-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 10

Valstybės biudžetas šių metų pirmąjį pusmetį pajamų gavo 56,6 mln. eurų daugiau nei planuota

Finansų ministerijos duomenimis, valstybės biudžeto pajamų planas sausį–birželį įvykdytas 101,6 proc. Planuota gauti 3 495,0 mln. eurų pajamų, faktiškai įplaukė 3 551,6 mln. eurų – 56,6 mln. eurų daugiau nei planuota šiemet ir 6,8proc. (224,6mln. eurų) daugiau nei pernai tą patį laikotarpį.
Lietuvos Respublikos finansų ministerija
Lietuvos Respublikos finansų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pusmečio pabaigoje įvyko lūžis, surenkant PVM – birželį šio mokesčio įplaukos buvo 2,4 proc. (beveik 6 mln. eurų) didesnės nei planuota. Iki šiol tik sausio mėn. pajamos iš PVM buvo viršijusios planuotąsias 2 mln. Eurų.

„Akivaizdžiai pasiteisino sprendimas griežčiau kontroliuoti gaunamas ir išrašomas PVM sąskaitas faktūras. Mokesčių administratoriui jų duomenis jau teikia 7000 rizikos analizės pagrindu atrinktų įmonių, ir tai – tik pradžia, diegiant išmaniosios mokesčių administravimo sistemos priemones“, − pabrėžia finansų ministras Rimantas Šadžius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius

Minėtų kontroliuojamų įmonių bendra deklaruota balandžio-gegužės mėn. PVM prievolė, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 28,2 proc., o atskaitomas PVM sumažėjo 15,5 proc.

„Išvada tokia, kad vis dėlto buvo piktnaudžiauta, deklaruojant PVM prievoles, galbūt įtraukiant į apskaitą fiktyvias ar asmeniniam vartojimui skirtų prekių PVM sąskaitas faktūras. Konkrečias priežastis nustatys Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikusi kontrolės veiksmus ir imsis atitinkamų priemonių“, − komentuoja R.Šadžius.

Pajamų iš mokesčių surinkimo į valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus planas įvykdytas 101,3 proc., gauta 3 249,5 mln. eurų − tai yra 186,9 mln. eurų (6,1 proc.) daugiau nei pernai sausį-birželį ir 42,6 mln. eurų (1,3 proc.) daugiau nei prognozuota.

Iš viso mokesčių pajamos valstybės biudžete sudarė 2 642,8 mln. eurų, planuota gauti – 2 635,0 mln. eurų. Gerokai viršijami visų pagrindinių mokesčių pajamų planai, išskyrus PVM. Gyventojų pajamų mokesčio įplaukos į valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus sausį-birželį buvo 21,7 mln. eurų arba 3,3 proc. didesnės nei prognozuota, iš viso gauta beveik 680,9 mln. eurų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šio mokesčio pajamų gauta 51,5 mln. eurų (8,2 proc.) daugiau.

Stabiliai gerėja ir akcizų surinkimas − duomenys rodo, kad už visas akcizines prekes per šešis pirmuosius š.m. mėnesius gauta 539,5 mln. eurų – 19,0 mln. eurų (3,6 proc.) daugiau nei prognozuota ir 41,0 mln. eurų (8,2 proc.) daugiau nei pernai tuo pat metu.

Patvirtintos 2015 m. valstybės biudžeto pajamos (be ES lėšų) sudaro 5,666 mlrd. eurų, su ES lėšomis – 7,989 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius