-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 08

Valstiečiai liaudininkai nutarė pasirašyti susitarimą su valdančiaisiais dėl paramos

Opozicinės Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) valdyba pirmadienį įgaliojo partijos pirmininką Ramūną Karbauskį pasirašyti su valdančiąja Permainų koalicija susitarimą dėl bendradarbiavimo.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / „Scanpix“ nuotr.

Susitarimą antradienį planuoja pasirašyti keturių valdančiosios koalicijos partijų pirmininkai ir VLS lyderis.

„Partijos valdyba suteikė man įgaliojimus pasirašyti susitarimą“, – pirmadienį BNS sakė R.Karbauskis.

Dokumente nurodoma, kad jį pasirašančios partijos siekia stabilumo valstybėje ir konstruktyvios Vyriausybės veiklos.

Susitarime išdėstyti keturi punktai, kuriuos valdantieji įsipareigoja įgyvendinti, ir numatyta sudaryti penkias komisijas, turinčias per tris mėnesius sutarti dėl kitų VLS keliamų reikalavimų, tuo metu valstiečiai liaudininkai žada neremti galimo nepasitikėjimo pareiškimo Vyriausybe.

„Mes savo ruožtu įsipareigojame neparemti nepagrįstų interpeliacijų ministrams ir ministrui pirmininkui, nepalaikyti nepasitikėjimo Vyriausybe, neremti įstatymų projektų, kurie esmingai didintų valstybės išlaidas“, – sakė valstiečių liaudininkų lyderis.

Jis pabrėžė, kad trys VLS atstovai Seime neįsipareigos palaikyti kitų metų biudžeto, bet žada neblokuoti jo priėmimo parlamente.

Valstiečiai liaudininkai teigia Seime balsuosią tik už tuos įstatymų projektus, kurie bus su jais suderinti.

Be to, valdantieji ketina įsileisti VLS atstovus į visus posėdžius, kad, anot R.Karbauskio, jie žinotų, kokie sprendimai rengiami ir kad nebūtų pastatyti prieš faktą.  „Jeigu matysime, kad susitarimo punktai nevykdomi, galėsime jį nutraukti“, – tvirtino VLS pirmininkas.

VLS už paramą minimalią persvarą Seime turinčiai Permainų koalicijai yra įteikusi reikalavimų sąrašą. Jame be kita ko siūlo, kad valdantieji kompensuotų 2009 metais negautas pajamas savivaldybėms iš valstybės biudžeto viršplaninių pajamų ar kitų lėšų. Minėtos negautos pajamos susidarė dėl to, kad Vyriausybė neįvykdė savo įsipareigojimų kompensuoti savivaldybėms padidėjusias išlaidas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų panaikinimo.

Žemės ūkio subjektams pelno ir pajamų mokesčių įstatymų įsigaliojimą siūloma atidėti iki 2013 metų, taip pat – garantuoti Lietuvos žemdirbiams maksimalias nacionalines papildomas tiesiogines išmokas už 2010 metus – apie 380 mln. litų.

Taip pat raginama paspartinti įstatymo projekto dėl atsinaujinančių išteklių plėtros priėmimą, numatant jame, kad iki 2015 metų, t.y. penkeriais metais anksčiau nei reikalauja ES, iš alternatyvių šaltinių bei vietos žaliavų būtų pagaminama ne mažiau kaip 23 proc. energijos.

Pagal valstiečių liaudininkų siūlymus, skubos tvarka turėtų būti sukurti mokestinių lengvatų sistema smulkiajam verslui, skatinamas darbo vietas kurianti vietos gamyba, numatytas paramos teikimas steigiamoms naujoms įmonėms.

Skubos tvarka norima spręsti problemas dėl individualių įmonių savininkų socialinio draudimo įmokų, parengti įstatymų paketą dėl socialių mokesčių sistemos individualioms įmonėms ir kitų formų juridiniams asmenims.

Taip pat, anot valstiečių liaudininkų, privalu riboti maksimalią stambių gyvulininkystės kompleksų koncentraciją, baigti žemės nuosavybės grąžinimo procesą kaimo vietovėse valstybės lėšomis iki 2012 metų.  Didesnio finansavimo norima ir rajoninėms ligoninėms. Krizės metu raginama neilginti pensinio amžiaus.

Dabartinė valdančioji koalicija turi minimalią – 71 balso – daugumą 141 narių parlamente. Trauktis iš jos grasino trauktis liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.  Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD), Liberalų ir centro sąjungos, Tautos prisikėlimo partijos ir Liberalų sąjūdžio frakcijos.

Valstiečiai liaudininkai Seime turi 3 atstovus. Jie išrinkti vienmandatėse apygardose. Per 2008 metų Seimo rinkimus VLS neįveikė 5 proc. barjero.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius