Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 07

„Valstiečiai“ neparėmė pareiškimo, kuriuo smerkiamas žurnalistų persekiojimas Azerbaidžane

Seimo opozicijos atstovai ėmėsi iniciatyvos pasmerkti žurnalistų persekiojimą Azerbaidžane. Tarptautinė bendruomenė sukruto dėl dviejų šioje šalyje persekiojamų žiniasklaidos atstovų, vienas kurių netgi buvo pagrobtas kitos valstybės teritorijoje. Tačiau Seimo valdantieji prie Azerbaidžano veiksmus smerkiančios iniciatyvos prisijungti nepanoro.
Žurnalistas Afganas Mukhtarli
Žurnalistas Afganas Mukhtarli / OCCRP nuotr.

Azerbaidžanas garsėja ne tik savo gamtiniais ištekliais. Viduriniosios Azijos šalis – vadovėlio vertos kleptokratijos rankose. Ilhamo Alijevo režimas pagarsėjo ne tik kritikų persekiojimu, bet ir savos šalies išteklių melžimu bei kyšių gavimu iš tarptautinių korporacijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas

Teroras prieš žurnalistus

Laisvo žodžio šioje šalyje iš esmės nėra. Viena aktyviausių režimo kritikių – 15min partnerio, tiriamosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) bendradarbė Khadija Ismayilova – taip pat sulaukė režimo keršto.

N.Amiraslanovas į teismo salę atvesdintas visiškai be dantų – anot žurnalisto advokato, jie buvo išmušti arba ištraukti kankinant režimo kritiką.

Pasaulinio garso žurnalistė 2015 m. pasodinta į kalėjimą, jai dėl menamo mokesčių vengimo skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Tik sukilęs tarptautinės bendruomenės spaudimas privertė I.Alijevo režimą paleisti kalinamą žurnalistę, kuri šiuo metu daug ir aktyviai praneša apie naujus išpuolius prieš režimo kritikus.

Didžiausią susirūpinimą kelia žurnalisto, žmogaus teisių aktyvisto ir OCCRP bendradarbio Afgano Mukhtarli situacija. Kaip praneša jo advokatas, gegužės 29 d. jis buvo pagrobtas Gruzijos sostinėje Tbilisyje. Po kurio laiko A.Mukhtarli atsirado Azerbaidžane – suimtas ir kaltinamas kontrabanda ir neteisėtu sienos kirtimu. Anot advokato, žurnalistas tardymo metu buvo sumuštas. Tarp A.Mukhtarli nuopelnų žurnalistikai – ne vienos korupcinės istorijos, susijusios su I.Alijevo režimu, atskleidimas.

Dar vienas žurnalistas – Nicatas Amiraslanovas – taip pat sulaukė smurto iš režimo pusės. Gegužės 22 d. N.Amiraslanovas buvo nuteistas 30 parų kalėjimo už pasipriešinimą pareigūnams. Žurnalistas teismo verdiktą ketino skųsti, tačiau birželio 3 d. skundą teisme atsiėmė. Kaip praneša OCCRP partnerė K.Ismayilova, stebėjusi šį procesą, žurnalistas į teismo salę atvyko akivaizdžiai sumuštas, sunkiai valdė vieną ranką. Be to, N.Amiraslanovas į teismo salę atvesdintas visiškai be dantų – anot žurnalisto advokato, jie buvo išmušti arba ištraukti kankinant režimo kritiką.

Surinko 14 parašų

Susipažinę su šiais faktais, Lietuvos Seimo tarpparlamentinių ryšių su Azerbaidžanu grupės nariai ėmėsi iniciatyvos pasmerkti žurnalistų persekiojimą Azerbaidžane. Antradienį surinkta 14 parašų po dokumentu, kuris išsiųstas Azerbaidžano ambasadai. Kreipimusi parlamentarai prašo „garantuoti humanišką, žmogaus teisių normas atitinkantį elgesį“ su dviem žurnalistais bei užtikrinti jiems teisę į nešališką teismą, dalyvaujant užsienio stebėtojams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Azerbaidžanas, kuris labai stipriai mėgina apeliuoti, remtis tarptautinės teisės esminiais principais, kai kalbama apie šalies teritorinį vientisumą, turėtų gerbti tuos pačius tarptautinės teisės principus“, – 15min sakė vienas kreipimosi iniciatorių A.Anušauskas.

„Tie pažeidimai turi būti nedelsiant nutraukti“, – pridūrė jis.

Pasak jo, būtų galima kelti ir Gruzijos tarnybų atsakomybės dėl žurnalisto pagrobimo klausimą, tačiau tam kol kas nepakanka informacijos.

„Valstiečiai“ autografų pagailėjo

Dokumentą inicijavo konservatoriai Arvydas Anušauskas ir Mantas Adomėnas, prie jų aktyviai prisidėjo liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Būtent šių dviejų frakcijų parlamentarai daugiausia ir pasirašė kreipimąsi. Be jų, dokumentą parėmė Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė. Valdančiųjų atstovai dokumento neparėmė: ant jo nėra nė vieno autografo iš valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos.

15min susisiekė su ryšių su Azerbaidžanu grupės pirmininku, „valstiečiu“ Valerijumi Simuliku. Iš pradžių jis tikino, esą procedūra baigta ir grupės narių parašai tiesiog surinkti.

„Kiek aš žinau, yra surinkę. Ir kreipimasis yra, kiek aš žinau“, – sakė V.Simulikas.

Paklaustas, kodėl pats nepasirašė, politikas pakeitė versiją. Jis tikino dokumento nepasirašęs, bet prašęs parašus rinkusio Manto Adomėno laiko apsvarstyti kreipimosi tekstą.

„Aš ponui Mantui sakau: duokit man laiko susižiūrėti. Man buvo naujiena. (...) Šiandien, po visų komitetų, komisijų, atsisėsiu ramiai, persižiūrėsiu. Ir rytoj ryte mes pasišnekėsim su ponu Mantu“, – tvirtino V.Simulikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valerijus Simulikas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valerijus Simulikas

Savo ruožtu, M.Adomėnas teigia, kad tai netiesa.

„Jis pareiškė, kad jis nepasirašys. Sakė, tekstas geras, bet aš nepasirašinėsiu“, – 15min teigė konservatorius.

Pasak jo, V.Simulikas apie palaukimą iki ketvirtadienio niekaip neužsiminė.

„Valstiečių“ parašus rinkti bandė ir liberalė V.Čmilytė-Nielsen. Anot jos, valdantieji netryško noru kritikuoti Azerbaidžano režimą.

„Ne, nebuvo. Tiesiog buvo atsisakymai“, – paklausta, ar kas nors iš „valstiečių“ prašė daugiau laiko, 15min teigė Seimo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius