-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 09

Prezidentas: Valstybės tarnautojų garantijų „negalime išmesti į šiukšlių kibirą“

Prezidentas Gitanas Nausėda sako remiantis valstybės reformą kaip tokią, tačiau teigia, kad ją svarstant negalima „išmesti į šiukšlių kibirą“ valstybės tarnautojų socialinių garantijų
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda balsavo savivaldybių rinkimuose / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Labai svarbu, kad valstybės tarnybos likimas taptų aiškus, mes iš pat pradžių palaikėme valstybės tarnybos reformą kaip tokią, tačiau tikrai negalime sutikti su tomis nuostatomis, kurios kelia suderinamumo su Konstitucinio Teismo doktrina problemą, ir taip pat yra ir socialinės valstybės tarnybos garantijos, kurių mes negalime tiesiog išmesti į šiukšlių kibirą“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė prezidentas.

Seimas praėjusią sesiją pradėjo svarstyti valstybės tarnybos pertvarką, kuri dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai dar iki pateikimo nepasiekė Seimo salės ir buvo grąžinta iniciatorei Vyriausybei svarstyti. Be kitų pakeitimų, reforma būtų atsisakoma priedų už tarnybos valstybei stažą.

Prezidentas G.Nausėda sako, kad socialinės garantijos yra „žmonių lojalumo savo valstybei elementas“.

„Turime ieškoti tokio valstybės tarnybos modelio, kuris ne likviduotų valstybės tarnybą kaip tokią ir jos išskirtinumą, bet leistų jai dirbti efektyviau ir pasitarnauti visuomenės reikmėms“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis taip pat patvirtino, kad tuo atveju, jei reforma strigtų Seime, Prezidentūra teiktų pataisas dėl teisėjų ir prokurorų atlyginimų koeficientų kėlimo – tai irgi numatyta reformos pakete.

„Jeigu atsitiktų taip, kad politiniame procese valstybės tarnybos reforma užstrigtų, mes esame pasirengę gesinti gaisrus ir teikti iniciatyvą dėl teisėjų ir prokurorų darbo užmokesčio pareiginių koeficientų didinimo, nes patiriame tokią situaciją teismų sistemoje, kai tarnybą masiškai palieka teisėjai, teisėjų padėjėjai, ir tai kelia iššūkių sklandžiam ir efektyviam teismų darbui“, – sakė G.Nausėda.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po parlamento valdybos susitikimo su prezidentu surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad paketui per pavasario sesiją bus skiriamas didelis dėmesys.

„Valstybės tarnybos reformai pavasario sesijoje tikrai skirsime didelį dėmesį, kaip ir mokesčių pakeitimams, apie juos susitikime buvo nemažai kalbėta“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Valstybės tarnybos pertvarką parengusi Vidaus reikalų ministerija ją argumentuoja siekiu stiprinti vadovų korpusą, sudaryti jiems galimybes lanksčiau tvarkytis su žmogiškaisiais ištekliais. Pasak konservatorių lyderių, tai viena svarbiausių jų kadencijos pertvarkų.

Įstatymų pataisų paketu būtų keičiama valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo tvarka: pareiginė alga būtų skaičiuojama pagal vidutinį šalies darbo užmokestį, atsisakoma priedų už tarnybos valstybei stažą. Taip pat siūloma stiprinti vadovų įgaliojimus, centralizuoti jų atrankas, Valstybės tarnybos departamentą perorganizuoti į Viešojo valdymo agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius