Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25

„Valstiečiams“ nepavyko įteikti dovanos „Tvarkai ir teisingumui“

Seime svarstytas statuto keitimo projektas, kuris sugrąžina papildomą Seimo vicepirmininko vietą. Atėję į valdžią „valstiečiai“ panaikino dvi vicepirmininko pozicijas, tačiau po to, kai pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, nutarta grįžti prie didesnio vicepirmininkų skaičiaus. Tiesa, Seime vykusiame balsavime šį kartą balsų pritrūko.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

64 Seimo nariai balsavo už, 36 buvo prieš. „Valstiečiams“ nepavyko surinkti 71 ar daugiau balsų ir įteikti simbolinės dovanos paramą pažadėjusiai „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai.

Liberalė Aušrinė Armonaitė priminė valdantiesiems, kad šie patys inicijavo Seimo pirmininko pavaduotojų skaičiaus mažinimą ir tuo rūpinosi asmeniškai.

„Pamenu, kaip pas mus į frakciją atėjo Rima Baškienė ir Viktoras Pranckietis. Per tą susitikimą buvo pasakyta, kad nuo šiol Seimas taupys, veršis diržus ir pradės nuo savęs. Bus atsisakyta automobilių, privilegijų ir vieno Seimo pirmininko pavaduotojo. Pasirodė, kad to pavaduotojo buvo atsisakyta opozicijos sąskaita. Šiandien mes jau turime projektą, kuriuo siūloma padidinti pavaduotojų skaičių. Kas nuo tos dienos pasikeitė?“, – retoriškai klausė politikė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

A.Armonaitė priminė ir tai, kad „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija Seime nereikalavo jokių postų ir nepasirašė koalicinio susitarimo, tik sutartį dėl bendradarbiavimo.

„Tai yra vienos frakcijos balsų nusipirkimas mainais į Seimo valdybos postą. Tai yra visiškai politinė akrobatika – sakoma, kad „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija liks opozicinė, bet palaikys Vyriausybę“, – kalbėjo liberalė.

Apeliavo į kitų valstybių pavyzdžius

Konservatorius Mykolas Majauskas priminė „valstiečiams“, kad šie planavo mažinti Seimo vicepirmininkų skaičių, nes jis buvo padidintas dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungoje.

„Nauja politinė situacija, todėl reikalingas naujas postas“, – valdančiųjų siūlymą kritikavo M.Majauskas, primindamas, kad tokios valstybės kaip Švedija ar Jungtinė Karalystė turi po tris parlamentų vicepirmininkus, Singapūras – tik du.

„Postas, matyt, numatytas Remigijui Žemaitaičiui“, – prognozavo konservatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Tiesa, opozicijos argumentai nepaveikė valdančiųjų. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pasiūlė klausimą svarstyti skubos tvarka. Liberalas Simonas Gentvilas prašė atidėti, nes jie turintys pasiūlymų projekto tobulinimui, tačiau šis prašymas atmestas.

„Labiau patyrę Seimo nariai kalba, kad valdantieji perka politinius balsus. Ir perka pigiai. Ar tai yra visa kaina mūsų politinių partijų ideologijos?“, – retoriškai klausė S.Gentvilas, primindamas, kad „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis dar neseniai vadino „valstiečius“ „gandragalviais“.

„Kiek Lietuvoje kainuoja demokratija, geriausiai liberalams atsakytų „MG Baltic“. Turėjome dėžučių istorijas, – atrėžė A.Širinskienė. – Grįžtant prie projekto esmės – sveikintina, kad kuo daugiau frakcijų prisijungia remdamos Vyriausybės programą. Manau, kad Seimo vicepirmininko postas tokią galimybę integruotis į įstatymų leidimo veiklą padidins“, – dėstė „valstietė“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Seimas yra valdomas valdybos, kurioje daugumai priklauso šeši nariai, o opozicijai, kuri turi 60 narių, tik viena pozicija, kuri priklauso konservatorei Irenai Degutienei“, – pastebėjo A.Armonaitė.

„Taip daroma, kad būtų surinkta daugiau balsų buldozeriams, toms įstatymų pataisoms, kurios siekia Konstitucijos pataisų... Kas galėtų paneigti, kad grįšime prie siūlymų mažinti Seimo narių skaičių ar premjero siūlymo rinkti Seimo narius tik vienmandatėse, kas visiškai išdraskytų demokratinę partinę sistemą“, – piktinosi liberalė.

Laimėję Seimo rinkimus būtent „valstiečiai“ nutarė, kad Seimo pirmininkui tiek daug pavaduotojų nereikia ir pačią pirmą savo valdymo dieną, pirmame šios kadencijos Seimo posėdyje siūlė skubos tvarka keisti Seimo statutą ir sumažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo 7 iki 5. Mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių 2016-aisiais buvo paties Ramūno Karbauskio idėja. Jis iš pradžių norėjo Viktorui Pranckiečiui palikti tik keturis pavaduotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius