Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 10

„Valstiečiai“ diplomatus stebino Lietuvos tautiniais kostiumais, bet iš to padarė didelę paslaptį

Trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pagaliau atskleidė informaciją apie ypatingo slaptumo renginį, į kurį pakvietė Lietuvoje esančių užsienio ambasadų atstovus. Antradienio vakarą Lietuvos nacionaliniame muziejuje LVŽS frakcijos nariai diplomatams pristatė Lietuvos regioninius tautinius kostiumus. Apie šį renginį iš anksto nebuvo pranešta, o apie jį sužinojusi žiniasklaida į jį nebuvo įleista, apie renginį nebuvo teikiama jokios informacijos.
Pristatyti Lietuvos regionų tautiniai kostiumai
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Aušra Papirtienė, Dovilė Šakalienė, Mindaugas Puidokas ir Virginija Vingrienė. / Seimo kanceliarijos nuotr.

Trečiadienio rytą LVŽS frakcija pagaliau išplatino pranešimą spaudai apie šį renginį, tačiau jį iliustravo ne nuotraukomis iš renginio, o Seimo kanceliarijos fotografės daryta nuotrauka iš Seimo konferencijų salės.

„Gegužės 9-ąją – Europos vienybės dieną – suderinome su Tautinio kostiumo metais ir užsienio valstybių atstovus supažindinome su penkių Lietuvos regionų tautiniais kostiumais.

Artėjant valstybingumo atkūrimo šimtmečiui privalome Europos šalims parodyti, ką Lietuva turi sukūrusi autentiško ir pagrįstai didžiuojasi. Mūsų šalies etnografiniuose regionuose susiformavę kostiumai yra gyvas pavyzdys, jog Lietuva yra vertinga Europos šalių bendrijos narė, išsaugojusi ir gerbianti savo unikalų palikimą“, – pranešime spaudai cituojamas LVŽS pirmininko pavaduotojas ir Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Mindaugas Puidokas, kuris reklaminę primenančioje nuotraukoje užfiksuotas be tautinio kostiumo.

Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos tautinius kostiumus pristatė patys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos nariai pagal savo kilmę, o Klaipėdos regiono kostiumui teko pasitelkti Lietuvos nacionalinio muziejaus fondus.

Pranešime spaudai neminima, kad LVŽS narių kostiumus sukūrė garsus dizaineris Juozas Statkevičius. Politikai teigia patys susimokėję už specialiai jiems pasiūtus tautinius kostiumus. Šaltinių teigimu, vienintelis iš LVŽS frakcijos vyrų tautinį kostiumą pasisiuvo frakcijos ir visos politinės jėgos lyderis, šios idėjos sumanytojas Ramūnas Karbauskis.

Pasak muziejaus direktorės Birutės Kulnytės, Lietuvos muziejuose sukaupta palyginti nedaug autentiškų Lietuvos tautinių kostiumų pavyzdžių, dažniausiai atskiros kostiumo dalys, iš kurių atkurti ir šiuo metu suformuoti penkių regionų kostiumų komplektai.

LVŽS tikina, kad Lietuvos nacionaliniame muziejuje vykusiame renginyje dalyvavo daugelio Lietuvoje reziduojančių diplomatinių atstovybių vadovai ar jų deleguoti asmenys.

VIDEO: Į Juozo Statkevičiaus siūtų tautinių kostiumų pristatymą ambasadoriams „valstiečiai“ žurnalistų neįsileido

Stengėsi padaryti paslaptį

Kaip pirmadienį rašė 15min, plačiau komentuoti lietuviško tautinio kostiumo populiarinimui skirto uždaro renginio „valstiečių“ vadovybė buvo nenusiteikusi. Partijos pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė 15min tik patvirtino, kad antradienį po darbo turės progą pasipuošti tautiniais drabužiais.

„Bus gražus renginys, mes kalbėsime apie tautinio kostiumo reikšmę, žavesį ir taip toliau. Taip, iš tikrųjų, yra užsiminta, kad turėtume pasipuošti tais naujais pasiūtais tautiniais kostiumais. Tai bus susitikimas ir pasakojimas apie tautiškumo svarbą. Gavau žinutę iš kolegų, kad turėčiau būti pasipuošusi“, – pasakojo R.Baškienė.

Balandžio pabaigoje 15min užfiksavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką Ramūną Karbauskį ir premjerą Saulių Skvernelį Seimo salėje apžiūrinėjančius nuotraukas, kuriose R.Karbauskis ir dvylika frakcijos narių įsiamžino vilkėdami dizainerio Juozo Statkevičiaus siūtus tautinius kostiumus.

Nuotraukose matyti tautiniais kostiumais pasipuošę trylika Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų Seime. Būrio viduryje sėdi „valstiečių“ pirmininkas R.Karbauskis, o aplink įsitaisiusios parlamentarės Aušrinė Norkienė, Vida Ačienė, Rima Baškienė, Guoda Burokienė, Asta Kubilienė, Laimutė Matkevičienė, Rūta Miliūtė, Aušra Papirtienė, Levutė Staniuvienė, Dovilė Šakalienė, Agnė Širinskienė ir Virginija Vingrienė.

Tačiau kam „valstiečiams“ buvo reikalinga tokia fotosesija, kas už ją mokėjo ir kur bus naudojamos nuotraukos, politinės partijos vadovas tuomet nenorėjo aiškinti. Tik užsiminė, kad fotosesija susijusiu su dar pavasarį vyksiančiu oficialiu renginiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius