Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17 /11:33

„Valstietis“ G.Surplys antrame ture Zanavykų apygardoje rems konservatorę, R.Karbauskis – nieko

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, likęs trečias rinkimuose į Seimą Zanavykų vienmandatėje apygardoje, pirmadienį, nelaukdamas partijos sprendimo, antrajame ture išreiškė paramą konservatorių kandidatei Irenai Haase.
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / LRVK/ Dariaus Janučio nuotr.

„Ką palaikysiu antrame ture?.. Klausimas, atrodytų, paprastas ir man fatališkas. 2016 m. atsidūriau panašioje situacijoje Naujojoje Vilnioje. Tąsyk antrame ture palaikiau gerąjį uraganą Moniką Navickienę. Šįsyk – Irena Haase, vėsus brizas. Bet ceteris paribus aš prašau savo rinkėjų būtinai ateiti ir balsuoti UŽ IRENĄ HAASĘ. Kviečiu ateiti ir tuos, kurie patingėjote pirmame ture“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė G.Surplys.

Negana to, jis paragino antrąją vietą pirmame rinkimų ture užėmusį Mindaugą Bastį trauktis iš rinkimų kovos.

„MINDAUGAI BASTY, džentelmeniškai kviečiu – paprasčiausiai PASITRAUKITE IŠ ANTRO TURO! 1. Jūs jau įrodėte, ką norėjote įrodyti (kad turite savo rinkėją ir nesilaikote įsikibęs mandato). 2. Antro turo, panašu, nelaimėsite. O jeigu ir laimėtumėte, Seime negalėtumėte dirbti nieko, išskyrus plautis mundurą. 3. Antras turas su Jumis bus dar dvi savaitės pamazgų ant Jūsų Tėviškės. Kam to reikia?“ – klausia G.Surplys.

Tokią nuomonę G.Surplys išdėstė nelaukdamas partijos sprendimo dėl paramos antrajame ture.

R.Karbauskis: Partija nerems nieko

Savo ruožtu LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis delfi.lt pirmadienį pareiškė, kad partija nerems nė vieno kandidato.

R.Karbauskis tikino, kad I.Haase remti negali, nes ji per daug liberalių pažiūrų. Visgi R.Karbauskis pareiškė paliksiantis G.Surpliui teisę pačiam spręsti, kurį kandidatą remti asmeniškai – ne partijos vardu.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pasisakė prieš M.Bastį.

„Asmuo, kurį Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, neturėtų dirbti Seime“, – premjero žodžius 15min perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

I.Haase ir M.Basčiui paramos reikšti kiti rinkimuose į Seimą Zanavykų apygardoje dalyvavę kandidatai neskuba.

Pats save išsikėlęs Mindaugas Tarnauskas 15min teigė, kad kol kas nėra apsisprendęs, kurį kandidatą parems antrajame ture.

Ką parems kiti du į antrą turą nepatekę kandidatai, kol kas nežinia – su Pauliumi Visocku ir Vigilijumi Jukna pirmadienį ryte susisiekti 15min nepavyko.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas 15min sakė, kad sprendimai dėl paramos antrajame ture bus svarstomi partijos prezidiume antradienį. Taip pat, pasak jo, savo nuomonę vėliau išsakys partijos kandidatas P.Visockas.

„Mes dar padiskutuosime, pasišnekėsime dėl visų paramų. Balsai – ne obuoliai krepšy, kad automatiškai mėtytumei į vieną pusę. Žmonės turi savo galvą. Tik tiek, kad šioje situacijoje, mano įsitikimu, tie, kurie yra pasiruošę balsuoti už I.Haase, elgiasi šiek tiek keistai mėgindami rinkėjų valią vadinti akibrokštu ir kitais epitetais. Tai, deja, tik padeda M.Basčiui. Reikia gerbti demokratiją ir rinkėjų valią“, – kalbėjo jis.

Pasak G.Palucko, jei LSDP būtų rėmusi buvusį bendražygį M.Bastį, ji išvis nebūtų kėlusi savo kandidato. Kita vertus, LSDP situacija Šakiuose yra dviprasmiška – šiam partijos skyriui vadovauja M.Basčio dukterėčia.

Asmeninio albumo nuotr. iš „Facebook“/Irena Haase
Asmeninio albumo nuotr. iš „Facebook“/Irena Haase

Pirmajame ture, vykusiame sekmadienį, išankstiniais duomenimis, už I.Haase balsavo 33,87 proc., už M.Bastį – 19,44 proc. rinkėjų.

Trečioje vietoje liko G.Surplys, surinkęs 16,62 proc. balsų. Ketvirtoje vietoje – Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Paulius Visockas su 12,95 proc. balsų.

Pats save išsikėlęs Mindaugas Tarnauskas liko penktas su 9,80 proc. balsų, o paskutinis, šeštas – Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna su 4,10 proc. balsų.

Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M.Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

Konstitucinis Teismas M.Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M.Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M.Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius