Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2021 07 11

Valstybės maisto rezervas: ką valgytume krizės atveju?

Nepaliaujant Lietuvos sieną neteisėtai kertančių žmonių srautui, reikia rūpintis ne tik kur juos apgyvendinti, bet ir kuo pamaitinti. Kaip tik tokioms – ekstremalioms – situacijoms kaupiamas valstybės rezervas. Jame, kaip numato įstatymas, turi būti ne tik piniginių lėšų, bet ir civilinės saugos, medicinos, susisiekimo, priemonių bei ilgai negendančio maisto. Anksčiau rezerve buvo sukaupta įvairių produktų, bet prieš dešimtmetį atsargos buvo gerokai sumažintos.
Kviečiai
Kviečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tiesa, informacija, kurie produktai, kiek jų saugoma rezerve ir panašiai, yra neviešinama – ji yra riboto naudojimo.

Prieš kurį laiką gimė idėja fizinio rezervo atsisakyti ir jį formuoti pagal rezervavimo sutartis – kitaip tariant, vietoj konservų dėžutės ar ryžių maišelio sandėlyje turėti sutartį su tiekėju, kuris įsipareigotų prireikus pristatyti tam tikrą kiekį numatytų produktų. Tačiau šios tvarkos kol kas nepavyko pritaikyti.

Kaupti rezervą įpareigoja įstatymas

Lietuva gyvena palyginti ramiai – nepatiriame vidinių ar tarptautinių karinių konfliktų, pas mus nebūna tokių didelių potvynių ar žemės drebėjimų, kad reikėtų būti nuolat pasiruošus evakuotis ar nerimauti dėl maisto atsargų.

Tačiau nelaimės Astravo atominėje elektrinėje atveju tai taptų aktualu. Neslūgstant iš Baltarusijos į Lietuvą plūstančių migrantų srautui, taip pat teks sukti galvą ne tik kur juos apgyvendinti, bet ir kuo maitinti.

Rezervas gali tapti svarbus ir dėl nepalankių orų, pavyzdžiui, užsitęsusios sausros ar gamtos išdaigų žiemą arba pavasarį (menko sniego, šalčių jau prasidėjus augalų vegetacijai).

Kad maisto gali prireikti ne vien karo atveju, parodė nuo praėjusių metų kovo besitęsianti pandemija dėl COVID-19. Jau anksčiau Lietuvoje paskelbus ekstremaliąją situaciją, žmonės ėmė plūsti į parduotuves. Pasidavę panikai, jie suskubo pirkti ilgai negendančius produktus – kruopas, makaronus, konservus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius