Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 31

Valstybinę pensiją siūlo skirti ne tik gausių šeimų motinoms, bet ir tėvams

Pirmadienį Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis pateikė siūlymus Valstybės apdovanojimų įstatymui ir Valstybinių pensijų įstatymui. Parlamentaras siūlo keisti įstatymus taip, kad į valstybinę pensiją bei apdovanojimą išauginusiems gausias šeimas galėtų pretenduoti ir vyrai.
G.Navaitis
G.Navaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Anot G.Navaičio, pataisomis siekiama sulyginti vyrų ir moterų teises, atkurti tėvo statusą šeimoje ir visuomenėje.

Konstitucijoje įtvirtinta nuostata, kad sutuoktinių pareigos šeimoje yra lygios. Analogiška nuostata įtvirtinta ir Civiliniame kodekse. Tačiau Valstybinių pensijų įstatymas numato, kad valstybinės pensijos skiriamos tik motinoms, pagimdžiusioms (įvaikinusioms) 7 ar daugiau vaikų ir išauginusioms juos iki 8 metų. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojamos taip pat tik motinos.

„Pirmąjį birželio sekmadienį minėsime Tėvo dieną, tačiau dabar tėvo autoritetas yra smukęs. Jam paliktas tik duonpelnio, šeimos materialinio aprūpintojo vaidmuo. Dar 2002 metais atliktas tyrimas parodė, kad tik 11,8 proc. Lietuvos vyrų mano visiškai atitinkantys „normalaus vyro“ įvaizdį. Tik 11,8 proc. Lietuvos vyrų mano visiškai atitinkantys „normalaus vyro“ įvaizdį.

Tėvo nušalinimas ir išstūmimas iš šeimos gyvenimo – didelis nuostolis šeimai ir vaikų ugdymui. Siūloma vyro, kaip tėvo, įvertinimo, jo vaidmens pripažinimo galimybė prisidėtų prie visuomenės dvasinės gerovės kūrimo“, – pranešime spaudai cituojamas G.Navaitis. 

Šiuo metu Valstybinių pensijų įstatymas numato, jog antrojo laipsnio valstybės pensiją turi teisę gauti motinos, išauginusios iki 8 metų bei gerai išauklėjusios 7 ir daugiau vaikų. G.Navaičio siūlymu į tokią pensiją galėtų pretenduoti ir tokios šeimos tėvas.

Antrojo laipsnio valstybinė pensija šiuo metu siekia 400 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius