Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Valstybės gynimo taryba svarstys Rusijos keliamą įtampą šalia Ukrainos

Valstybės gynimo taryba (VGT) pirmadienį svarstys Rusijos kelią įtampą Ukrainos pasienyje.
Valstybės gynimo taryba
Valstybės gynimo taryba / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

„Pagrindiniai svarstomi klausimai – tai ir regiono saugumo situacijos įvertinimas, tame kontekste, kur Rusija kelia įtampas prie Ukrainos sienų, ir taip pat mūsų, Lietuvos saugumo stiprinimas nacionalinėmis priemonėmis ir tarptautinių formatų įrankiais. Ir, be abejo, mūsų esamos parengties įvertinimas, reikalingų sprendimų gynybai priėmimas“, – praėjusią savaitę apie VGT posėdžio temas sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionaliniam saugumui Darius Kuliešius.

Vakarų šalys baiminasi dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir kaltina Maskvą planuojant šią žiemą įsiveržti į savo kaimynę. Pasak Vakarų, prie Ukrainos sienos sutelkta iki 100 tūkst. rusų karių.

Jungtinės Valstijos ir Rusija Ženevoje pradeda aukšto rango diplomatų derybas, Vakarams spaudžiant Rusiją atitraukti pajėgas nuo Ukrainos sienų, o Maskvai reikalaujant plataus masto saugumo garantijų.

Šią savaitę Rusijos atstovai taip pat susitiks su NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnais.

Vakarų šalys teigia, kad įvestų sankcijas Rusijai, jeigu ši įsiveržtų į Ukrainą. JAV pareigūnai teigia, kad agresijos atveju Vašingtonas siųstų daugiau karių į rytines NATO nares, įskaitant Lenkiją ir Baltijos šalis.

Į Lietuvos Valstybės gynimo tarybą įeina prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. VGT vadovauja prezidentas.

Taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės saugumo užtikrinimo ir gynybos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius