sužinojęs, kad frakcija nemato kito kandidato į aplinkos ministrus, išskyrus A.Burkšą, nusistebėjo, mat neseniai iš A.Valinsko girdėjo ką kita. Per dieną tai esąs jau trečiasis variantas. „Tarsimės su prezidentu, – sakė A.Kubilius. – Aš žinau jo nuomonę, manau, ją žino ir TPP pirmininkas A.Valinskas.“
A.Kubilius sakė esąs šiek tiek nusivylęs, kad TPP eina ne pačiu teisingiausiu keliu, tačiau, anot jo, galbūt kol bus rastas tinkamas sprendimas, klystkeliai neišvengiami.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma naujienų portalui 15 min.lt teigė, jog tolesnė situacija gali klostytis dvejopai. Gali būti, jog A.Kubilius kategoriškai pasakys, kad A.Burkšo kandidatūra netinka ir jos neteiks. „Iki šiol A.Kubilius to kategoriškai nėra pasakęs“, – teigė J.Razma. Žurnalistams A.Kubilius yra aiškinęs, jog būtų negerai, jei šalies aplinkosaugai vadovautų Neringos vicemeras, kadangi būtent Neringos savivaldybėje klesti ypač daug neteisėtų statybų.
J.Razmos teigimu,  kitu atveju A.Kubilius gali nuspręsti vis dėlto teikti A.Burkšo kandidatūrą prezidentui. Tuomet savo sprendimą turėtų priimti V.Adamkus.
„Tokių nesutarimų sudarant vyriausybes yra buvę ir anksčiau, – sakė J.Razma. – Dėl vieno ministro gyvenimas valstybėje nesugrius. Jei dėl jo nebus susitarta, Vyriausybė vis tiek gali imtis savo pareigų, o laikinai vadovauti Aplinkos ministerijai paves kažkuriam kitam ministrui“.
A.Kubilius prieš porą dienų  yra planavęs, jog Vyriausybės programą, o tuo pačiu ir ministrų kabinetą pristatys ketvirtadienį.
Tvirtinant programą, Seimas ministrų kandidatūrų oficialiai netvirtina, tačiau neoficialiai ministrų pavardės jau yra aiškios.

Dar pirmadienį ryte Seimo pirmininkas A.Valinskas po susitikimo su aplinkosaugos nevyriausybinių organizacijų koalicijos atstovais ir A.Kubiliumi teigė, kad frakcija vis dėlto teiks  du kandidatus į aplinkos ministro postą. Kol kas jis įvardijo tik Neringos vicemerą A.Burkšą,  kuris ir toliau esą lieka „kandidatūra Nr.1“, o kitą pasiūlysianti partija.

A.Valinskas atsisakė paskelbti antro kandidato pavardę, tik patikino, kad tai nebus partijos narys. Teigiama, kad A.Burkšo kandidatūrai nepritaria prezidentas Valdas Adamkus, skeptiškai ją vertina ir A.Kubilius.

Pasak A.Kubiliaus, siūlymas įvardyti ir antrą kandidatą yra pačių „prisikėlėlių“ sprendimas. A.Valinskas taip pat teigė norįs paneigti gandą, kad aplinkos ministro kandidatūra yra pirmasis nesantaikos akmuo tarp valdančiosios koalicijos partnerių.

Tuo tarpu aplinkosaugos nevyriausybinių organizacijų  vykdomasis sekretorius Žymantas Morkvėnas po susitikimo teigė, kad pokalbis buvo nekonstruktyvus. „A.Valinskas mus smarkiai apibarė dėl mūsų pastabų, – sakė jis. – Jokių argumentų, kodėl A.Burkšas yra tinkamas kandidatas, jis nepateikė.“

Anot  Ž.Morkvėno, aplinkosaugininkai nėra nusistatę prieš A.Burkšo kandidatūrą. „Tačiau paskui jį velkasi toks šleifas, kad su juo reikia eiti iš politikos, o ne į politiką“, – sakė Ž.Morkvėnas, primindamas, kad A.Burkšas, kaip savivaldybės atstovas, savo parašais yra palaiminęs daug nelegalių statybų Kuršių nerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius