Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 17

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba pataria nepirkti maisto produktų, kurių etiketė nuplėšta ar ištaisyta

Vasara maisto produktus tvarkančioms įmonėms ir prekeiviams pateikia nemažai iššūkių, o vienu svarbiausių tampa būtinybė užtikrinti „šalčio grandinę“. Tai reiškia, kad maisto produktas visą kelią nuo pagaminimo iki vartotojo stalo privalo būti saugomas ir transportuojamas tinkamoje temperatūroje. Šalčio grandinės pažeidimams jautriausi yra gyvūniniai maisto produktai, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai vasarą daugiausia dėmesio kreipia šių produktų gamybos, laikymo ir transportavimo sąlygų užtikrinimo kontrolei.

Jautriausia grandis – prekybos įmonės

Kelerių metų valstybinės kontrolės duomenys rodo, kad gamybos įmonėse temperatūros režimų saugant ar pervežant maisto produktus nustatoma labai retai. Per 8 šių metų mėnesius gyvūninio maisto gamybos įmonėse Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko per 650 patikrinimų. Jų metu atvejų, kai gaminant maisto produktus ar saugant pagamintą produkciją būtų pažeisti temperatūros režimai, nustatyta vos apie 3 proc. nuo visų patikrinimų skaičiaus.

Įvertinus sukauptą statistinę kontrolės duomenų informaciją ir vartotojų nusiskundimų dėl nekokybiškos paukštienos ar kitų gyvūninių produktų statistiką, konstatuota, kad jautriausia grandis, kurioje dažniausiai nustatomi produktų laikymo temperatūros pažeidimai – tai prekybos įmonės.

Jautriausia grandis, kurioje dažniausiai nustatomi produktų laikymo temperatūros pažeidimai – tai prekybos įmonės.

„Karštuoju metų laiku mūsų tarnybos inspektoriai vykdo griežtesnę „šalčio grandinės“ užtikrinimo prekybos vietose kontrolę. Per tris šių metų vasaros mėnesius iš viso atlikta daugiau kaip 700 patikrinimų gyvūninio maisto prekybos įmonėse, patikrinta daugiau kaip 60 tonų gyvūninio maisto“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Vilma Rudokaitė.

Specialistės teigimu, net 13 proc. patikrinimų prekybos įmonėse metu nustatyti įvairūs greitai gendančių produktų laikymo sąlygų pažeidimai. Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas – netinkamos mėsos, pieno ar žuvies produktų laikymo sąlygos, neužtikrinami gamintojų nurodyti produktų saugojimo temperatūros režimai.

Pavyzdžiui, šviežia paukštiena turi būti laikoma ne žemesnėje kaip -2°C ir ne aukštesnėje kaip +4°C temperatūroje. Tikrinimų metu inspektoriai fiksavo temperatūrą prekybinėje vitrinoje arba paties produkto viduje, tikrino produktų priėmimo bei sandėliavimo temperatūrą. Patikrinimų metu buvo patikrinta daugiau kaip 15 tonų fasuotos ir sveriamos paukštienos. 8 proc. tikrintos produkcijos neatitiko būtinųjų reikalavimų: šviežia paukštiena buvo laikoma aukštesnėje nei +4°C, o tai sudaro sąlygas veistis patogeniniams mikroorganizmams ar gali susidaryti toksinai. Pasitaikė atvejų, kai teko sustabdyti prekybą, nes vartotojams buvo siūlomi produktai su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu.

Šviežia paukštiena turi būti laikoma ne žemesnėje kaip -2°C ir ne aukštesnėje kaip +4°C temperatūroje.

Patikrinimai automobilinėse parduotuvėse

Pastaraisiais metais nustatant nemažai pažeidimų prekyba maisto produktais užsiimančiose automobilinėse parduotuvėse, šiai verslo šakai skiriamas sustiprintas dėmesys. Per 2012 metus ir 8 šių metų mėnesius nustatyti 7 atvejai, kai maisto produktais prekiavo atitinkamo patvirtinimo neturinčios automobilinės parduotuvės, o 15 subjektų vykdė veiklą, kuriai neturėjo tinkamų sąlygų ir būtinų dokumentų, t. y. prekiavo nefasuotais greitai gendančiais maisto produktais, nors tam neturėjo leidimo. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams patikrinus 84 proc. visų registruotų automobilinių parduotuvių, 27 proc. patikrinimų metu nustatyti įvairūs teisės aktų reikalavimų pažeidimai. Dėl šių parduotuvių veiklos dažnai skundžiasi ir pirkėjai, pasitvirtina beveik pusė visų iš vartotojų gautų skundų dėl automobilinių parduotuvių veiklos.

„Tikrinant automobilines parduotuves dažniausiai fiksuojami pažeidimai – tai higienos sąlygų neatitikimai. Tokie pažeidimai sudaro beveik trečdalį, 26 proc. visų nustatytų pažeidimų. Patikrinimų metu inspektoriai konstatavo, kad transporto priemonės netvarkingos, blogai valomos, nešvarios. Nešvarūs taip pat šaldytuvai ir šaldikliai, naudojami nešvarūs įrankiai, inventorius neženklintas, valymo inventorius laikomas šalia maisto produktų, prekiautojai neturi valymo priemonių, neturi higienos priemonių nusiplauti/ar nusivalyti rankas, dirba nešvariais darbo rūbais“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Načienė.

Jos teigimu, tikrinant automobilines parduotuves nustatyta ir nemažai maisto produktų transportavimo ir laikymo sąlygų pažeidimų. Pavyzdžiui, prekiaujant greit gendančiais produktais: žuvimi, mėsos ar pieno produktais, automobilinių parduotuvių prekiautojams ne visuomet pavyko užtikrinti tinkamą produktų laikymo temperatūrą. Patikrinimų metu nustatyta, kad karšto rūkymo, virtos dešros, dešrelės, vyniotiniai transportuojami ir parduodami automobilinėse parduotuvėse, kuriose neįrengti šaldytuvai arba šaldytuvuose neužtikrinama reikalinga temperatūra, pvz., termometras rodė aukštesnę nei 15º C.

Patikrinimų metu uždrausta prekiauti beveik 900 kg maisto produktų dėl įvairių ženklinimo, tinkamumo vartoti terminų, laikymo sąlygų, kokybės reikalavimų pažeidimų. Iš jų 53 proc. sudarė mėsos gaminiai, 18 proc. žuvis ir žuvų produktai, 5 proc. konditerijos gaminiai, 4 proc. pieno produktai ir kiti produktai sudarė 20 proc.

Visais atvejais nustačius grubius teisės aktų reikalavimų pažeidimus, prekiautojams buvo taikomos administracinio poveikio priemonės – įspėjimai, baudos. Kelių parduotuvių ir automobilinių parduotuvių veikla buvo laikinai sustabdyta, kol buvo pašalinti nustatyti trūkumai. Konfiskuoti nesaugūs, maistui netinkami produktai buvo sunaikinti specializuotose utilizavimo įmonėse.

Specialistai pataria...

Kiekvienais metais nustatoma atvejų, kai teisės aktų reikalavimams nusižengiama sąmoningai, siekiant pasipelnyti, apgauti vartotoją. A. Načienės teigimu, vartotojams nereikėtų pirkti maisto produkto, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta ar ištaisyta (perklijuota) – taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Reikėtų nepirkti greitai gendančių maisto produktų, jei jie transportuojami ir parduodami ne iš šaldymo įrenginių, tai ypač aktualu karštuoju metų laiku. Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip maisto produktai laikomi prekybos vietoje. Jei žemėtos daržovės vežamos ir parduodamos kartu su nefasuotais maisto produktais, daržovių ir nefasuotų maisto produktų svėrimui naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų, reikėtų žinoti, kad šie pažeidimai daro įtaką įsigyjamų maisto produktų saugai ir kokybei.

Įsigijus nekokybišką prekę ar pamačius netinkamai tvarkomus maisto produktus prekybos įmonėje ar automobilinėje parduotuvėje, skambinkite į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokama telefono linija 8 800 40403 arba užpildykite interneto svetainėje www.vmvt.l telektroninę formą „Praneškite mums“, būtinai nurodykite mašinos markę, numerį, išsaugokite pirkimo čekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius