Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 29

Valstybės auditoriai „Sodros“ sistemoje įžvelgia netaupumo

„Sodroje“ stinga pinigų, nes didinant jos išmokas, valdžia nedidino įmokų, nustatė valstybės auditoriai.
„Sodra“
„Sodra“. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Sodra

„Pastaraisiais metais buvo didinamos „Sodros“ išmokos, nedidinant įmokų tarifo ir papildomai neskiriant valstybės lėšų. Be to, iš „Sodros“ lėšų šiuo metu kompensuojamos prarastos darbo pajamos, nuo kurių buvo apskaičiuotos ir mokėtos socialinio draudimo įmokos. Tai svarbiausios priežastys, dėl kurių fonde stinga lėšų“, – pranešime spaudai sakė valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Įvertinusi „Sodros“ išlaidas Valstybės kontrolė nustatė, jog išmokos skiriamos neproporcingai. Pavyzdžiui, išmokų dydžiai mažai priklauso nuo sumokėtų įmokų – 800 litų atlyginimą gaudavusio asmens pensija šiuo metu yra 500 litų, o tris kartus daugiau uždirbusio žmogaus – tik 709 litai.

Auditoriai turėjo pastabų dėl motinystės ir tėvystės išmokų skyrimo, nes gimus keliems vaikams, vienu metu mokamos kelios išmokos, todėl prarastos darbo pajamos tuo pačiu laikotarpiu kompensuojamos kelis kartus.

Valstybės kontrolė nurodė, kad „Sodros“ veiklos sąnaudos galėtų būti mažesnės – jos biudžetui administruoti panaudojama apie 2 proc. visų jo lėšų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius