Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28

„Valstiečiai“ referendumą dėl dvigubos pilietybės norėtų rengti kartu su prezidento rinkimais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga norėtų kartu su prezidento rinkimais 2019-aisiais metais surengti referendumą dėl dvigubos pilietybės. Pasak „valstiečių“ partijos pirmininko pavaduotojo, Seimo nario Mindaugo Puidoko, referendumas galėtų vykti visą savaitę, taip pat jame esą jau būtų galima išbandyti elektroninį balsavimą.
Ramūnas Karbauskis ir Mindaugas Puidokas
Ramūnas Karbauskis ir Mindaugas Puidokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Natūralu, kad tai yra didžiulis iššūkis, mes tikrai tariamės ir su R.Karbauskiu, kokio formato tas referendumas galėtų būti. Ko gero, jį reikėtų jungti prie tų rinkimų, į kuriuos ateina daugiausia rinkėjų, tai šiuo atveju mes kalbame apie prezidento rinkimus“, – teigė M.Puidokas.

Šią idėją „valstiečiai“ paskelbė spaudos konferencijoje, kuri buvo skirta pristatyti partijos planą siekti nacionalinio susitarimo dėl emigracijos stabdymo.

Dar praėjusią savaitę „valstiečiai“ kalbėjo apie partijų susitarimą šiuo klausimu, tačiau antradienį R.Karbauskis jau tikino, kad tokį susitarimą turėtų pasirašyti ne tik politinės partijos, bet ir visuomeninės organizacijos, verslo sąjungos, mokslininkai, net pavieniai piliečiai.

Susitarimo vedliu, pasak R.Karbauskio, turės tapti Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, nors jis pats antradienio konferencijoje nė nedalyvavo. Parengti dokumentą ketinama iki gegužės.

Kas bus parašyta dokumente, neaišku

R.Karbauskis tikino, kad skirtingai, nei 2015-aisiais pasirašytas partijų susitarimas dėl emigracijos stabdymo, šis dokumentas bus konkretus.

„2015-ųjų metų susitarimas, jei kam yra tekę matyti, neturėjo išvis jokio turinio. Tai buvo tiesiog konstatuota problema, bet apie jokius sprendimus, jokias įgyvendinimo priemones nebuvo šnekama“, – sakė R.Karbauskis.

Tačiau paprašytas įvardinti kelias emigracijos stabdymo priemones, kurios turėtų būti nurodytos naujame susitarime, R.Karbauskis atsisakė tai padaryti ir pasiūlė skaityti Vyriausybės programą ir jos įgyvendinimo planą, kuriame esą daugybė nuostatų yra susijusios su demografijos ir migracijos klausimais.

„Aš tiesiog manau, kad mes galime... na, internete yra prieinama šita priemonių plano pristatymas Vyriausybės programos. Tai aš nemanau, kad reiktų mums čia dabar plėstis įvardijant, nes čia būtų labai labai daug priemonių. Jos tikrai galėtų išsiplėsti rengiant nacionalinį susitarimą ir galbūt kai kurie ketinimai ir planai galėtų įgyti tam tikrą kitą pagreitį, kada pati visuomenė... Aš tik galiu pasakyti viena: nei jūs, nei daugelis kitų žmonių nėra nei šito dokumento skaitę, nei daug kuo domėjęsi. Toks pastovus teiginys, kad niekas nieko nemato ir niekas nieko nesiruošia daryti, yra netiesa. Kita vertus, tas nacionalinis susitarimas ir yra bandymas sutelkti visuomenę, skirtingas visuomenės žmonių grupes“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Paties R.Karbauskio šeima taip pat gyvena ne Lietuvoje, todėl žurnalistai klausė, ar politikui nereikėtų į Lietuvą pirmiausia sugrąžinti savo artimųjų.

„Apie 20 proc. žmonių, viso pasaulio skaičiais, emigracija susijusi su mokslais, su kitais dalykais. Aš galiu jus užtikrinti, kad mano vaikai, pabaigę mokslus, tikrai grįš. Ačiū“, – atsakė jis.

R.Karbauskis pripažino, kad didelei daliai žmonių pagrindiniu stimulu emigruoti tampa maži atlyginimai, tačiau staiga ir daug didinti minimalią algą Lietuvoje „valstiečiai“ nežada. Anot partijos pirmininko, tokiu būdu būtų „subankrotinama ekonomika“. Kad algos augtų, pasak R.Karbauskio, požiūrį turi keisti verslininkai.

Statistikos departamento duomenimis, pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, o per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius