Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 08 22

Valstybės informacinių technologijų centralizavimo projektas stringa

Finansų ministrė Rasa Budbergytė teigia, kad valstybės informacinių technologijų centralizavimo projektas stringa, todėl jį būtina vykdyti greičiau.
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Finansų ministrė Rasa Budbergytė ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pirmadienį aptarė stringančius valstybės informacinių išteklių valdymo ir IT infrastruktūros konsolidavimo klausimus.

„Tai didžiulio masto projektas, kuris turi kilstelėti Lietuvos viešąjį sektorių į kitą informacinių technologijų lygį. Kol nepriimti teisės aktai, išlieka didelė rizika, kad laiku nespėsime atlikti darbų ir prarasime dalį ES investicijų, todėl su ministru aptarėme kaip įveikti trukdžius ir paspartinti procesą. Taip pat apsikeitėme požiūriais dėl tam tikrų debesijos paslaugų koncepcijos klausimų“, – pranešime spaudai cituojama finansų ministrė R.Budbergytė.

Lietuva siekia centralizuoti valstybės informacinių išteklių valdymą ir optimizuoti jiems skirtą infrastruktūrą, kad išvengtų išteklių dubliavimo, užtikrintų kokybiškas bei saugias elektronines paslaugas. Visa valstybės informacinių išteklių infrastruktūra ir informacija būtų sutelkta keliuose moderniuose duomenų centruose (šiuo metu dauguma institucijų turi nuosavus), o institucijos naudotųsi debesijos paslaugomis. Tai leistų užtikrinti didesnį duomenų saugumą ir taupyti valstybės lėšas. Projekto vykdymą koordinuoja Susisiekimo ministerija.

Konsolidavimui numatoma skirti beveik 60 mln. eurų 2014-2020 metų laikotarpio ES investicijų ir valstybės biudžeto lėšų, tačiau, Finansų ministerijos teigimu, šiuo metu dar nepanaudotas nė vienas euras. Nuo konsolidavimo eigos priklauso ir kitų informacinės visuomenės prioriteto priemonių, kurioms iš viso skirta apie 290 mln. eurų ES ir valstybės biudžeto lėšų, įgyvendinimas. Daugiausia problemų kelia teisės aktai, kuriuos reikia keisti bei neišspręsti klausimai dėl informacinių technologijų infrastruktūros kūrimo principų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius