Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 15

Vandens pramogų parko statybos vidury Klaipėdos įklimpo teismuose

Grandioziniai užmojai apleistą Trinyčių tvenkinį centrinėje Klaipėdos dalyje paversti aktyvaus poilsio oaze buksuoja teismų koridoriuose. Savivaldybės skelbtą konkursą vandenlenčių parkui įrengti laimėjusi bendrovė „Keberiokšt“ sulaukė saujelės klaipėdiečių pasipriešinimo. Rankų nenuleidžia ir konkurentai, apskundę konkurso rezultatus teismui.
Būsimo Klaipėdos vandenlenčių parko vizualizacija
Būsimo Klaipėdos vandenlenčių parko vizualizacija / A. Janulytės vizualizacija

Konfliktas persikėlė į teismą

Daug metų netvarkomas Trinyčių tvenkinys ir jo prieigos staiga tapo labai pageidaujama teritorija. Dėl jos kilusio konflikto žiežirbos spraigosi net Klaipėdos apygardos teisme. O įsiplieskė konfliktas vos tik Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė, kad Trinyčių tvenkinys dar šią vasarą taps vandenlenčių parku.

„Pagal bendrąjį miesto planą visa aplink Trinyčių tvenkinį esanti teritorija – 16 ha – yra numatoma kaip trumpalaikio poilsio zona, kurioje gali būti formuojami paplūdimiai, stovyklavietės, apžvalgos aikštelės, sporto trasos ir kiti objektai. Būsimas vandenlenčių parkas užims labai mažą teritorijos dalį – vos 250 kv. m“, – pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė.

Tvenkinys unikalus paukščių įvairove

Tačiau kaip tik tie 250 kv. m ir supriešino verslininkus, netoli tvenkinio gyvenančius klaipėdiečius ir savivaldybės atstovus. Pastarieji kaltinami prieš braižydami vandenlenčių parko viziją nesitarę su aplinkiniais gyventojais ir neišklausę jų pageidavimų. O pageidauja Trinyčių kaimynai ne triukšmo ir tvenkinio paviršiumi skrodžiančių vandenlenčių, bet ramybės.

Ornitologai tikina, kad Trinyčių tvenkinys tapo perimviete kelių dešimčių rūšių paukščiams.

Kad ji čia būtina, vandens pramogų parko priešininkai remiasi istorikų ir gamtininkų argumentais. Kaip tik toje vietoje, kur jau pradėta montuoti vandenlenčių įranga, kadaise buvusios kapinaitės.

O ir paukščių įvairovė Trinyčiuose tokia gausi, kad gamtos puoselėtojams nuo minties apie sparnuočių perimvietėse atsirasiančias vandenlentes pagaugai per nugarą eina.

Trinyčių tvenkinys
Trinyčių tvenkinys

„Nežinau Lietuvoje kito tvenkinio miesto viduryje, kuriame būtų tokia didelė įvairovė vandens paukščių rūšių – net kelios dešimtys. Trinyčiuose atviri jų lizdai ir niekas negali garantuoti, kad motorinės plaukiojimo priemonės iš jų neišbaidys paukščių. Šitas tvenkinys – per mažas, kad jame tilptų ir paukščiai, ir aktyvaus poilsio mėgėjai: kažkam iš ten teks pasitraukti“, – nuogąstavo ornitologas Julius Morkūnas.

Konkurentai kreipėsi į teismą

Maža to, vandenlenčių parko  įrangą Trinyčių tvenkinio pakrantėje pradėjusi montuoti bendrovė „Keberiokšt“ sulaukė ir konkurentų antausio. Savivaldybės skelbtame konkurse už borto likusi įmonė „Ruslitas“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą prašydama dėl, jos įsitikinimu, konkurso procese buvusių pažeidimų uždrausti konkurentams eksploatuoti pirmąjį Klaipėdoje vandenlenčių parką.

A. Janulytės vizualizacija/Būsimo Klaipėdos vandenlenčių parko vizualizacija
A. Janulytės vizualizacija/Būsimo Klaipėdos vandenlenčių parko vizualizacija

„Konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad parką įrengti pretenduojančios bendrovės turi turėti bent poros metų patirtį. Mes tokios patirties neturime, bet sudarėme jungtinę sutartį su šio verslo senbuviais. Tuo tarpu „Keberiokšt“ visai neturi jokios patirties, bet konkursą laimėjo“, – piktinosi „Ruslitas“ atstovas Edgaras Nemas.

Skundą išnagrinėjęs teismas darbams aplink Trinyčių tvenkinį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones. Tada sukilo ir Klaipėdos miesto savivaldybė, pareikalavusi panaikinti teismo sprendimą, esą, stabdantį rekreacinės teritorijos vystymą. Kuo baigsis kivirčas dėl Trinyčių tvenkinio, turėtų paaiškėti dar liepos pabaigoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius