Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 05

Valstybės kontrolė Žemės ūkio ministerijoje nustatė finansinių pažeidimų

Valstybės kontrolė baigė Žemės ūkio ministerijos 2013 metų finansinį auditą. Ministerijai pareikšta neigiama nuomonė dėl konsoliduotųjų finansinių ataskaitų rinkinio, nes jai pavaldi Nacionalinė žemės tarnyba netinkamai apskaitė laisvos valstybinės žemės tikrąją vertę, neteisingai registravo iš žemės pirkėjų gautas sumas, o Nacionalinės mokėjimo agentūros ataskaitose rasta nematerialiojo turto apskaitos klaidų.
Vigilijus Jukna ir Rytis Šatkauskas
Vigilijus Jukna ir Rytis Šatkauskas / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Ministerijos ir jai pavaldžioms įstaigoms nepavyksta išvengti reikšmingų apskaitos klaidų finansinėse ataskaitose, o dėl nuolatinių problemų viešųjų pirkimų srityje ir nepakankamos valstybės lėšų naudojimo kontrolės nepavyksta ekonomiškai  ir racionaliai valdyti lėšas ir turtą, – teigė G.Švedienė.

Dėl ministerijos biudžeto vykdymo ataskaitų auditoriai pastabų neturėjo, bet nustatė reikšmingų valstybės lėšų ir turto valdymo teisėtumo pažeidimų. „Nepaisant ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų pastangų, joms nepavyksta išvengti reikšmingų apskaitos klaidų finansinėse ataskaitose, o dėl nuolatinių problemų viešųjų pirkimų srityje ir nepakankamos valstybės lėšų naudojimo kontrolės nepavyksta ekonomiškai  ir racionaliai valdyti lėšas ir turtą“, – kalbėdama apie audito rezultatus sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Audito metu nustatyta, kad ministerija, gyvūnų kilmės knygoms rengti Žemės ūkio rūmams skyrė  1,6 mln. Lt paramos veislininkystei lėšų, bet prieš tai nenustatė tam reikalingų administracinių išlaidų limitų, neįvertino realaus lėšų poreikio, patvirtino objektyviai nepagrįstus pagalbos veislininkystei skirstymo kriterijus ir jų dydžius, nenustatė pakankamų lėšų naudojimo kontrolės procedūrų. 

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė

Ministerija taip pat neužtikrino tinkamos lėšų naudojimo kontrolės skirdama pinigus žirgų genetiniams ištekliams išsaugoti. UAB „Lietuvos žirgynas“ skirtas lėšas naudojo neatsižvelgdama į sąmatą, be to, 88,5 tūkst. Lt, skirtų vykdyti ūkinių gyvūnų genetinių išteklių išsaugojimo veiklą, panaudojo ne pagal paskirtį (biologiniam turtui įsigyti ir žemės nuomos mokesčiui sumokėti).

Auditoriai nustatė ir Viešųjų pirkimo įstatymo pažeidimų.

Auditoriai nustatė ir Viešųjų pirkimo įstatymo pažeidimų. Ministerija, pirkdama tarnybinių kelionių organizavimo paslaugas, už skrydžių lėktuvais bilietus mokėjo brangiau, nei nurodyta laimėjusio tiekėjo pasiūlyme ir sutartyje, o sutartyje nenurodytų skrydžių bilietus, neužtikrindama konkurencijos, pirko iš vieno tiekėjo. Pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą, per 11 mėnesių sutarties vykdymo laikotarpį už paslaugas ministerija sumokėjo per 1,6 mln. Lt, t. y. 316,2 tūkst. Lt daugiau, nei buvo nurodyta sutartyje.

Vykdydama tarptautinio ristūnų žirgų renginio organizavimo paslaugos pirkimą, ministerija paslaugas įsigijo neracionaliai panaudojusi 139,8 tūkst. Lt valstybės biudžeto lėšų – sumokėjo už pirkimo sąlygose nenumatytus prizus, neturėjo tikslių duomenų apie privataus pelno siekiančio tiekėjo (organizatoriaus) renginiui organizuoti surinktas ir panaudotas lėšas, pirkimo dokumentus ir sutartis – taigi negalėjo vykdyti lėšų panaudojimo kontrolės.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Plaktukas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Plaktukas

Viešųjų pirkimų įstatymą pažeidė ir Žemės ūkio ministerijai pavaldi Nacionalinė mokėjimo agentūra, kuri, pirkdama didelės vertės informacinių technologijų paslaugas, formaliai ir netinkamai įvertino tiekėjo pasiūlytos 1,5 mln. Lt, arba 30 proc. mažesnės nei pripažinto laimėjusiu tiekėjo, kainos pagrįstumą. Dėl šių pažeidimų teismas agentūrai skyrė 100 tūkst. Lt baudą, kuri buvo sumokėta valstybės lėšomis.

Siekiant teisėto ir racionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, Valstybės kontrolė Žemės ūkio ministerijai pateikė rekomendacijas  su terminais nustatytiems trūkumams šalinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius