Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 26 /12:39

„Valstiečiai“ koalicijos partnerius „socdarbiečius“ pinigais pamaloninti nori skubiai

Pusšimtis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos(LVŽS) frakcijos narių antradienį visiškai vieningai nutarė, kad įstatymo pataisos, pagal kurias koalicijos partnerė Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) galėtų pretenduoti į valstybės dotaciją, turėtų būti priimtos dar šią savaitę. Tokio sprendimo nestabdo nė tai, kad Seimo Teisės departamentas, Teisingumo ministerija ir Vyriausioji rinkimų komisija projektui turi priekaištų, o Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlė jį grąžinti tobulinti autoriams ir toliau nesvarstyti.
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šis komiteto siūlymas antradienį buvo atmestas. Už tai, kad įstatymo projektas toliau būtų svarstomas Seime, pasisakė 58 Seimo nariai, o 55 buvo už tai, kad projektas būtų pataisytas ir tik tada iš naujo teikiamas Seimui.

Opozicija tikino, kad „valstiečių“ sprendimas skubiai svarstyti prastai parengtą įstatymo projektą rodo, kad valdantiesiems jis reikalingas tam, kad „socdarbiečiai“ pritartų mokesčių reformai.

„Tai galima pavadinti politine korupcija, kai papildomu finansavimu LSDDP yra perkami balsai mokesčių reformai“, – teigė konservatorius Mykolas Majauskas.

Savo ruožtu „valstiečių“ frakcijos narys, Centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis tikino, kad pinigus po įstatymo pataisų priėmimo gautų ne tik LSDDP, bet ir kitos mažos partijos. Taip pat – ir jo vadovaujama. Pasak jo, pataisomis būtų panaikinta „partijų turtinė nelygybė“.

„Tik Turkijoje yra sukurti tokie barjerai, kad joje negali veikti kitos partijos, mažesnės. Ten, norint patekti į parlamentą, reikia surinkti 10 proc. balsų ir sistema nukreipta prieš mažąsias kurdų partijas. Dabartinė mūsų valstybės sistema taip pat nukreipta prieš mažąsias partijas. Būkit, didžiukai, geri ir priimkite šią pataisą, pasidalinkite pinigais su mažosiomis partijomis, sustiprinkime demokratiją, nebūkite kaip didieji prekybos tinklai“, – sakė N.Puteikis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto, kuris ir paskirtas toliau svarstyti projektą, pirmininkė Agnė Širinskienė ramino opoziciją tvirtindama, kad yra registruota LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio pataisa, numatanti, kad pataisos įsigalios tik nuo kitų Seimo rinkimų.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis BNS teigė, kad iki Seimo rinkimų „valstiečiai“ nekeis valstybės dotacijų partijoms skirstymo modelio, tačiau lėšų partneriams socialdarbiečiams planuoja skirti nedelsiant.

„Šiandien buvo kalbama, kad bus registruotos pataisos, kad tai galiotų tik kitiems rinkimams ir tik ta dalis, kuri susijusi su socialdemokratų trileriu ir skyrybomis, tarp tų partijų dotacija būtų paskirstyta, o visiems kitiems pokyčių nebūtų. Tai įsigaliotų nuo kitų Seimo rinkimų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Pagal šiuo metu Seimui pateiktas įstatymo pataisas, norėta įtvirtinti naują valstybės dotacijų skirstymo partijoms modelį, kurį įgyvendinus „valstiečiai“ per metus papildomai gautų iki pusės milijono eurų, o visoms kitoms partijos finansavimas smarkiai mažėtų.

Anot S.Skvernelio, „valstiečių“ frakcijoje nutarta neskubėti priimti šio modelio. Tačiau, jo teigimu, neseniai įsikūrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija turi teisę į dalį Lietuvos socialdemokratų partijos gaunamos valstybės dotacijos. Jis neigė, kad tokiu būdu „valstiečių“ koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“ bus sukurtos išskirtinės sąlygos.

„Nėra išskirtinė sąlyga, jie kelia labai pagrįstą klausimą, kad frakcijos nariai, kurie pagal reitingo taškus ir palaikymą turėjo gerokai didesnį palaikymą, atsirado dvi parlamentinės frakcijos. Norint parlamentinei partijai veikti, ji turi turėti dotaciją arba ieškos kitokių finansavimo šaltinių. O kitokie finansavimo šaltiniai yra draudžiami“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Pataisoms kategoriškai besipriešinanti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) neatmeta galimybės kreiptis į prezidentę, kad ši pataisas vetuotų, arba net siekti, kad klausimas būtų svarstomas Konstituciniame Teisme.

„Premjero samprotavimai yra juokingi. Skubos ir Konstitucijai prieštaraujančių pataisų priežastis yra buitiškai paprasta. Socdarbiečiams reikia pinigų artėjantiems rinkimams, o valstiečiams – sąžinės nekamuojamų balsų už moraliai neteisingą mokesčių sistemos pertvarką. Šiuo atveju atitiko kirvis kotą, o premjerui belieka sekti pasakas. Manau, prezidentė arba Konstitucinis Teismas grąžins valdančiuosius į realybę ir šią politinės korupcijos praktiką sustabdys“, - teigia LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Opozicija skaičiuoja, kad įstatymo pataisoms įsigaliojus dotacija valdantiesiems valstiečiams ir žaliesiems padidėtų 0,5 mln. eurų, o dabar nieko negaunantys jų partneriai valdžioje darbo socialdemokratai gautų 300 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius