Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 26

Valstybės turto fondas niekaip negali parduoti senų karinių lėktuvų, kuriuos ukrainiečiai vadina „metalo laužu“

Valstybės turto fondas (VTF) jau penktą kartą nesėkmingai bandė parduoti du karinėms pajėgoms priklausiusius lėktuvus. Vienas iš jų – transporto lėktuvas, pagamintas Ukrainoje. Kitas, mokomasis – Čekijoje.
VTF parduodamas mokomasis lėktuvas
VTF parduodamas mokomasis lėktuvas / VTF nuotr.

Abu lėktuvai sukonstruoti daugiau nei prieš tris dešimtmečius. Kariai lėktuvų atsisakė, kai šie visiškai nusidėvėjo, nes remontui reikėtų išleisti milijonus litų, praneša LNK „Žinios“.

VTF Privatizavimo skyriaus viršininkas Stasys Overlingas sako, kad lėktuvų skraidymo resursas beveik pasibaigęs. Transporto lėktuvui reikėtų keisti vieną variklį ir sraigtus. Žodžiu, jį vargiai pavyktų atgaivinti. Todėl taip sunku ir parduoti.

Mokomasis lėktuvas L-39C iš pradžių kainavo šiek tiek daugiau nei 0,5 mln. litų. Transporto – beveik 1,3 mln. Lt

Abiejų kaina sumažėjo apie 3 kartus: mokomasis dabar vertinamas 140 tūkst., o transporto – 490 tūkst. litų.

Pasak S.Overlingo, valstybei išlaikyti šiuos lėktuvus kainuoja. Pavyzdžiui, transporto lėktuvui kas tris mėnesius išleidžiama daugiau nei po 3 tūkst. litų.

„Žinodamas, kad AN-26B tipo lėktuvus gamina Ukraina, susisiekiau su Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje, jis išsiuntė pasiūlymą įvairioms įmonėms. Tačiau ukrainiečiai atsakė, kad „tokio laužo“ pas juos kiek nori“, – pasakojo S.Overlingas.

Turto fondas dar kartą parduoti lėktuvus bandys rugpjūtį. S.Overlingas sako, kad jų kaina dar mažės bent penktadaliu.

Kariai valstybei iš viso buvo atidavę penkis lėktuvus. Du iš jų atiteko aviacijos muziejui, dar vieną perimti ruošiasi Gedimino technikos universitetas. 

Skaičiai: ką pavyko parduoti

Laikraštis „Lietuvos žinios“ pateikė tokius skaičius. Iš šiemet per 5 mėnesius parduotų 39 objektų vienas brangesnių buvo UAB Visagino transporto centras. Pradinė šios įmonės kaina buvo 4,6 mln. litų, o parduoti pavyko beveik už 4,8 mln. litų. Kita stambesnė privatizuota įmonė yra UAB „Visagino poligrafija“, kurią VTF pardavė už 250 tūkst. litų. Pasak S.Overlingo, likusią didesnę privatizuoto turto dalį sudaro nekilnojamasis turtas – namai, butai ir žemės sklypai. Vien už žemės sklypus VTF gavo 1,66 mln. litų pajamų. Pradinė jų kaina siekė 1,4 mln. litų.

Pasak pašnekovo, dar ne visi nekilnojamųjų objektų sandoriai pasirašyti. Yra įvykę aukcionai, tačiau dar reikia privatizavimo komisijos pritarimo, tada bus parduodami jiems priklausantys žemės sklypai.

Pernai per 5 mėnesius VTF privatizavo 79 objektus už 12,54 mln. litų ir žemės sklypų – už 4,55 mln. litų, iš viso turto – už 17,1 mln. litų. Iš jo administracinių pastatų parduota už maždaug 3,5 mln. litų, butų ir gyvenamųjų namų – už 3 mln. litų, negyvenamųjų patalpų – už 1,8 mln. litų.

Už 51,47 proc. AB „Šiaulių hidroprojektas“ akcijų gauta 1,65 mln. litų. Septynių aukštų bendrabutis Vilniuje parduotas už 2,48 mln. litų, nors buvo prašoma 2,06 mln. litų, o žemės sklypas šalia jo – už 1,03 mln. litų. Sveikatingumo kompleksą Druskininkuose VTF pardavė už 250 tūkst. 333 litus (pradinė kaina – 200 tūkst. litų), jam priklausantis žemės sklypas – už 0,5 mln. litų.

Artimiausiu metu, iki liepos pabaigos, VTF tikisi privatizuoti 87,41 proc. AB „Autoūkis“ akcijų už 5,86 mln. litų, beveik 300 kv. m ploto administracinį pastatą Kauno rajone už 315 tūkst. litų ir minėtus lėktuvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius