-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 19

Valstybės kaimynės savo energetikos ateitį mato skirtingai

Nepriklausomi užsienio ekspertai neabejoja Lietuvos gebėjimu pasistatyti naują atominę elektrinę. Tuo tarpu kaimyninės šalys, kurios pagal Lietuvos viziją turėtų dalyvauti jėgainės statybose, turi atsarginių planų ir svarsto galimybes statyti nuosavas atomines elektrines.
Nebeveikiantis reaktorius
Atominė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos energetikos viceministras Romas Švedas tikino, kad jau prasidėjo pirminės konsultacijos su kaimynėmis šalimis – Estija, Latvija ir Lenkija, o partnerės jau patvirtino savo interesą dalyvauti, pirmadienį rašo „Verslo žinios“.

„Dabar reikia žiūrėti, kokia forma jie norėtų tai daryti. Iki metų pabaigos ketiname baigti konsultacijas ir paskelbti konkursą dėl strateginio investuotojo. Kai paskelbsime konkursą dėl strateginio investuotojo, turėsime susiderėti su juo, tuomet pasirinkti technologiją, tada bus nuspręsta dėl reaktorių ir galios ir po to prasidės statybos. Mes skubam maksimaliai greitai ir tikiu, kad 2010 metais pradėsime statybas“, – teigė R.Švedas.

Stanfordo universiteto profesorius D.Warneris Northas praėjusią savaitę Vilniuje vykusiame seminare apie energetinį saugumą teigė, kad Lietuva turi sėkmingo Ignalinos atominės elektrinės (AE) valdymo patirties ir kad Lietuvos galimybėmis pasistatyti ir valdyti naują atominę jėgainę neturėtų būti abejojama.

„Pagrindinis klausimas yra laikas. Ar nauja AE tikrai bus pastatyta iki 2018-ųjų, 2020-ųjų?“ – retoriškai klausė D.W.Northas.

Pasak jo, nors dar nėra numatyta tiksli data, kada bus baigta nauja AE Lietuvoje, kad ir kokia ji būtų, jėgainės statybas greičiausiai teks atidėti dėl statant iškylančių nesklandumų ir dėl pasaulinės recesijos, smarkiai apribojusios finansavimo išteklius.

Seminare dalyvavęs Estijos energijos tyrimų instituto direktorius Ylo Rudi galimybę Estijai dalyvauti statant AE Lietuvoje vertino skeptiškai. Lenkijos Energetikos ekonomikos instituto atstovė Lidia Gawlik teigė, kad lenkai pirmą savo AE reaktorių galėtų baigti iki 2020 metų.

Baltarusiai tikisi, kad pirmas naujos AE blokas pradės veikti 2016-aisiais. Tais pačiais metais turėtų pradėti veikti ir nauja AE Kaliningrado srityje. Baltarusijos energijos inžinerijos instituto direktorius Aliaksanderis Michalevičius seminare sakė, jog Baltarusija pasirengusi bendradarbiauti tiekiant elektrą Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius