Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 22

„Valstiečių“ ir konservatorių atstovai imasi VRK pertvarkos – siūlo neleisti partijoms deleguoti atstovų

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis įregistravo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymo pataisas, kuriomis, kaip teigiama, siekiama depolitizuoti šią instituciją – būtų panaikinta galimybė partijoms deleguoti savo atstovus į komisijos narius.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tarp minėtų pataisų rengėjų nurodomi ir „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, konservatorius Tadas Langaitis. Pastarasis BNS teigė, kad pataisos atitinka opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų programą, tad parengtos ir registruotos kartu su valdančiaisiais „valstiečiais“.

„VRK depolitizavimas – tai yra ta vieta, kur sutampa Tėvynės sąjungos „Planas Lietuvai“ ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos matymas, registruojame keli Seimo nariai, o toliau matysime, kaip bus su palaikymu“, – sakė T.Langaitis.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma eliminuoti teisingumo ministrą iš teikiančiųjų VRK narių kandidatūras sąrašo, tačiau ši teisė paliekama prezidentui. Teisė teikti VRK pirmininko kandidatūrą būtų palikta Seimo pirmininkui.

Vyriausioji rinkimų komisija, pagal projektą, būtų sudaryta iš devynių narių: po dvi kandidatūras Seimui slaptu balsavimu tvirtinti teiktų Teisėjų taryba, Lietuvos teisininkų draugija, Lietuvos advokatūra ir prezidentas. VRK pirmininko kandidatūrą, kaip ir iki šiol, Seimo skirti teiktų parlamento vadovas.

Be to, siūloma, kad VRK komisijos pirmininku ir nariais negali būti skiriami buvę politinių partijų nariai, jeigu nuo jų narystės partijoje nutraukimo dienos nėra praėję mažiau kaip treji metai.

„Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai tol, kol eina savo pareigas, negali tapti politinės partijos nariais ar būti politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojais“, – rašoma projekte.

Paklaustas, kodėl siekiant depolitizuoti VRK panaikinama teisė partijoms ar teisingumo ministrui deleguoti komisijos narių kandidatūras, tačiau ši teisė paliekama Seimo pirmininkui ir prezidentui, T.Langaitis aiškino, jog nepavyko rasti „geresnės alternatyvos, kaip pakeisti, kad būtų geriau subalansuota tikintis geriausio rezultato“.

„Prezidento institucija yra nepriklausoma nuo Seimo valdančiosios daugumos, tuo metu teisingumo ministras yra tiesiogiai susijęs“, – teigė T.Langaitis. Tačiau konservatorius pripažino šiuo metu neturįs atsakymo į klausimą, kas būtų, jei prezidento rinkimus laimėtų kurios nors valdančiosios partijos atstovas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad nauja Vyriausioji rinkimų komisija bus formuojama po balandį vyksiančių merų bei Seimo nario rinkimų ir bus sudaryta iki gegužės vidurio.

Šiuo metu galiojantis Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymas numato, kad VRK sudaro Seimas po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų. Po du komisijos narius teikia teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija ir prezidentė, juos skiria Seimas slaptu balsavimu, likusius komisijos narius teikia į Seimą daugiamandatėje apygardoje patekusios partijos.

Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Z.Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

Balandžio 23 dieną Lietuvoje rengiami treji rinkimai: Jonavos bei Šakių rajonai rinks merus, taip pat bus renkamas Seimo narys Anykščių–Panevėžio vienmandatėje apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius