Sportas gyvai
2009 09 19

Vandžiogala švenčia 625-ąjį jubiliejų

Šeštadienį Kauno rajone, Vandžiogaloje rengiama šventė – miestelis mini 625 metų jubiliejų.
Ne kiekvienas poilsiautojas šiais metais gali sau leisti keliauti karieta.
Šventėje lauks įvairios pramogos: bus galima pasivažinėti arklių traukiama karieta. / J.Baikauskaitės nuotr.
Temos: 1 Vandžiogala

Istorikai sako, kad vietovardis Vandžiogala greičiausiai yra asmenvardinės kilmės: Vandys+galas. Jis reiškia Vandžių gyvenamąją vietovės dalį ar kaimą. Vandžiogalos pilis minima rašytiniuose šaltiniuose nuo XIII amžiaus, o miestelis – tik nuo 1384 m., kai, pasak vokiečių kronikininkų, į šventę susirinkusius vietos gyventojus klasta užpuolė ordino riteriai. Šioje kovoje žuvo 120 lietuvių, keli šimtai buvo paimti nelaisvėn. 1664 m. pastatyta pirmoji Vandžiogalos bažnyčia. Prie jos išaugęs miestelis XVIII a. turėjo turgaus ir prekymečių privilegijas. Vietos gyventojai labai aktyviai dalyvavo 1863 m. sukilime, 1863 m. jo metu kunigas Petravičius ir bajoras Dugaila suorganizavo sukilėlių būrį, kuris netoli Ibėnų susidūrė su rusais. Sukilėliams pavyko pagauti ir pakarti keletą rusų šnipų. Keršydamas už tai Kauno gubernatorius Muravjovas pasiuntė į Ibėnus baudžiamąjį dalinį, vadovaujamą kunigaikščio Jašvilo. Ibėnų kaimas buvo sudegintas ir sulygintas su žeme. Vėliau, tarpukariu kovojo su vietos lenkais, norėjusiais čia įkurti Vandžiogalos lenkų respubliką.

Šiuo metu miestelyje yra medinė Švč. Trejybės bažnyčia, paminklas Ibėnų kaimo tragedijai atminti, dvejos kapinės, paštas bendruomenės, vidurinė mokykla, vaikų dramos teatras „Versmelė“, tautinių šokių kolektyvas „Verpetukas“, ritminiai šokiai „Šėlsmas“.

Jubiliejaus šventės programa

 12 val. Šventos Mišios Vandžiogalos Šv. Trejybės bažnyčioje.

13 val. Miestelio jubiliejui skirto kryžiaus šventinimas miestelio aikštėje. Babtų k.c. pučiamųjų orkestro „Algupys“ koncertas.

14 val. Dokumentinio filmo apie Vandžiogalą pristatymas kultūros centro salėje foto, tapybos ir tautodailės darbų paroda.

17 val. Šventinis koncertas.

Renginio metu bus galima pasikelti oro balionu, pasivažinėti žirgų traukiama karieta, veiks atrakcionai vaikams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius