Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 12

Valstybė vyrą laikė sveiku, o privačios laboratorijos netestavo: išėjęs iš namų jis būtų apkrėtęs daugybę žmonių

Su koronavirusu susidūrę žmonės vis dažniau įsitikina, jog nustatytos taisyklės – ne be trūkumų. 15min skaitytoja Inga pasidalijo savo vyro istorija: po kontakto su sergančiuoju jo COVID-19 testas buvo neigiamas, tačiau po saviizoliacijos vyras, lyg kažką nujausdamas, norėjo pasidaryti antrąjį. Tokiais atvejais testas nepriklauso, tad teko nueiti kryžiaus kelius. Tuomet ir paaiškėjo, kad vyriškis serga.
Prekybos centro lankytojai
Prekybos centro lankytojai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skaitytojos Ingos papasakota istorija prasidėjo liepos viduryje – ji kartu su vyru ir draugais sėdėjo prie vieno stalo su asmeniu, tuo metu nežinojusiu, kad serga COVID-19. Apie ligą žmogus sužinojo po savaitės.

Kontaktą su juo turėjusiems žmonėms buvo atlikti testai, jie izoliavosi.

Tą pačią dieną, kai Inga darėsi tyrimą, jai pradėjo skaudėti galvą, kitą dieną pakilo temperatūra. Neliko abejonių, kad ji serga, o atėjęs teigiamas testo atsakymas tai tik patvirtino.

Tuo metu jos vyrui nepasireiškė jokie simptomai ir jo testas buvo neigiamas.

Tyrimo nedarė ir privačios laboratorijos

Nuosavame name gyvenanti pora visą šį laiką stengėsi nekontaktuoti.

Po dviejų savaičių baigėsi vyro saviizoliacijos laikas, tačiau jis nusprendė dėl visa ko pasidaryti koronaviruso testą – maža kas.

„Gydytoja pažiūrėjo protokolus ir sako: jam nepriklauso tyrimas. Tada aš į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) skambinu – vis tiek sako, kad nepriklauso, – pasakojo Inga. – Jei valstybė sako, kad nepriklauso, sumanėme išsitirti privačiai. Perskambinau 4 ar 5 laboratorijas, kurios daro nosiaryklės tyrimus – nei viena nepriėmė. Valstybė sako, kad jis sveikas, o privačios nepriima, nes jis turėjo kontaktą su COVID-19 sergančiu žmogumi.“

Šeima rankų nenuleido.

Inga paskambino į Karštąją liniją ir atsiliepusįjį ilgai įtikinėjo, jog testą būtų pravartu padaryti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso testas

„Sakiau, kad jis išeis į viešumą, su darbuotojais susitiks, į parduotuvę nueis, vis tiek rizika yra“, – pasakojo ji.

Šie argumentai suveikė ir COVID-19 testas vyriškiui buvo padarytas.

Nepaisant to, kad jam jokie ligos simptomai taip ir nepasireiškė, jis rodė susirgimą COVID-19.

„Jei nebūtų įsiprašęs, teigiamas atvejis būtų paleistas. Jam sakė – jūsų saviizoliacija pasibaigė, galite gyventi toliau“, – teigė skaitytoja.

Anot Ingos, laimei, jos sutuoktinis net ir pasibaigus saviizoliacijos laikui niekur nevaikščiojo, tad užkrato neplatino, tačiau jei būtų klausęs NVSC specialistų, ligą būtų išplatinęs.

„Tokie atvejai jau yra nebeatsekami“, – pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

NVSC: testavimo strategija yra SAM kompetencija

15min NVSC atstovų teiravosi, ar nereikėtų žmonių tirti ir po to, kai jie baigia saviizoliaciją. Gal tokių atvejų kaip šis būtų išvengta?

Atsakymą atsiuntęs NVSC atstovas pabrėžė, kad asmuo gali būti testuojamas kaip didelės rizikos sąlytį turėjęs asmuo, jei tokį nurodymą pateikia NVSC specialistai.

„Svarbu, kad ištyrimas turėtų būti vykdomas anksčiausiai 5 dieną po turėto kontakto, kad viruso aptikimo tikimybė būtų pakankamai didelė. Jei žmogui pasireikštų simptomai, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, asmuo būtų tiriamas. Testavimo strategija yra SAM kompetencija“, – teigiama atsakyme.

Esi sveikas po 37 dienų ar po dviejų neigiamų testų?

15min skaitytoja Inga pasakojo, kad ir jos pačios patirtis atskleidė tam tikrus sistemos trūkumus.

Pagal galiojančią tvarką pakartotinis testas dėl koronaviruso infekcijos atliekamas praėjus ne mažiau kaip 14 dienų nuo diagnozės nustatymo.

„Kad būtum laikomas pasveikusiu, turi būti du neigiami testai iš eilės. Problema prasideda tuomet, jei vienas iš testų būna teigiamas. Tuomet kitą kartą testą galima kartoti vėl tik po 14 dienų ir nei diena anksčiau“, – pasakojo ji.

Ingos teigimu, minėtos 14 dienų – tik teorinis skaičius, o realybėje šis laikas išsitęsia.

„Dviems testams paeiliui užsirašyti negalima, turi sulaukti pirmojo atsakymo ir tik tuomet gali kreiptis antrajam, kas prie dviejų savaičių gali pridėti dar penkias dienas“, – teigė ji.

Inga pasakojo, kad sveikstant po 14 dienų jai darytas testas buvo neigiamas, tačiau antrasis parodė ligą. Kadangi pasveikusiu žmogus laikomas kai du testai iš eilės nerodo ligos, teko toliau sėdėti namuose.

Ji pripažįsta – kadangi jautėsi gerai ir buvo seniai nemačiusi savo mažų vaikų, ji ieškojo būdų išsitirti anksčiau, tačiau išimčių niekas nedarė.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medicininė kaukė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Medicininė kaukė

Moteris iš savo gydytojos sužinojo, jog sveikatos apsaugos ministras yra patvirtinęs ir tai, kad pasveikusiu žmogus laikomas po 37 dienų nuo diagnozės.

37 ligos dienos Ingai suėjo būtent tą dieną, kai ji kalbėjosi su 15min.

Nežinodama, ką daryti, ar laikyti save jau pasveikusia, ar ne, ji paskambino į Karštąją liniją.

„O jie ten man sako – kokios 37 dienos, nieko negirdėjome, nieko nežinoma apie tai. Ilgai diskutavau, tad galiausiai jie iš manęs sužinojo. Esu sutrikusi, nes visi kalbėjo skirtingai“, – pasakojo pašnekovė.

15min NVSC teiravosi, ar žmogus gali nutraukti saviizoliaciją po 37 dienų nuo diagnozės neturėdamas dviejų neigiamų testų iš eilės?

Anot centro atstovų, yra numatyta, kad žmogus pasveikusiu gali būti laikomas praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti, o pasveikusiu laikomam žmogui izoliacija nebetaikoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius