Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 08

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga premjeru mato Saulių Skvernelį ir jau dėlioja galimą ministrų kabinetą

Prieš penkerius metus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis kalbėjo, kad rinkimuose svarbios ne žinomos pavardės, o kandidatų artimumas rinkėjams. Tačiau jau po pernai vykusių savivaldos rinkimų R.Karbauskis rėžė, kad šių metų Seimo rinkimus laimės ta partija, kuri turės lyderių, ir žadėjo daryti viską, kad žaliesiems jų netrūktų. Pirmasis to darbo vaisius – reitingų karalius Saulius Skvernelis – nuraškytas, o kas bus kiti?
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš Velykas paskelbdamas didžiąją naujieną, kad S.Skvernelis rinkimuose dalyvaus su LVŽS, partijos pirmininkas R.Karbauskis žadėjo, kad partijos kandidatų sąrašas ir rinkimų programa bus pristatyti iškart po Velykų. Tačiau Velykos praėjo, buvo jau ir Atvelykis, o sąrašo kaip nėra, taip nėra.

Suprasti akimirksniu

  • LVŽS premjeru siūlytų S.Skvernelį
  • Sveikatos ministru – A.Verygą
  • Finansų ministru – S.Jakeliūną
  • Seime tikisi 35–40 vietų
  • Norėtų plačios koalicijos su TS-LKD, LSDP ir liberalais
  • Nedirbs su TT ir Darbo partija

R.Karbauskis tikino esąs beveik pasiruošęs atskleisti visas paslaptis, tik esą nenori, kad sąrašo pristatymas sutaptų su S.Skvernelio atstatydinimu, todėl ketina dar palūkėti.

Šią savaitę LVŽS, pasak partijos pirmininko, jau tikrai bus daugiau naujienų, tačiau pirmojo kandidatų dešimtuko arba vienmandatininkų sąrašo ir tada R.Karbauskis nežada. Žinoma tik tiek, kad pirmuoju sąraše bus S.Skvernelis, o paskutiniuoju 141 numeriu bus žymima iš alkoholizmo ir smurto šeimoje liūno išbridusio buvusio konservatoriaus Egidijaus Vareikio pavardė.

Kol kas R.Karbauskis patvirtina, kad, be jo ir S.Skvernelio, sąraše bus Seimo narių Povilo Urbšio ir Valerijaus Simuliko pavardės. Taip pat rinkimuose dalyvaus konservatorius paliekantis Seimo narys Egidijus Vareikis, psichiatras Aurelijus Veryga ir buvęs premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Stasys Jakeliūnas. Žinomas ekonomistas, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis pats rinkimuose nedalyvaus, tik padės sukurti partijos programos ekonominę dalį.

„Kol kas nesakysiu pavardės, bet mes turėsime vieną akademiką, tikrąjį Mokslų akademijos narį, kurio kompetencijos, patirtis labai pasitarnaus Lietuvai. Šis žmogus bus taip aukštai sąraše, kad jis neišvengiamai bus Seime“, – paslaptingai užsiminė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskis neslepia, kad pastaruoju metu sulaukė daugybės politikų, kurie norėtų dalyvauti rinkimuose LVŽS sąraše, tačiau tikina, kad ne visi norintys priimti. Be to, jis tikino, kad sąrašas jau baigiamas formuoti ir perbėgėliams durys jau užsidarė.

Šiandien mūsų komandoje aš nematau stipresnio žmogaus premjero pozicijai, – sako R.Karbauskis.

„Partinių narių, išskyrus E.Vareikį, tikrai nebus. Pasisiūlymų yra tiek, kad nebežinome, kur nuo jų dingti, bet derybų nevedame. Sąrašas jau beveik suformuotas, durys užsidarė“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Premjeru siūlys S.Skvernelį

R.Karbauskis sako, kad pats premjeru tikrai nepretenduoja tapti ir šioje pozicijoje matytų S.Skvernelį.

„Tai nėra patvirtinta ir nereiškia, kad tikrai taip bus, bet manau, kad S.Skvernelis galėtų būti geras kandidatas į premjerus. Šiandien mūsų komandoje aš nematau stipresnio žmogaus šiai pozicijai“, – 15min sakė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pats LVŽS pirmininkas nespjautų į Seimo pirmininko postą, tačiau sako kritiškai vertinantis savo užsienio kalbų žinias ir suprantantis, kad jos gali trukdyti atstovauti Lietuvai tarptautiniuose renginiuose.

„Aš turiu problemą su kalbomis. Nešneku puikiai užsienio kalbomis ir vertinu tai kaip trūkumą“, – sakė jis.

Vardindamas kitus ministrus kol kas R.Karbauskis idealiu sveikatos apsaugos ministru vadina A.Verygą, o finansų ministro poste matytų S.Jakeliūną.

„Šitos pavardės jau yra šiek tiek aptartos“, – sakė R.Karbauskis.

Pasak jo, Vyriausybė turėtų turėti ir ekonomikos patarėjų tarybą, sudarytą iš lietuvių kilmės tarptautinės reikšmės specialistų, pavyzdžiui, Robertą Šilerį.

E.Vareikio, einančio svarbias pareigas, R.Karbauskis neįsivaizduoja. Pasak jo, pirmiausia jam reikia suteikti galimybę atsikelti po nuopolio ir pasikalbėti su žmonėmis, tačiau aukštai kilti ir tapti, pavyzdžiui, užsienio reikalų ministru – dar ne laikas.

Kitus ministrus R.Karbauskis ketina išvardinti artimiausiu metu.

A.Mamontovas rinkimuose nepadės

R.Karbauskis tikino, kad rinkimų kovoje nesinaudos sena draugyste su dainininku Andriumi Mamontovu ir neprašys jo sukti į politiką.

„Andrius yra pasakęs, kad į politiką neis, ir aš niekada nebandžiau jo perkalbėti. Mes puikiai bendradarbiaujame, esame draugai ir aš tuo labai džiaugiuosi. Jei bus mintys, o jo mintys ir matymai yra stiprios įvairiais klausimais, jis nėra apolitiškas žmogus, jis yra laukiamas. Bet jis per daug protingas žmogus. Kam jam to reikia?“ – atmetė galimybę A.Mamontovui tapti kultūros ministru R.Karbauskis.

Jis pažadėjo draugystės su atlikėju neišnaudosiantis ir rinkimų kampanijos metu.

„Jo nei rinkimų klipuose, nei dar kur nors nebus, nes tai būtų negražu prieš žmones“, – užtikrino LVŽS pirmininkas.

Vilioja „Vieningą Kauną“

R.Karbauskis pabrėžia, kad šiuo metu aktyviai deramasi dėl savivaldos rinkimuose dalyvavusių visuomeninių komitetų narių dalyvavimo Seimo rinkimuose LVŽS sąraše.

Dešimtukas dar nėra užpildytas. Dar laukiame sprendimų, o tie žmonės yra tokio žinomumo, kad jie gali atsidurti pirmose gretose, – sakė R.Karbauskis.

„Panevėžyje susitarėme, nes to judėjimo moralinis lyderis yra jau patvirtinęs savo dalyvavimą, Šiauliuose tikrai daug tikimybės, kad susitarsime su V.Simuliko vadovaujamu komitetu. Su kitais yra šnekamasi. Fazės yra tokios, kad tų komitetų nariai tikrai dalyvaus“, – tikino R.Karbauskis.

15min žiniomis, LVŽS jau pavyko susitarti dėl kelių „Vieningo Kauno“ narių dalyvavimo Seimo rinkimuose jos sąraše.

Tiesa, judėjimo lyderis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis kategoriškai neigia, kad su LVŽS bus sudaromos kokios nors paramos sutartys. Jis tik patikimo negalintis uždrausti judėjimo nariams dalyvauti rinkimuose, jei jie to nori.

„Keli „Vieningo Kauno“ nariai tikrai yra apsisprendę ir išreiškę norą dalyvauti, tas nėra paslaptis. Mes šnekėsime toliau apie kitokią palaikymo išraišką vieni kitiems, žiūrėsime. Labai gerbiu Kauno mero poziciją, kad visi Kaune išrinkti Seimo nariai turi dirbti Kaunui, o aš manau, kad tai turėtų būti žmonės, kuriuos didelį pasitikėjimą turinti Kauno valdžia pati remia. Geriausia, kad jie būtų „Vieningo Kauno“ kandidatai“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Jis tikino, kad sąraše tikrai nebus Naglio Puteikio, nors nepavykus įregistruoti Neapmokestinamų pajamų didinimo partijos, jis pats neatmetė galimybės rinkimuose dalyvauti su LVŽS. Panašu, kad LVŽS nepriims tų politikų, kurie per Garliavos istoriją aiškiai stojo Neringos Venckienės pusėn.

Taip pat R.Karbauskis griežtai neigia gandus neva LVŽS Druskininkuose bendradarbiaus su socialdemokratus palikusio miesto mero Ričardo Malinausko komanda.

„Tai neįmanoma dėl vertybinių dalykų. Net nėra apie ką kalbėti, mes su R.Malinausku išvis nebendraujame ir nebendrausime“, – sakė R.Karbauskis.

Kur dėsis partijos senbuviai?

R.Karbauskis tikino, kad pirmojo kandidatų sąrašo dešimtuko dar neišvardins, nes dar laukiama kai kurių „labai žinomų“ žmonių atsakymų.

„Mes dar ir kitą savaitę to neišvardinsime. Gal tik apsispręsime dėl pirmos pozicijos, daugiausia – pirmų penkių pozicijų. Dešimtukas dar nėra užpildytas. Dar laukiame sprendimų, o tie žmonės yra tokio žinomumo, kad jie gali atsidurti pirmose gretose“, – užuominas laidė R.Karbauskis.

LVŽS partijos pirmininkas tik pripažino, kad seniesiems partijos nariams pirmąsias vietas gali tekti užleisti naujokams.

„Jų bus ir pirmam dešimtuke, ir antram. Dainius Kepenis, Rima Baškienė, Andriejus Stančikas, Viktoras Pranckietis tikrai bus, nors aš jau pradėjau vardinti antrą dešimtuką. Viktoras Rinkevičius dar yra, o Tomo Tomilino tikrai nebus“, – vardijo R.Karbauskis.

Sveikuoliu prisistatantis D.Kepenis yra aktyvus skiepų priešininkas, pasisakęs, kad skiepuose yra beždžionių liekanų, netgi moterų abortų liekanų.

2012 m. Seimo rinkimuose LVŽS pirmasis kandidatų dešimtukas atrodė taip: R.Karbauskis, Albinas Morkūnas, Bronis Ropė, Rima Baškienė, Juozas Bertašius, Juozas Dautartas, Antanas Baura, Jonas Jarutis, Povilas Žagunis, Virginija Vingrienė.

Atrodo, iš jo dabar teliks du kandidatai.

Skelbia ir keistas idėjas

R.Karbauskio įvardinti kai kurie būsimi pirmo dvidešimtuko kandidatai pagarsėję keistais pasisakymais.

Sveikuoliu prisistatantis D.Kepenis yra aktyvus skiepų priešininkas, pasisakęs, kad skiepuose yra beždžionių liekanų, netgi moterų abortų liekanų. Taip pat šis į politiką sukantis sveikuolis pasižymėjo siūlymu pajūryje uždrausti „vartoti narkotikus – alkoholį ir cigaretes“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Dainius Kepenis

Alfredo Pliadžio nuotr./Dainius Kepenis

Pats R.Karbauskis mano, kad Lietuva turėtų tapti sveikuolių turizmo rojumi.

Kitas žinomas valstietis europarlamentaras Bronis Ropė pastaruoju metu garsėja siūlymais uždrausti GMO, o A.Veryga nuolat kalba apie itin griežtus prekybos alkoholiu suvaržymus. Be to, jis nevengė vykdyti ekscentriškų akcijų, per kurias Seimo narius piešė klūpančius prieš alkoholio gamintojus ir vadino žudikais.

15min.lt nuotr./platinamas lankstinukas
15min.lt nuotr./platinamas lankstinukas

Ekonomistas S.Jakeliūnas buvo priverstas palikti premjero A.Butkevičiaus komandą po to, kai jo vadovaujama darbo grupė numatė įvesti „Sodros“ mokesčių lubas, padidinti neapmokestinamų pajamų lygį ir valstybės pajamas tokiu būdu sumažinti 300 mln. eurų, nenumatant iš kur pinigų reiktų paimti.

Be to, S.Jakeliūnas savo komentaruose yra išvadinęs prezidentę Dalią Grybauskaitę Rusijos vadovo Vladimiro Putino klonu, o A.Butkevičių – premjerą vaidinančiu chameleonu.

Asmeninio archyvo nuotr./Stasys Jakeliūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Stasys Jakeliūnas

V.Pranckietis yra žemės ūkio specialistas, televizijoje jis dalija patarimus apie sodininkystę. A.Stančikas – ūkininkas, Lietuvos žemės ūkio rūmų prezidiumo narys.

V.Rinkevičius – inžinierius-mechanikas, bendrovės „Biržų žemtiekimas“ generalinis direktorius.

Inžinierė-technologė Rima Baškienė šiuo metu yra vienintelė LVŽS atstovė Seime. Parlamente ji dirba jau trečią kadenciją.

Tačiau, nors partijai priklausančių kandidatų pirmose pozicijose bus mažiau, R.Karbauskis ramina, kad partija ir jos vertybės niekur nedings.

LVŽS pirmininkas sakė, kad kol kas nei S.Skvernelis, nei jis pats nėra pasirinkę ir vienmandačių rinkimų apygardų, kuriose nori kandidatuoti.

Nori 35–40 vietų

R.Karbauskis dar pernai sakė besitikintis, kad LVŽS iki Seimo rinkimų pateks į populiariausių partijų penketuką ir rinkimuose surinks ne mažiau kaip 10 proc. rinkėjų balsų.

Sulaukęs S.Skvernelio sutikimo vesti sąrašą R.Karbauskis ambicijas dar paaugino.

Su Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumu“ jokios kalbos nebus. Jei šios partijos bus koalicijoje, mūsų ten nebus, – sakė R.Karbauskis.

Dabar jis sako, kad partija surinks tiek balsų, kad jai pavyks formuoti valdančiąją koaliciją. Jis neslėpė besitikintis 35–40 vietų Seime.

Pastaruosiuose dvejuose Seimo rinkimuose 2008 ir 2012 m. LVŽS neperkopė 5 proc. rinkėjų palaikymo barjero.

R.Karbauskis tikino, kad partija jau dabar ruošiasi planą, ką daryti, jei jo partija bus Seimo rinkimų laimėtoja.

„Mes rimtai suvokiame, kad galime laimėti rinkimus. Tai iš tikrųjų gali atsitikti. Ir tada gausime daugybę atsakomybės. Mes ruošiamės tam, kad nebūtų klausimo, ką su ta atsakomybe daryti. Kad nereiktų pulti į tokią situaciją, kaip Darbo partijos. Mes tikrai to nenorime. Kur aš akis dėsiu prieš žmones, jei mes papultume, bet nežinotume, ką daryti ir aš pasakas iš vadovėlių pasakočiau ir apsimesčiau protingas“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Koalicijos su Darbo partija ir „tvarkiečiais“ nebus

R.Karbauskis pastaruoju metu susitikinėja su konservatorių pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Jam pirmam LVŽS pirmininkas pranešė apie tai, kad E.Vareikis pereina į jo stovyklą.

Tačiau LVŽS pirmininkas kategoriškai neigia, kad su G.Landsbergiu jau buria koaliciją.

Pasak jo, šnekama ir su socialdemokratais, ir su liberalais.

„Su Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumu“ jokios kalbos nebus. Jei šios partijos bus koalicijoje, mūsų ten nebus. Mane liūdina, kad tos partijos, su kuriomis mes galėtume šnekėti dėl darbo koalicijoje, nepasako, kad jos neis su šiomis partijomis, kurios turi problemų su korupcija“, – griežtai kerta R.Karbauskis pabrėždamas, kad savo žodžio visuomet laikosi.

R.Karbauskis tikino, kad jo svajonė – plati koalicija, susidedanti iš LVŽS, socialdemokratų, konservatorių ir liberalų.

Tokią koaliciją LVŽS, pasak pašnekovo, bandytų kurti, jei jos partija laimėtų rinkimus ir atsisėstų prie derybų stalo centre kaip pagrindinė žaidėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius