Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 17

„Valstybininkų“ diena Seime

Trečiadienį du „valstybininkai“ mynė Seimo komitetų slenksčius. Tačiau su Audriumi Siaurusevičiumi ir Povilu Malakausku pasikalbėję politikai tegalėjo skėsčioti rankomis. Senos problemos – milijoninės Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) skolos bei Valstybės saugumo departamento (VSD) dangstomos „valstybininkų“ aferos – liko nepajudintos.
Audrius Siaurusevičius
Audrius Siaurusevičius / Valdo Kopūsto/dienraščio L.T. nuotr.

Paaiškėjus, kad jau nuo spalio 1 dienos Lietuvos televizijos transliacijos dėl skolų bus nutrauktos, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas surengė skubų susitikimą su LRT bei Lietuvos radijo ir televizijos centro (toliau – telecentro) vadovais. Parlamentarai išgirdo visuomeninio transliuotojo generalinio direktoriaus A.Siaurusevičiaus kone apokaliptinę viziją, kad išjungus televizijos siuntimo signalą kiltų grėsmė visuomenės saugumui. Jei toks pavojus ir kyla, jo priežastis – LRT vadovo neūkiškumas.

Nežinoma, ar šią grėsmę vakar aptarė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Po jo posėdžio tik paaiškėjo, kad VSD generalinis direktorius P.Malakauskas iš portfelio taip ir neištraukė garsiųjų 12 analitinių pažymų, kurių Seimas nesulaukia jau treti metai. Jos padėtų atsakyti į klausimus, kilusius po 2006 metais atlikto parlamentinio VSD veiklos tyrimo.

Ginasi puldamas

Telecentro direktorius Algirdas Vydmontas perspėjo aukščiausias valdžios institucijas, kad nuo spalio 1-osios Lietuvos televizijos transliacijos bus nutrauktos, nes LRT už jas nemoka. „Negrasiname, tik norėjome iš anksto visus įspėti, kad išjungus televiziją nebūtų šoko. Sutartyje yra aiškiai pasakyta: nemokate – mes nebeteikiame paslaugos“, – vakar LŽ sakė A.Vydmontas.

Susierzinęs A.Siaurusevičius suskubo kontratakuoti ir patį A.Vydmontą apkaltino neskaidriai nustatantį transliacijų tarifus. „Telecentras kitose srityse nėra toks nelankstus. Juk jo poilsinėse Nidoje ir Giruliuose taikomos nuolaidos“, – A.Vydmontą mėgino „demaskuoti“ LRT vadovas ir rekomendavo Seimo nariams pasisvečiuoti šiuose poilsio namuose.

Telecentro direktoriaus teigimu, A.Siaurusevičiaus kabinėjimasis tėra desperatiški bandymai išsisukti nuo skolų, o minėtos poilsiavietės – tik rekonstruotos buvusių siųstuvų patalpos. Priminsime, kad tokios pat „gynybinės taktikos“ A.Siaurusevičius laikosi ir privačioje byloje, kurioje kaltinamas fotografo sveikatos sutrikdymu. LRT vadovas tikina pats tapęs smurto auka, kai rinkimų naktį girtas užsibarikadavo viešbučio skydinėje.

VSD vadovas P.Malakauskas dar kartą pakartojo, kad Seimo nurodytas pristatyti galbūt korupcinius ryšius fiksuojantis tuzinas pažymų yra „vidiniai dokumentai, skirti ne išorei, juose yra operatyvinė informacija, kuri gali būti klaidinanti“.

A.Siaurusevičius vakar apeliavo į Seimo narius dėl 7 mln. litų sumažinto valstybės finansavimo nacionaliniam transliuotojui, nors vien pajamos iš LRT komercinės veiklos pernai buvo penkiskart didesnės už šią sumą ir sudarė 35 mln. litų.

Laukia auditų ir ataskaitų

LRT vadovo pagraudenimai taip paveikė Seimo komiteto kai kurias nares, kad jos emocingai užsipuolė A.Vydmontą. „Ar įsivaizduojate, ką reiškia išjungti visuomeninį transliuotoją?! Juk šitaip priešų įsigysite!“ – klausė Dalia Teišerskytė. Aušrinė Marija Pavilionienė pridėjo, esą telecentras neatsižvelgia į dabartinę ekonomikos situaciją.

Tačiau pats Seimo komitetas visiškai neatsižvelgia į LRT administracijos kompetencijos stoką. „Tokie dalykai paaiškės, kai į mūsų komitetą ateis ataskaita, tada diskutuosime ir svarstysime. Savo požiūrį į šį komercinį ginčą turėtų pateikti ir auditoriai, tad kokių nors išankstinių vertinimų nesiimčiau“, – LŽ aiškino komiteto pirmininkas Valentinas Stundys. Nors jau po dviejų savaičių vietoj LTV programų išvysime tik techninę lentelę.

Seimo narėms pagrūmojus pirštu, A.Vydmontas LŽ kukliai replikavo, kad „komiteto nariams kartais sunku suprasti Akcinių bendrovių įstatymą ir ekonomikos situaciją“.

Jokių pažymų, ir taškas

Tuo pačiu metu Seime, tik kitame komitete, svečiavosi dar vienas generalinis direktorius, po kurio vizito komiteto nariai irgi tegalėjo tik pakaušius pasikrapštyti. VSD vadovas P.Malakauskas dar kartą pakartojo, kad Seimo nurodytas pristatyti galbūt korupcinius ryšius fiksuojantis tuzinas pažymų yra „vidiniai dokumentai, skirti ne išorei, juose yra operatyvinė informacija, kuri gali būti klaidinanti“. „Ji negali būti naudojama jokiems kitiems tikslams. Jeigu mes norime kitos tvarkos, turime pakeisti įstatymus taip, kad neliktų jokių abejonių“, – žurnalistams teigė VSD šefas.

Komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas patvirtino, kad minėtas Seimo nutarimas nėra ir nebus vykdomas. „P.Malakausko atsakymas buvo kategoriškas: dabartinis reguliavimas neleidžia atskleisti įslaptintos operatyvinės informacijos“, – sakė jis.

Tačiau A.Anušauskas pažadėjo, kad jau šioje rudens sesijoje bus pradėta tobulinti parlamentinė saugumo kontrolė, nebeleisianti P.Malakauskui išsisukinėti. „Tačiau aš nesu tikras, kad net pakeitus įstatymus sprendimas bus įvykdytas. Juk įstatymus galima įvairiai interpretuoti, ir pats VSD vadovas nustato, ką galima ir ko negalima pateikti“, – sakė pirmininkas.

Jis pridūrė, kad didesnes saugumiečių parlamentinės kontrolės galias Seimui suteikiantis tvarkos aprašymas dvejus metus dūla Vyriausybės stalčiuose. „Atsiprašau, jau treji metai ieškome teisinių instrumentų ir niekaip jų nerandame, bet juk parlamento sprendimas turi būti įgyvendinamas“, – krimtosi A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius