-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės kontrolė: gerėja asmenų su negalia įdarbinimas

Valstybės kontrolės parengta rekomendacijų įgyvendinimo ataskaita rodo, kad, įgyvendinus valstybinių auditų rekomendacijas, pagerėjo asmenų su negalia įdarbinimo rodikliai. Vis dar laukiama reikšmingų pokyčių atliekant savivaldybių funkcijų peržiūrą, kad tinkamas jų vykdymas ir finansavimo sistema būtų efektyvūs ir rezultatyvūs, rašoma Valstybės kontrolės pranešime spaudai.
Aukščiausioji audito institucija
Aukščiausioji audito institucija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Paslaugų prieinamumas asmenims su negalia gerėja jas teikiant individualizuotai. Užimtumą taip pat didina aktyvios darbo rinkos priemonės: pagalba atliekant įsidarbinimo procedūras, darbo vietų pritaikymo subsidijavimas ir kt. Įgyvendinus mūsų rekomendacijas, per metus įdarbintų asmenų su negalia dalis, palyginti su tais metais registruotų asmenų su negalia skaičiumi, padidėjo nuo 24 iki 33,4 proc.“, – sako valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Įgyvendinus Valstybės kontrolės teiktas rekomendacijas atsirado daugiau skaidrumo valstybės finansuose. 2023 m. įsigaliojo Valstybės socialinių fondų biudžetų sandaros įstatymo nuostatos, leidžiančios objektyviau analizuoti pensijų, ligos, motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo duomenis. Šie pokyčiai suteikia daugiau aiškumo valstybės socialinių fondų biudžetų rengimo ir atskaitomybės procesuose.

Dėl įgyvendinamų Valstybės kontrolės rekomendacijų gerėja valstybės valdomų įmonių veikla: 75-iems proc. šių įmonių buvo iškelti finansiniai lūkesčiai siekti finansinio racionalumo ir didinti veiklos rezultatyvumą. Pagerėjo VĮ Registrų centro tvarkomų valstybės informacinių išteklių prieinamumas ir greitaveika: 39,1 proc. padaugėjo laiku išnagrinėtų IT užklausų, 36 proc. – laiku išspręstų IT incidentų.

Dėl užsitęsusio rekomendacijų įgyvendinimo nuo 2022 m. vis dar yra neįgyvendintų projektų, kurie užtikrintų socialinės paramos kompleksiškumą ir prieinamumą visiems asmenims, kuriems ji reikalinga. Reiktų spartinti ir grėsmių valdymą valstybės mastu: 2023 m. nepatvirtintas nacionalinio galimų pavojų ir ekstremaliųjų situacijų rizikos vertinimo tvarkos aprašas, kuris sudarytų sąlygas valstybės mastu identifikuoti didelės ir labai didelės rizikos galimus pavojus ir periodiškai juos vertinti.

Taip pat matome riziką, kad laiku nebus pasiekti pokyčiai modernizuojant Bendrojo pagalbos centro informacinę sistemą taip, kad būtų sudarytos geresnės galimybės priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms operatyviai perduoti informaciją apie pagalbos poreikį.

Valstybinių auditų rekomendacijų įgyvendinimui aktualūs 4 Seime įregistruoti įstatymų projektai, kuriuos priėmus bus pasiekti rekomendacijų įgyvendinimu siekiami pokyčiai optimizuojant Privalomojo sveikatos draudimo fondą ir gerinant mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą bei sudarant teisines prielaidas efektyvesnei privalomojo turto arba verslo vertinimo ataskaitų kokybei.

Valstybės kontrolės interneto svetainėje visuomenei atvira informacija apie visų atliktų auditų rekomendacijų įgyvendinimą – ją galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius