-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 27 /13:40

„Valstiečiai“ pasiekė savo: Seimo pirmininkas vėl turės septynis pavaduotojus

Valdantieji pakeitė savo pačių priimtą sprendimą dėl Seimo valdybos sudėties. Antradienį šis siūlymas buvo atmestas, tačiau ketvirtadienį Seime jų atstovė pateikė siūlymą sugrąžinti du papildomus Seimo vicepirmininkus. Šį kartą buvo pritarta ir opozicijos prašymui Seimo valdyboje skirti jiems dvi vietas.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Projektą pristačiusi „valstietė“ Aušrinė Norkienė tikino, kad sugrąžinus septynių Seimo vicepirmininkų pozicijas dvi iš jų gali atitekti opozicijos atstovams. Jos teigimu, toks sprendimas padėtų įtraukti daugiau politinių jėgų į politinės darbotvarkės formavimą.

A.Norkienės teigimu, vieno papildomo parlamento vicepirmininko pareigybės įkūrimas biudžetui kainuotų 66 tūkst. eurų per metus.

Liberalė Aušrinė Armonaitė pastebėjo, kad „valstiečių“ frakcija jau teikė kitokius projektus ir nerodė jokių sentimentų opozicijai.

„Net ir šiandien darbotvarkėje buvo įtrauktas projektas, kuriame buvo siūlomi šeši, o ne septyni Seimo pirmininko pavaduotojai“, – sakė ji.

„Mes tikrai jus girdime, vertiname, neignoruojame opozicijos, ir todėl šis projektas yra čia“, – atsakė A.Norkienė.

Konservatorius Mykolas Majauskas juokavo, kad pridėdami po du naujus pavaduotojus kas savaitę, valdantieji viršys visų Seimo narių limito skaičių. „Kviečiu susilaikyti ir valdantiesiems pateikti tikruosius argumentus“, – ragino jis.

Tuo metu socialdemokratas Julius Sabatauskas atkreipė dėmesį, kad antrojo Seimo vicepirmininko postas opozicijai žadamas tik žodžiu, statute tokia garantija nebūtų įrašyta.

Po pateikimo A.Norkienės siūlymui buvo pritarta ir nutarta svarstyti jį skubos tvarka.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Opozicija išsikovojo dvi vietas

Prieš balsavimą vykusiame svarstyme Eugenijus Gentvilas siūlė, kad opozicijai priklausytų ne vienas, o du Seimo vicepirmininko postai.

„Nieko naujo čia opozicija neiškovoja, o atsiima tai, kad egzistavo iki 2016 metų lapkričio 15 dienos”, – pabrėžė liberalas. „Jei tam nebus pritarta, aš kalbėsiu toliau apie opozicijos teisių pažeidinėjimą šitame Seime“, – pridūrė jis.

E.Gentvilo siūlymą parėmė ir iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs Povilas Urbšys. Jo teigimu, valdantieji šiuo metu kaltinami nedemokratiškumu ir pritardami šiam opozicijos siūlymui parodytų, kad stengiasi išlaikyti demokratišką balansą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

87 Seimo nariai iš 87 užsiregistravusiųjų pritarė tokiam E.Gentvilo pasiūlymui.

81 iš 83 Seimo narių pritarė statuto pakeitimui ir septynių Seimo vicepirmininkų grąžinimui. Du Seimo nariai balsuodami susilaikė.

Laimėję Seimo rinkimus būtent „valstiečiai“ nutarė, kad Seimo pirmininkui tiek daug pavaduotojų nereikia ir pačią pirmą savo valdymo dieną, pirmame šios kadencijos Seimo posėdyje siūlė skubos tvarka keisti Seimo statutą ir sumažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo 7 iki 5.

Mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių 2016-aisiais buvo paties Ramūno Karbauskio idėja. Jis iš pradžių norėjo Viktorui Pranckiečiui palikti tik keturis pavaduotojus.

Dabar papildomas Seimo vicepirmininko postas valdantiesiems reikalingas, kad į šias pareigas būtų paskirtas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas. Mat „tvarkiečių“ frakcija neseniai su valdančiąja koalicija pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius