-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 21

Valstybei už PSD įsiskolinę gyventojai gali tikėtis lengvatų, emigrantai – būti atleisti nuo mokesčio

Nedirbantys, tačiau darbo biržoje neužregistravę ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų pernai valstybei nesumokėję gyventojai gali tikėtis nepriemoką sumokėti dalimis arba atidėti ir už tai jiems nebus skaičiuojamos palūkanos.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Išvykimo iš šalies nedeklaravę emigrantai nuo PSD įmokų mokėjimo gali būti atleisti, jeigu Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiks metines pajamų deklaracijas, kuriose bus nurodyta išvykimo data, – tai gali būti einamieji metai arba penkeri praėję metai.

Tokius pasiūlymus dėl gyventojų įsiskolinimo valstybei už 2009 metus problemų sprendimo Vyriausybei pateikė PSD klausimą nagrinėjusi darbo grupė.

Bedarbiai, kurie nebuvo užsiregistravę darbo biržoje, bet pernai patys mokėjo už jiems suteiktas medicinos paslaugas, kompensacijų tikriausiai nesulauks – darbo grupės išvadose tokia galimybė nenumatoma.

Grupė siūlo, kad emigrantai, kurie nedeklaruos išvykimo iš Lietuvos, bet pateiks įrodymų, jog nėra nuolat gyvenantys Lietuvoje, taip pat galės nepriemoką sumokėti dalimis arba atidėti. Tokias pačias nuostatas, kaip ir emigrantams, siūloma taikyti ne Europos Sąjungos šalyse studijuojantiems Lietuvos gyventojams.

Darbo grupė padarė išvadą, kad darbuotojams, kurie buvo išėję nemokamų atostogų, jų metu nėra pagrindo skaičiuoti PSD įmokų.

Nepriemoką sumokėti dalimis arba atidėti taip pat gali tikėtis asmenys, dirbantys pagal trumpalaikius verslo liudijimus, bei individualių įmonių savininkai, dėl vienokių ar kitokių priežasčių sustabdę įmonių veiklą.

Darbo grupės duomenimis, valstybės lėšomis PSD pernai buvo draudžiama 1,88 mln. gyventojų (56 proc. visų gyventojų) – valstybės už juos sumokėtų įmokų bendra suma siekė 1,08 mlrd. litų, vidutinis įmokos dydis buvo 605 litai.

1,2 mln. dirbančiųjų gyventojų (36 proc.) už PSD pernai iš viso sumokėjo 2,19 mlrd. litų, jų vidutinis įmokos dydis siekė 2,2 tūkst. litų. Šiai gyventojų grupei pernai teko didžioji – 60,7 proc. – visų sumokėtų PSD įmokų dalis.

Kita veikla užsiimančių bei savanoriškai PSD įmokas mokančių gyventojų praėjusiais metais buvo 200 tūkst. (6 proc.) – jų vidutinės įmokos dydis buvo 864 litai, bendra įmokų suma siekė 340 mln. litų.

PSD įmokas privalėjo mokėti dar apie 70 tūkst. gyventojų (2 proc.), tačiau darbo grupė duomenų apie jų sumokėtas įmokas neturi.

Premjero Andriaus Kubiliaus sudarytoje darbo grupėje buvo specialistai iš Ministro pirmininko tarnybos, Sveikatos apsaugos, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Teisingumo, Ūkio ministerijų, VMI, Valstybinės ligonių kasos, „Sodros“ ir Gyventojų registro tarnybos.

Nuo 2009 metų sveikatos draudimo mokestis asmenims, kurie jį patys moka, nes neturi darbdavio, siekia 72 litus – 9 proc. minimaliosios mėnesio algos. Asmenys, kurie turi darbdavį, moka 6 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kitus 3 proc. sumoka darbdavys.

Šiemet pradėjus deklaruoti pajamas paaiškėjo, kad apie 200 tūkst. šalies gyventojų yra nesusimokėję PSD mokesčio ir tapę valstybės skolininkais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius