Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 07

Vardaženkliais vadinamos rankšluosčių monogramos vėl madingos

Siuvinėjimas vėl sugrįžta į madą. Dabar pasiturinčios miestietės – kaimo sodybų savininkės –stalą dengia linine siuvinėta staltiese, ant lovų išdėlioja siuvinėtas pagalvėles, ant sienų kabina kryželiu siuvinėtus paveikslus, o pačios noriai dėvi siuvinėtus drabužius. Siuvinėjimas – laiko, atidumo ir įgūdžių reikalaujantis užsiėmimas, įgudusiam žmogui teikiantis netgi malonumą. Įkvėpimą teikia jausmas, kad tai sena lietuviška tradicija. Šio meno paslapčių mokoma pirmadienį prasidėjusioje siuvinėjimo stovykloje.
Molėtų rajone vyksta siuvinėjimo stovykla
Ant suoliuko (iš kairės pirma, ketvirta, penkta, šešta) siuvinėtojos iš Naujasodžio kaimo Teresė Sabaliauskienė, (antra ir trečia Irena Mikėnaitė, Michalina Šaknienė iš Vilniaus), Ramutė Žiagūnienė, Janina Čekelienė, Angelė Stasė Bareikienė. Nijolės Alein / Molėtų krašto muziejaus nuotr.
Temos: 2 Molėtai Dubingiai

Molėtų rajone, netoli Alantos dvaro esančiame Naujasodžio kaime, gyvena kelios moterys, kurios visą gyvenimą siuvinėja, vis tobulinančios kantrybės ir užsispyrimo reikalaujančios siuvinėjimo įgūdžius, kuriančios nuostabiausius dalykus, rašoma Molėtų krašto muziejaus pranešime spaudai.

Tereikia tik įsivaizduot baltojo siuvinėjimo (adinukės) ar peltakio jaunosios suknelę, kurią sukūrė Ramutė Žiagūnienė savo dukrai, ar Janinos Čekelienės krikšto rūbelius anūkei. Arba Teresės Sabaliauskienės miniatiūriškai išsiuvinėtą kilimėlį-maldą, ar Angelės Stasės Bareikienės adinuke sukurtas nuostabias baltas staltieses. Alantiškės garsėja visoje Lietuvoje kaip auksarankės siuvinėjimo meistrės. Ką tik pradedanti siuvinėtoja dirbtų pusę metų – jos atlieka per kelias dienas – taip per kelis dešimtmečius įgudo dirbt šios nepailstančios, nedejuojančios, visada pilnoms idėjų moterys.

Ne sykį jų darbai eksponuoti įvairiose tautodailės parodose Lietuvoje ir užsieny ir, žinoma, Alantos dvare. Jų kūryba dažnai publikuojama žurnale „Rankdarbiai plius Visažinis“, jų darbų yra įsigiję muziejai.

Molėtų krašto muziejaus nuotr./Molėtų rajone vyksta siuvinėjimo stovykla
Nijolės Aleinikovienės nuotr./Siuvinėjimo raštų įvairovė, atlikimo technikos dailumas.

Visos siuvinėtojos – įvairių konkursinių parodų, tarp jų – Molėtų rajono dailės ir fotografijos parodos konkurso, ,,Aukso vainiko“ nominantės. Janina Čekelienė VIII Utenos regiono liaudies meno parodoje-konkurse „Aukso vainikas-2013“ už taikomosios liaudies dailės kūrinius laimėjo pirmą vietą, o 2014 m. konkurso respublikiniame ture trečią. Kiek staltiesių ir staltiesėlių, užuolaidų ir užuolaidėlių, drabužių, tautinių rūbų detalių bei kitų taikomojo meno pavyzdžių, įvairiausia technika atliktų, raštais išmargintų sukūrė šios meistrės. Jų darbų yra ne tik Lietuvoje, bet ir toli Vokietijoje, Anglijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Suomijoje, Kanadoje, Amerikoje bei kitose svečiose.

Šiandien visos šios menininkės sutartinai prisipažįsta: „Kiek save pamenu, visą laiką kažką siuvinėju, neriu, mezgu“. Meno pamokų ieškojimas senose knygose, muziejinėje tekstilėje, interpretavus etninės kultūros palikimą, sudaro galimybę sukurti kažką naujo, nestandartinio ir įdomaus šiuolaikiniam gyvenimui.

Svarbu perduoti sukauptą patirtį. 2012 m. Janina Čekelienė ir Ramutė Žiagūnienė dalyvavo Grundtvig senjorų savanorystės projekte Vokietijoje, kur mokė įvairaus amžiaus Hiorstelio miesto gyventojus siuvinėti.

Molėtų krašto muziejaus nuotr./Molėtų rajone vyksta siuvinėjimo stovykla
Alvydo Balandos nuotr./Rankšluostis. Molėtų r., autorė nežinoma. Aštuonnytis, metmenys balti medvilniniai, ataudai pilki lininiai, viename gale išsiuvinėti kryželiu inicialai „LM“. 210x37 cm., nėrinys – 37 cm. Iš Molėtų krašto muziejaus fondų.

Jau šešiolika metų kartu su Molėtų krašto muziejaus Kultūros ministerijos finansuojamu projektu kasmet organizuoja Respublikines tradicinio siuvinėjimo stovyklas, į kurias kartu su Lietuvos tautodailės sąjungos Vilniaus bendrijos pirmininke Ramute Kraujaliene kviečiamos geriausias siuvinėtojos iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Elektrėnų.

Šioje „Žaliojo laumžirgio“ vardu pavadintoje stovykloje tautinio grožio supratimo, siuvinėjimo technikų, raštų ir spalvų parinkimo bei derinimo daug metų mokė Michalina Šaknienė – dailininkė tekstilininkė iš Vilniaus. Čia išbandomi įvairūs siuvinėjimo dygsniai ir siūlės, derinami raštai ir spalvos, ažūrai.

Kartu su šalies siuvinėtojomis šiemet patirtimi dalinsis ir dvi tekstilininkės iš Moldovos respublikos Ungenio rajono – Rodika Toma ir Litovčenko Liudmila.

Šiose stovyklose siuvinėjimo bacila galima užsikrėst visiems laikams. Tada prireikia konsultacijų, diskusijų apie siuvinėjimo meno paslaptis ir gudrybes ar net kritikos.

Šių metų „Žaliojo laumžirgio“ stovykla, remiama Kultūros tarybos ir rajono savivaldybės, vyksta liepos 7–13 d. ir bus skirta monogramoms. Monogramomis – vardaženkliais – didžiavosi didikai bei turtingi aristokratai. Tai buvo tarsi senasis firminis stilius puošiant drabužius, nosinaites, rankšluosčius, staltieses ir pan. Viduramžiais atsirado ir labai romantiška tradicija savo išrinktajam ar išrinktajai dovanoti dailią nosinaitę su šilko siūlais išsiuvinėta monograma: tokia dovana išreikšta didžiausią palankumą, pritarimą puoselėjamiems jausmams. „Tokie pat jausmai išlieka ir dovanojant rankšluostį“ – šypsosi Molėtų krašto muziejaus muziejininkė etnografė Nijolė Aleinikovienė – siuvinėtojų stovyklos sumanytoja ir organizatorė, nes rankšluosčių monogramos – šių metų projekto tema. Kartu su šalies siuvinėtojomis šiemet patirtimi dalinsis ir dvi tekstilininkės iš Moldovos respublikos Ungenio rajono – Rodika Toma ir Litovčenko Liudmila.

Liepos 13 d. 14 val. Alantos dvare bus surengta šių metų siuvinėjimo stovyklos darbų paroda.

Molėtų krašto muziejaus nuotr./Molėtų rajone vyksta siuvinėjimo stovykla
Alvydo Balandos nuotr./Janina Čekelienė Lovatiesė. 2010. Vilna, siuvinėjimas, 210x140.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius