Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 14

Valstybės kontrolė: Žemės ūkio ministerijos 2008-ųjų apskaitoje - daugybė klaidų ir neatitikimų

Žemės ūkio ministerija, pažeisdama įstatymus, neteisėtai finansavo Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrą bei Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybą, nustatė Valstybės kontrolės specialistai, atlikę 2008-ųjų ministerijos apskaitos auditą.
Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje
Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje / Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr.

Auditoriai itin daug pažeidimų nustatė ministerijai pavaldžiame Lietuvos valstybiniame žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centre - informacija dėl galimai aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo perduota Generalinei prokuratūrai, pranešė Valstybės tarnyba.

Valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės teigimu, Žemės ūkio ministerijoje kasmet nustatomi panašūs teisės aktų pažeidimai.  „Akivaizdu, kad ministerijoje būtina iš esmės sustiprinti finansinę drausmę“, – teigė R.Budbergytė.

Pasak auditorių, nustatyta, kad Žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centre netvarkoma jo filialuose auginamų žuvų apskaita, nekilnojamasis turtas neužregistruotas viešuosiuose registruose, valstybės biudžeto lėšos, skirtos ilgalaikiam materialiajam ir nematerialiajam turtui įsigyti, buvo naudojamos kitoms prekėms bei paslaugoms apmokėti.

Be to, auditorių teigimu, ministerija neekonomiškai panaudojo 690 tūkst. litų, už kuriuos pirko parodos „AgroBalt" prekės ženklą, logotipą bei interneto tinklalapį, kuriuos iš karto perdavė laikinai ir neatlygintinai naudotis Lietuvos žemės ūkio universitetui. Po parodos tinklalapis nebeveikia, prekės ženklas nebenaudojamas.

Valstybės kontrolės specialistai taip pat nustatė, jog neracionaliai ir netaupiai buvo naudojamos mokymams skirtos lėšos.  „Ministerija ne tik finansavo pavaldžios įstaigos „Programos "Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro išlaikymą, bet ir pirko centro paslaugas, nors jų teikimas numatytas tos įstaigos nuostatuose, o centro direktorius darbuotojams pavedė teikti tas paslaugas pagal autorines sutartis, nors šių funkcijų vykdymas numatytas dalies darbuotojų pareigybių aprašymuose. Be to, gaudami autorinį atlyginimą, kai kurie centro, ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojai gavo ir darbo užmokestį, autorinių darbų atlikimo dienomis jiems buvo įformintos komandiruotės ir sumokėti dienpinigiai“, aiškinama pranešime.

Pasak Valstybės kontrolės, daugelis autorinių sutarčių buvo sudarytos apklausus vienintelį tiekėją, nenurodžius tokio pasirinkimo priežasčių ir patvirtinus tiekėjo prašomą kainą. Nustatytas atvejis, kai centro direktorius patvirtino metodinės medžiagos pirkimo dokumentus iš tiekėjo, kuriuo buvo jis pats.

Valstybės kontrolė įpareigojo žemės ūkio ministrą pašalinti nurodytus teisės aktų pažeidimus, o juos padariusius asmenis traukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius