Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 10

Valstybės patarėjų žodis – nepigus

Aukščiausius krašto vadovus bei ministrus šiandien konsultuoja beveik šimtas patarėjų. Brangiausiai mokesčių mokėtojams atsieina aplinkos ministro sprendimai.
Aplinkos ministro G. Kazlausko patarėjų komanda – brangiausia.
Aplinkos ministro G. Kazlausko patarėjų komanda – brangiausia. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Mokesčiai

Kaip gyvename, kurlink sukame ir kas mūsų laukia rytoj, iš dalies priklauso ir nuo vieno beveik nepastebimo valstybės tarnautojų būrio - patarėjų. Priimant svarbius sprendimus jų žodis turi įtakos prezidentei, Seimo pirmininkui, premjerui, ministrams. Įprasta manyti, kad valdžios vyrų bei moterų patarėjai turėtų būti aukščiausio lygio vienos ar kitos srities profesionalai. Neretai taip ir yra, išskyrus atvejus, kai patarėjais tampa artimi bičiuliai ar partijos kolegos. Ir nebūtinai kompetentingi. Nesigilindamos į personalijas „Lietuvos žinios“ šįkart tik aritmetiškai suskaičiavo, kiek patarėjų ir už kiek konsultuoja mūsų valdžią.

Patarinės laikinai

Jau beveik mėnuo, kai prezidentūroje dirba naujoji valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė. Savo pagrindinę komandą - septynis vyriausiuosius patarėjus prezidentė paskelbė dar prieš inauguraciją. Eilinių patarėjų korpuso formavimą laikinai stabdo nebaigta prezidentės kanceliarijos reforma.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas turi du vyresniuosius ir du eilinius patarėjus. Pirmųjų kategorijai neseniai buvo priskirtas Valteris Baliukonis, užsienio politikos klausimais konsultavęs kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų. Padėti Seimo vadovui savo patarimais V.Baliukonis sutiko laukdamas, kol bus oficialiai paskirtas ambasadoriumi į Ispaniją. Po porą patarėjų turi ir kiekvienas iš penkių parlamento pirmininko pavaduotojų, vieną - Seimo opozicijos lyderis.

Koalicinei Vyriausybei vadovaujančiam ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui patarinėja 11 patarėjų. Dar per 10 asmenų premjerą konsultuoja visuomeniniais pagrindais.

Nuo šešių iki vieno

Tarp keturiolikos ministrų rekordininkas yra Aplinkos ministerijos (AM) vadovas Gediminas Kazlauskas: jam kasdien patarinėja šeši patarėjai. Be to, AM dirba dar du vyriausieji ministerijos patarėjai. Ne tik AM, bet ir kitose ministerijose vyriausiaisiais patarėjais tapo po liepos 1-osios darbo vietų netekę ministerijos sekretoriai.

Krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei patarinėja keturi patarėjai. Be to, ministerijoje dar yra du vyriausieji, du eiliniai bei vienas vyresnysis patarėjas. Keturis patarėjus taip pat turi susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius (dar yra ir du vyriausieji ministerijos patarėjai) bei užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. Vyriausiasis šio ministro patarėjas, buvęs Vyriausybės kancleris Valdemaras Sarapinas, kalbama, taip pat tikisi diplomatinio paskyrimo. Sveikatos apsaugos, žemės ūkio ir vidaus reikalų ministrai apsieina su trimis patarėjais. Finansų ministrei Ingridai Šimonytei, ūkio - Dainiui Kreiviui, kultūros - Remigijui Vilkaičiui, teisingumo - Remigijui Šimašiui pakanka turėti ir po du patarėjus (tiesa, Ūkio ministerijoje yra dar vienas vyriausiasis patarėjas). Energetikos ministerijos vadovas išsiverčia ir su vienu. Naujasis socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kol kas savo komandos dar nesubūrė.

Algos sumažėjo

Valdžios institucijose dirbantys patarėjai - gerai mokami valstybės tarnautojai. Paprastai jiems suteikiamos vienos aukščiausių pareiginių kategorijų. Nuo jų priklauso ir pareiginės algos koeficientas, taikomas apskaičiuojant atlyginimą. Nuo rugpjūčio šie koeficientai, kaip ir bazinis dydis, taikomas apskaičiuojant visų politikų, valstybės tarnautojų, teisėjų bei kitų darbuotojų algas, buvo sumažinti.

Dar pernai pareiginė patarėjų alga, neatskaičius mokesčių, siekdavo 8 tūkst. ir daugiau litų. Pirmąjį šių metų pusmetį šie skaičiai buvo kiek kuklesni - nuo 4,5 tūkst. iki 6 tūkst. litų. Rugpjūtį patarėjai gali tikėtis nuo 4 tūkst. iki 5 tūkst. litų pareiginės algos. Tiesa, tie, kurie valstybės tarnyboje dirba ne vienus metus, prie atlyginimo dar prisiduria nemenką priedą už stažą. Jis gali siekti nuo kelių šimtų iki tūkstančio litų. Be to, įstatymai nedraudžia gauti priemokų už papildomą darbo krūvį, viršvalandžius. Kartkartėmis, bent jau anksčiau, vadovai savo patarėjus pamalonindavo ir kitokiais priedais. Pasibaigus vadovo kadencijai ar šiam nusprendus atsistatydinti, kartu su juo privalo trauktis ir patarėjų komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius