Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
03 13 /12:31

Valstybės saugumo departamentas: L.Volkovo užpuolimas – vienas iš bandymų kelti paniką

Valstybės saugumo departamentas (VSD) sureagavo į antradienio vakarą Vilniuje nežinomų asmenų įvykdytą Rusijos opozicijos veikėjo Leonido Volkovo užpuolimą.

Operacijas vykdo jau metus

VSD pranešime rašoma, kad Kremliaus režimo subjektai nuo 2023 m. pavasario prieš Baltijos valstybes aktyviai vykdo psichologines-informacines operacijas, kurios apima ir kinetinius veiksmus. Šiomis operacijomis yra siekiama kelti paniką Baltijos valstybių visuomenėse ir stabdyti jose vykdomą Kremliaus režimui nepalankią veiklą.

VIDEO: Leonidas Volkovas: Vladimirai Vladimirovičiau, sveikinuosi ir su jumis

„Operacijų potencialių taikinių sąrašas yra labai platus: aktyviai prieš valdantįjį Kremliaus režimą veikiantys politikai ir visuomenės veikėjai, jiems priklausantis turtas, istorijos paminklai, valstybingumo simboliai, infrastruktūros objektai, kultūros ir švietimo įstaigos“, – teigia VSD.

VSD vertinimu, Kremliaus režimas neseniai Rusijos kalėjime mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK), kuriam anksčiau vadovavo L.Volkovas, vertina kaip pavojingiausią opozicinę jėgą, galinčią daryti realią įtaką Rusijos vidaus procesams. Režimo subjektai nuolat renka informaciją apie užsienyje gyvenančius organizacijos narius ir yra surengę išpuolių, keliančių pavojų jų gyvybei ar sveikatai.

VIDEO: Po L.Volkovo užpuolimo, A.Bilotaitė: provokacijų tikslas – kelti nerimą, bet visuomenė yra atspari

VSD vertinimu, tikėtina, kad „2024 m. kovo 12 d. Vilniuje įvykdytas FBK nario L.Volkovo užpuolimas yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija, kurios tikslas – stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą“.

Vykdytojus verbuoja socialiniuose tinkluose

VSD teigia, kad Rusijos organizuojamų psichologinių-informacinių operacijų kinetinių veiksmų vykdytojais dažnai būna asmenys, užverbuoti socialiniuose tinkluose: „Šių nusikalstamų veikų vykdymo motyvais gali būti ideologinės nuostatos ar siūlomas piniginis užmokestis. Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas ragina šalies gyventojus socialiniuose tinkluose gavus pasiūlymų už finansinį atlygį vykdyti smurto išpuolius, vandalizmo aktus ar kitas nusikalstamas veikas apie tai nedelsiant informuoti žvalgybos ir teisėsaugos institucijas“.

VIDEO: R.Požėla: Lietuvos policija ruošiasi prieš Rusijos rinkimus – atgarsių, matyt, bus ir Lietuvoje

VSD taip pat teigia bendradarbiaujantis su ikiteisminį tyrimą dėl L.Volkovo užpuolimo vykdančiu Kriminalinės policijos biuru ir besikeičiantis informacija su kompetentingomis institucijomis.

Užpuolikas daužė plaktuku

Vilniuje antradienio vakarą užpultas L.Volkovas paleistas iš ligoninės, anksti trečiadienį platformoje „Telegram“ jis paskelbė žinutę su pažadu tęsti kovą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

@leonid_volkov/Leonidas Volkovas po užpuolimo
@leonid_volkov/Leonidas Volkovas po užpuolimo

„Mes dirbsime ir ir mes nepasiduosime“, – sako jis vaizdo įraše ir priduria, kad jo užpuolimas, per kurį jam buvo sulaužyta ranka, buvo „tipiškas banditiškas pasisveikinimas“ nuo V. Putino pakalikų.

VIDEO: Vilniuje užpultas A.Navalno kolega Leonidas Volkovas

Neseniai kalėjime mirusio buvusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis, kaip skelbia Policijos departamentas, Vilniuje, Žuvėdrų gatvėje, buvo užpultas apie 22 valandą.

VIDEO: Užfiksuota akimirka, kaip L.Volkovas po užpuolimo pargabentas namo

„Vyras užpuolė mane kieme, maždaug 15 kartų smogė man į koją. Koja lyg ir nieko. Skauda vaikščioti .[...]. Tačiau sulaužė ranką“, – savo įraše „Telegram“ sakė L. Volkovas.

„Jie tiesiogine prasme norėjo padaryti iš manęs šnicelį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius