Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05 /11:04

„Valstiečiai“ išpeikė Seimo valdybos sprendimus: rinkėjų lėšos – parlamentarų privilegijoms

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis frakcijos vardu pranešė besikreipiantis į Seimą dėl Seimo valdybos sprendimų keičiant parlamentinių lėšų naudojimo tvarką. Politiko įsitikinimu, nauja tvarka yra apgailėtina ir neteisinga, sudaromos sąlygos mokesčių mokėtojų lėšas leisti Seimo narių privilegijoms ir reikmėms.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visuomenėje praėjusią savaitę kilo didžiulis nepasitenkinimas valdybos sprendimu leisti Seimo nariams nuomotis lengvuosius automobilius iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Tokiu valdybos sprendimu buvo žengtas didžiulis žingsnis atgal, pamažu grąžinant privilegijas, kurių LVŽS frakcijos siūlymu buvo atsisakyta kadencijos pradžioje“, – antradienį žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojamas R.Karbauskis.

Anot jo, tai – ne vienintelis kontroversiškas sprendimas, pastaruoju metu priimtas Seimo valdyboje. Esą valdyba parlamentarams leido už parlamentines lėšas savo nuosavybėn įsigyti biuro bei kompiuterinę techniką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo nariai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo nariai

„Ją iki šiol buvo leidžiama tik nuomoti, – nurodė R.Karbauskis. – Valdyba nenumato pareigos šiuos, už valstybės pinigus nupirktus, daiktus grąžinti pasibaigus Seimo nario kadencijai.“

Nuomoti galės bet ką

Taip pat, „valstiečio“ teigimu, Seimo valdyba už Seimo nario veiklai skirtas lėšas leista apmokėti ne tik biuro patalpų – kaip yra dabar – bet ir kitų patalpų, reikalingų Seimo nario parlamentinei veiklai vykdyti, nuomą.

„Taigi, Seimo narys galės nuomoti kad ir sandėlius ar gyvenamąsias patalpas ne tik Vilniuje, bet iš esmės bet kuriame Lietuvos mieste“, – komentavo Seimo narys.

Informacija apie parlamentarų biuro patalpas, jų adresus, pasak R.Karbauskio, viešai Seimo tinklalapyje nebus skelbiama.

„Skandalinga ir tai, jog valdyba [...] atsisakė viešumo“, – nurodė jis.

„LVŽS visada aiškiai pasisakė prieš privilegijų teikimą Seimo nariams, dėl to, vadovaudamiesi Seimo Statuto 34 straipsnio 4 dalimi, nustatančia, kad frakcijos gali apskųsti Seimo valdybos sprendimus Seimui, o Seimas tokius skundus turi nagrinėti ir spręsti, šiandien Seimo posėdžių sekretoriatui įteikėme LVŽS frakcijos kreipimąsi į Seimą dėl Seimo valdybos sprendimo pripažinimo neteisėtu“, – išdėstė R.Karbauskis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Seimo rūmai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Seimo rūmai

Stokoja aiškumo

„Valstiečių“ įsitikinimu, valdybos sprendimas, kuriuo numatomas parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimas, „pažeidžia konstitucinį teisinės valstybės principą, atsakingo valdymo principą, neužtikrina skaidrumo ir viešumo principų laikymosi valstybės tarnyboje bei atsakingo valstybės biudžeto lėšų naudojimo“.

Taip pat, Seimo narių teigimu, valdybos sprendime vartojamos „teisinio aiškumo stokojančios formuluotės, leisiančios kiekvienu atveju teisės normą aiškinti skirtingai, sukuriant sąlygas nevienodai traktuoti Seimo narių teises ir jas nepagrįstai išplėsti“.

Siūlymą keisti parlamentinių lėšų naudojimo tvarką Seimo valdybai spalio 17-ąją pateikė Etikos ir procedūrų komisija. Sprendimą dėl naujos tvarkos, šešiems nariams pasisakius „už“, vienam susilaikius, Seimo valdyba priėmė spalio 23 dieną.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Antanas Matulas 15min teigė, kad tai – ne galutinis sprendimas.

„Aš šiandien kalbėjau, tikslinausi, kodėl nėra teksto. Pasakė, kad rytoj (trečiadienį – 15min) valdybos posėdy dar bus tikriausiai sprendimas arba atšauktas ir priimtas kitas, arba tikslinamas. Ten iškilo problemų dėl elektroninės įrangos pirkimo ar nuomos“, – dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Sprendimą persvarstys

Kad parlamento vadovas V.Pranckietis aptariamo Seimo valdybos sprendimo nepasirašė ir teikia jį valdybai persvarstyti „dėl posėdžio metu iškilusių abejonių“ BNS patvirtino jo atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

„Seimo pirmininkas jo nepasirašė ir praėjusią savaitę, spalio 30 dieną, parašė raštą, kuriuo prašo klausimą persvarstyti valdyboje dėl posėdžio metu iškilusių abejonių“, – nurodė ji.

Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius BNS taip pat patvirtino, jog valdybos sprendimas nepasirašytas, tad jo nėra ir teisės aktų bazėje.

Pasak A. Nekrošiaus, kol kas neaišku dėl šio sprendimo galiojimo, nors Seimo valdybos balsavimas ir buvo.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė teigė, kad parlamento vadovas turi teisę grąžinti valdybai persvarstyti sprendimą. Ji pati vienintelė susilaikė balsuodama dėl parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo tvarkos.

„Jei Seimo pirmininkas mano, kad kažkas buvo neišgirsta, nesuprasta, gali nepasirašydamas grąžinti valdybai ir dar kartą prašyti įsigilinti, jeigu toks jo sprendimas yra, mes artimiausiame posėdyje apie tai kalbėsime“, – BNS sakė R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė

Parlamento pirmoji vicepirmininkė sakė palaikanti dabartinę tvarką, kuomet lėšas galima leisti tik automobilio eksploatacijai, ir nemato priežasčių grąžinti nuomą, ypač kadencijai einant į pabaigą.

„Būtent mūsų iniciatyva buvo nustatyta daugiau atskaitomumo, ir ypač dėl automobilių naudojimo, nes praėjusių kadencijų praktikoje beveik visos lėšos buvo naudojamos automobilių nuomai ir eksploatavimui, buvo negražių situacijų, kad kai kurie Seimo nariai automobilius, nuomotus už parlamentinei veiklai skirtus pinigus, išsipirkdavo“, – kalbėjo vicepirmininkė.

Aš dėl to ir susilaikiau, manydama, kad anas sprendimas buvo teisingas.

„Aš dėl to ir susilaikiau, manydama, kad anas sprendimas buvo teisingas. Etikos ir procedūrų komisija mano, pasiūlydama kompromisinį sprendimą, kad tik 30 proc. parlamentinei veiklai skiriamų lėšų gali būti naudojama automobilių nuomai. Aš vis tik laikiausi savo nuomonės, juo labiau, kad ši kadencija eina į pabaigą, kad reiktų ją pabaigti (su tokia tvarka – BNS), kaip pradėjom“, – pažymėjo R.Baškienė.

A.Matulas: prabangių automobilių nuomotis nepavyks

Komentuodamas R.Karbauskio mintį dėl parlamentarams sugrąžintų privilegijų, A.Matulas su ja nesutiko.

„Aš nematau jokių privilegijų. Jeigu jūs kalbate apie automobilių nuomą, yra siūloma leisti neišperkamąją automobilių nuomą, bet riboti parlamentinių lėšų dydį, tai yra iki 30 proc. – tai būtų iki 300 eurų per mėnesį [...]. Tai jokių prabangių mašinų išsinuomoti nebūtų galima“, – kalbėjo jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Matulas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Matulas

Siūloma, anot A.Matulo, parlamentinėmis lėšomis Seimo nariams apsimokėti trumpalaikės automobilių nuomos išlaidas. To esą prašė keli Seimo nariai.

Parlamentarai, A.Matulo teigimu, į etikos sargus kreipėsi ir dėl kitų sričių, kam būtų galima naudoti parlamentines lėšas. Dėl to esą buvo sudaryta darbo grupė, ji parengė naują tvarką.

Seimo valdybai pirmininkauja du kartus per šią sesiją neatstatydintas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, joje dirba ir „tvarkietis“, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Remigijus Žemaitaitis. Jis nepalaikė valdantiesiems naudingos pozicijos dėl V.Pranckiečio patraukimo iš pareigų, dėl to, R.Karbauskio įsitikinimu, atstovauja opozicijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius