Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius A.Kunčinas: „Teroristai – ne maži vaikai“

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas Lietuvos valdžios atstovus ragina neskubėti įteisinti automatinio keleivių duomenų rinkimo, kol sprendimo nepriėmė Europos Sąjungos (ES) institucijos.
Vilniaus autobusų stotis
Vilniaus autobusų stotis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kadangi šiuo metu yra rengiama direktyva, kuri priėjusi trialogų etapą, mūsų nuomone, būtų geriausia palaukti tų trialogų baigties, kada bus priimta direktyva ir tik po to konstruoti įstatymą, kad jis atitiktų direktyvą ir jo nereikėtų dar kartą keisti“, – BNS antradienį sakė A.Kunčinas.

Jis pritarė Teisingumo ministerijos teisininkų išsakytai nuomonei, jog pataisos gali būti nesuderinamos su Konstitucija, tačiau neatmetė, jog iš esmės tokios nuostatos padidėjus terorizmo grėsmei, galėtų būti svarstomos.

Visi keleiviai turėtų būti informuojami, kad tie duomenys bus renkami.

„Dabar situacija, būkime atviri, truputį kitokia. Tad tas proporcingumo santykis tarp privatumo ir kovos su terorizmu gali būti šiek tiek pakitęs. Tad šioje situacijoje, matyt, būtų protingiausia dar kartą persvarstyti ir pažiūrėti, kokie sprendimai turėtų būti priimti. Bet, mūsų nuomone, turi būti saugomos duomenų subjektų teisės: visi keleiviai turėtų būti informuojami, kad tie duomenys bus renkami“, – sakė inspekcijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, jog direktyvos palaukti reikėtų ir dėl to, kad ES šalims imant taikyti skirtingą praktiką, gali iškilti kliūčių keičiantis informacija apie galbūt grėsmę keliančius asmenis.  Be to, direktyva esą aiškiau nusakytų ir atsakomybes už tokių renkamų duomenų saugumą.

„Policija – gana plati sistema. Nurodyta, kokių nusikaltimų atžvilgiu duomenys gali būti naudojami. Bet vistiek – yra sakinys, kad jie (duomenys) nėra vieši. Maždaug – negalima ant stulpų kabinti. Reikėtų tiksliau reglamentuoti, kaip jie saugomi, kam galima prieiti, kas tą dalyką kontroliuoja. Tai, manau, tai direktyvoje ir bus šiek tiek detaliau konstatuojama ir reglamentuojama“, – Policijos ir Vidaus reikalų ministerijos parengtą projektą vertino A.Kunčinas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus autobusų stotis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus autobusų stotis

Jo nuomone, automatizuotas keleivių duomenų rinkimas labiau aktualus ir naudingas ne Lietuvai, o kai kurioms didžiosioms ES šalims, kuriose terorizmo grėsmė yra gerokai didesnė, nei Lietuvoje.

„Teroristai – ne maži vaikai.

„Teroristai – ne maži vaikai. Jie žino, kad jei tie dalykai fiksuojami, jie sėda į automobilius. Bet automobilius taip pat galima apriboti, tikrinti. Tad jų veikla, be jokios abejonės, bus labiau suvaržyta“, – sakė jis.

Policijos kartu su Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengtame Transporto veiklos pagrindų įstatymo pataisų projekte numatoma prievolė oro vežėjams mažiausiai prieš dvi paras iki skrydžio automatiškai teikti duomenis tiek apie trečiųjų, tiek apie Šengeno šalių keleivius, vykstančius į Lietuvą ar iš Lietuvos. Iki šiol bendrovės informaciją pareigūnams teikė tik apie trečiųjų šalių piliečius, ir tik teisėsaugos įstaigų prašymu.

„VIP Viešosios informacijos partnerių“ nuotr. /Algirdas Kunčinas
„VIP Viešosios informacijos partnerių“ nuotr. /Algirdas Kunčinas

Be vardo, pavardės, gimimo datos, lyties, pilietybės, vežėjai privalėtų nurodyti keleivio duomenų įrašo (angl. Passenger Namer Record, PNR) unikalų kodą, vizos ar kito dokumento, leidžiančio būti šalyje, duomenis, kontaktinį keleivio adresą, jo registravimo būseną, taip pat visą informaciją apie bilietą, bagažą, nurodyti keleivio sėdimą vietą ir mokėjimo už bilietą tipą (grynais ar kortele), sumą, asmens, kuris pirko bilietą, kontaktinius duomenis. Taip pat bendrovės turėtų pateikti visą su skrydžiu susijusią informaciją.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad šiuo metu Lietuva yra parengusi visą įstatymo įgyvendinimui reikiamą techninę bazę, o įstatymo pataisas Lietuva esą gali priimti ir nelaukiant ES direktyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius