Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 07

Valstybės Nepriklausomybės stipendija skirta mokslininkui V.Bartninkui

Valstybės Nepriklausomybės stipendiją šiemet nutarta skirti filosofui, mokslininkui Viliui Bartninkui.
Filosofas Vilius Bartninkas
Filosofas Vilius Bartninkas / Karolinos Savickytės nuotr.
Temos: 2 Stipendija Mokslas

Anot komisijos pirmininko Virginijaus Valentinavičiaus, „nugalėtojas siūlo unikalią idėją – Petro Dirgėlos ir Gintaro Beresnevičiaus tekstuose slypinčios valstybės filosofijos refleksiją“.

V.Bartninkas stipendijos skyrimo komisijai pateikė projektą „Valstybė kaip veiklos subjektas Petro Dirgėlos ir Gintaro Beresnevičiaus kūryboje“.

Tyrimo tikslas – pasitelkus idėjų ir sąvokų istorijos prieigą analizuoti P.Dirgėlos ir G.Beresnevičiaus tekstuose „valstybės“ sąvoką, jos reikšmės ir prasmės, valstybės veiklumo sampratą, pateikti abiejų autorių lyginamąją valstybės istorinę ir politinę koncepciją, pranešė Seimas.

„Laureato paraiška žada metodologiškai išgrynintą žvilgsnį į valstybingumo apmąstymą lietuvių literatūroje ir publicistikoje“, – per stipendijos skyrimo komisijos posėdį teigė literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija kasmet skiriama humanitarinių ir socialinių mokslų sričių jauniesiems mokslininkams už Lietuvos valstybingumo stiprinimui svarbius mokslo tyrimus, su jais susijusią visuomeninę veiklą ir mokslo populiarinimo darbus bei konkursui stipendijai gauti pateiktą įgyvendinti mokslinio tyrimo projektą.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija įteikiama kiekvienų metų kovo 11-ąją – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

V.Bartninkas 2014 metais baigė Vilniaus universitete filosofijos bakalauro studijas, Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje įgijo klasikinių studijų magistro laipsnį, 2019 metais ten pat gavo daktaro laipsnį.

Studijų užsienyje metais V.Bartninkas iš senosios graikų į lietuvių kalbą išvertė Platono dialogus „Lisidas“ ir „Alkibijadas“, dirbo prie šių veikalų mokslinių komentarų. Atitinkamai 2014 metais ir 2016 metais jis paskelbė šių dviejų dialogų leidimus.

Tuo pačiu metu V.Bartninkas susidomėjo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato rašytojo P.Dirgėlos kūryboje plėtojamomis politinėmis idėjomis, nagrinėjo jo istoriosofinių romanų mintis, ypač geopolitines koncepcijas, skirtas Lietuvos santykiui su Švedija, Lenkija ir Rusija, bei požiūrį į Lietuvos valstybingumo tradiciją ir tęstinumą. Siekdamas aktualizuoti P.Dirgėlos paveldą ir jį pristatyti platesniam skaitytojų ratui, parengė interviu ciklą su rašytoju apie jo gyvenimo kelią, kūrybą ir visuomeninę veiklą. Pokalbiai išleisti atskira knyga po rašytojo mirties 2016 metais.

Po studijų 2019 metais grįžęs į Lietuvą V.Bartninkas akademinę veiklą tęsia Vilniaus universitete. Jis išleido aštuonis mokslinius straipsnius ir monografijos dalis apie lietuvių ir senovės graikų, Aristotelio ir Platono filosofinę ir politinę mintį.

V.Bartninkas šiuo metu baigia įgyvendinti antrąjį podoktorantūros projektą, kuriame tiria Antikos pilietiškumo ir nuosaikaus politinio veikimo modelių pritaikomumą šių dienų politiniams iššūkiams. Savo mokslinę veiklą sieja su dėstymu studentams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius