Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 28

Valstybių prieš korupciją grupė: „Lietuva padarė nepaprastą pažangą“

Europos Tarybos Valstybių prieš korupciją grupė (GRECO) teigiamai įvertino Lietuvos pastangas kovojant su korupcija.
Lipdukas „Aš neimu kyšio“
Lipdukas „Aš neimu kyšio“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ankstesnėje GRECO Trečiojo vertinimo etapo Lietuvos rekomendacijų ataskaitoje Lietuvai buvo pateiktos 9 rekomendacijos pagal temą „Inkriminavimas“ ir 12 rekomendacijų pagal temą „Partijų finansavimo skaidrumas“. Atsižvelgdama į Trečiojo etapo Lietuvos rekomendacijų įgyvendinimo ataskaitoje pateiktą informaciją, GRECO daro išvadą, kad mūsų šalis tinkamai įgyvendino arba tinkamai apsvarstė visas jai skirtas dvidešimt vieną rekomendaciją Trečiojo etapo vertinimo ataskaitoje.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis, vadovaujantis Tarpžinybinei komisijai kovai su korupcija koordinuoti, pažymi, kad autoritetingos tarptautinės organizacijos įvertinimas patvirtina, jog Lietuva eina teisingu keliu stiprindama teisinę kovos su korupcija bazę.

„GRECO Lietuvos pastangas ir progresą kovoje su korupcija pateikia kaip pavyzdį. Kovos su korupcija koordinavimas yra vienas svarbiausių Teisingumo ministerijos ir Vyriausybės veiklos prioritetų, todėl Lietuva ir ateityje tampriai bendradarbiaus su GRECO tobulinant antikorupcines priemones“, - sako teisingumo ministras J. Bernatonis.

GRECO ataskaitoje teigiama, kad dėl temos „Inkriminavimas“ rekomendacijų Lietuva padarė nepaprastą pažangą nuo Vertinimo ataskaitos patvirtinimo. GRECO džiaugiasi, kad Lietuva pabaigė visapusiškos reformos procesą, kuriam buvo pritarta jau Rekomendacijų įgyvendinimo ataskaitoje, priimdama reikšmingus Baudžiamojo kodekso pakeitimus. GRECO taip pat džiaugiasi, kad visos Vertinimo ataskaitoje pateiktos rekomendacijos yra įgyvendintos.

Paskutiniai baudžiamojo įstatymo pakeitimai apima ypač svarbius klausimus, pavyzdžiui, sąvokų „kyšis“ ir „trečiasis asmuo kaip naudos gavėjas“ išaiškinimą, aktyvios prekybos poveikiu inkriminavimą, prisiekusiųjų ir arbitrų įtraukimą į kyšininkavimą reglamentuojančias nuostatas, sankcijų sistemos peržiūrėjimą ir jurisdikcijos bausti už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu, kai šios nusikalstamos veikos įvykdomos užsienyje.

Dėl partijų finansavimo skaidrumo, GRECO pritaria papildomoms priemonėms, kurių buvo imtasi tam, kad būtų papildyti esminiai 2010 m. Įstatymo dėl politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės pakeitimai, siekiant įgyvendinti likusias rekomendacijas.

Įstatymas buvo pakeistas siekiant uždrausti politines partijas ir rinkimų kampanijas finansuoti juridiniams asmenims. Be to, Seimui pateiktas teisės akto projektas, kuriuo siekiama numatyti mažiausią baudą už pažeidimus partijų ir kampanijų finansavimo skaidrumo srityje ir jau pratęstas senaties terminas, taikomas tokiems pažeidimams.

GRECO tikslas – didinti jos narių gebėjimą kovoti su korupcija stebint, kaip jos įgyvendina Europos Tarybos kovos su korupcija standartus, atsižvelgiant į kintantį tarpusavio vertinimo procesą. GRECO padeda nustatyti nacionalinių kovos su korupcija priemonių trūkumus, skatina imtis būtinų teisinių, institucinių ir praktinių reformų. Be to, GRECO narės gali pasidalyti geriausia korupcijos prevencijos ir tyrimo praktika.

Europos Taryba įsteigė GRECO 1999 m., kad ji stebėtų, kaip valstybės įgyvendina Europos Tarybos nustatytus kovos su korupcija standartus. Lietuva tapo GRECO nare 1999 m. gegužės 3 d.

Su visa GRECO ataskaita anglų kalba galima susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius