2016 09 13

Varėnoje vėl šurmuliuos Grybų šventė

Šiais metais gražiausi Dzūkijos pušynai tikrai dosnūs grybais ir uogomis. Tad varėniškiai, puoselėdami gražią tradiciją kasmet paskutinį rugsėjo šeštadienį Varėnoje surengti didžiausią Varėnos krašto renginį, rugsėjo 24 d. vėl organizuoja Grybų šventę ir svetingai laukia atvykstančių iš visų Lietuvos kampelių ir užsienio.
Grybų šventė Varėnoje
Grybų šventė Varėnoje / Varėnos savivaldybės nuotr.

Šiemet Grybų šventė kviečia skambiu dzūkišku pavadinimu „Per dzidį dvarų saulė tekėjo“. Vyksianti jau dvidešimt pirmąjį kartą, ji etnografinio paveldo ir tradicijų, grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi Varėną vėl vienai dienai pavers didmiesčiu.

Didžiausią Varėnos krašto šventę Varėna pasitiks kaip ir kasmet pasipuošusi. Tai pajus ir gausūs šventės svečiai.

Ir šiemet šventė tradiciškai prasidės Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurei laimėti Marcinkonių kaimo miškuose. Azartiškiausius šiemet jau keturioliktojo čempionato dalyvius į mišką palydės, o po keleto valandų su liaudiškomis dainomis sutiks ir dzūkiška grybiene bei kitais patiekalais iš dzūkiško paveldo lobyno vaišins Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai.

Grybų šventės programa
Grybų šventės programa

Daugiausia grybų radusi grybautojų komanda ir šiemet į namus išsiveš įspūdingą Varėnos krašto juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę. Ji jau laukia savojo šeimininko. Be originalių dovanų, žinoma, neliks ir kiti čempionato dalyviai.

Varėnos miesto parkas tądien taps tarsi miestu mieste, kuriame bus galima orientuotis pagal Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitus „grybiškus“ gatvelių pavadinimus.

Šventėje nebus pamiršti geležinkelis ir traukinys, nes nuo jų prieš 154-erius metus, kai Varėnoje 1862 m. rugsėjo 5 d. sustojo pirmasis traukinys, prasidėjo ir šio miesto istorija. Tad į Grybų šventę visus norinčius iš Vilniaus į Varėną veš šventinis traukinys, kuris iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyks 8 valandą 28 minutės. Keliaujantiems šventiniu traukiniu laikas neprailgs, nes keleivius linksmins nuotaikingi dzūkai muzikantai. Ir šio šventinio, ir kitų tądien vykstančių iš Vilniaus į Varėną ir atgal traukinių bilietams bus taikoma net 50 procentų nuolaida.

Nuo rugsėjo 19 d. geležinkelio stotyse bus galima įsigyti bilietą su 50 procentų nuolaida rugsėjo 24 dienai. Paskutinis traukinys iš Varėnos į Vilnių išvyks vakare – 19.50 val.

Į Varėną iš Vilniaus 10 valandą atvykęs šventinis traukinys ir jo keleiviai taip pat bus sutikti šventiškai, su muzikantais ir įvairiais maloniais siurprizais.

Naujas šių metų šventės akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties iki šventės vietos legendų parke šurmuliuos rajono meno kolektyvai, įmonių ir įstaigų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.

Varėnos miesto parkas, kitaip dar vadinamas legendų parku, nes jį puošia Varėnos krašto legendų motyvais sukurtos medžio skulptūros, tądien taps tarsi miestu mieste, kuriame bus galima orientuotis pagal Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitus „grybiškus“ gatvelių pavadinimus.

Šventę čia skambiomis dzūkiškomis dainomis ir nuotaikingais šokiais pradės jaunieji Varėnos talentai.

Šventėje apsilankiusius maloniai nustebins ne tik grybų, kultūros ir kulinarinio paveldo gausa, daugybė šventinių renginių, bet ir malonūs, svetingi ir vaišingi Varėnos krašto žmonės. Juk, kaip sakoma, „dzūkas – daugiau nei etnosas, daugiau nei tautybė, daugiau nei partija ir daugiau nei politika“.

Varėnos rajono savivaldybės meras A.Kašėta sako, jog dvidešimt pirmąjį kartą vykstanti Grybų šventė, kurioje kasmet dalyvauja ir linksminasi daugybė žmonių iš visos Lietuvos ir net miestų partnerių užsienyje – puikiausias įrodymas, jog ji labai laukiama ir reikalinga.

Mūsų Grybų šventė – Varėnos krašto žmonių darbštumą, išsaugotą senolių etnokultūros palikimą: dzūkų tradicijas, amatus, verslus, dainingumą bei išskirtinį dzūkų bruožą – svetingumą ir vaišingumą – liudijanti šventė. Tai drauge ir derliaus šventė, kurioje galima pamatyti, kokį puikų derlių išaugino darbštūs dzūkai. Ji puoselėja gražias tradicijas, mes stengiamės išsaugoti jos savitumą ir originalumą.

Norintys išskirtinių pramogų, Grybų šventėje jų tikrai ras. Galima ir grybavimo čempionate dalyvauti, ir smagiai į šventę traukiniu atvažiuoti, drauge su kitais smagiai šurmuliuoti šventinėje eisenoje arba tiesiog linksmintis miesto parke. Jame be daugybės koncertų, parodų, mugių jūsų lauks pagrindinis šventės akcentas – mūsų seniūnijų kiemeliai, kuriuose kasmet pristatomas tautinis paveldas su gausiais etnokultūros bei kulinarinio paveldo elementais. Maloniai kviečiu visus, kurie nori labiau pažinti Varėnos kraštą, įsitikinti, kuo jis yra išskirtinis ir patirti gerų įspūdžių, būtinai atvažiuoti į mūsų Grybų šventę. Pažadam gerą orą ir dar geresnę nuotaiką“, – sako Varėnos rajono vadovas A.Kašėta.

Viena iš pagrindinių šventės organizatorių, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, pristatydama šventės programą, pažymi, kad atsižvelgiant į dzūkišką šiųmetės šventės pavadinimą „Per dzidį dvarų saulė tekėjo“, ji bus dar labiau dzūkiškesnė.

Grybų šventėje dalyvaus kolektyvai iš visų Lietuvos regionų. Tačiau dzūkų tarmė joje, be abejonės, skambės dažniausiai. Tai įsitikins šventės svečiai, apsilankę seniūnijų kiemeliuose, kuriuose, kaip ir kasmet, bus kalbinami dzūkiškai.

Visa šventė kvepės dzūkiškais valgiais – kas norės, jų galės vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms.

„Šiemet didžiausią dėmesį, be abejo, skirsime savo regiono etnokultūrai parodyti, tačiau šventėje kviečiami dalyvauti atstovai iš visų regionų. Seniūnijų kiemelius stengsimės atverti dar labiau, kad kiekvienas panorėjęs galėtų juose apsilankyti ir pamatyti demonstruojamus dzūkų amatus, tradicijas, paskanauti dzūkų kulinarinio paveldo. Stengsimės, kad ir mugė, į kurią suvažiuoja tautodailės meistrai iš visos Lietuvos, atitiktų šventės programą. Tad tikimės Varėnos kraštą ir tai, ką išsaugojome iš savo protėvių ir turime gražiausio, parodyti tinkamai“, – sakė R.Svirskienė.

Grybų šventės metu išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertuos saviveiklininkai, bus demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų... Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių bus galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti.

Visa šventė kvepės dzūkiškais valgiais – kas norės, jų galės vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms. Šventėje bus galima nusipirkti šviežių, sūdytų, džiovintų ar konservuotų grybų, įvairiausių gaminių iš miško uogų.

Grybų šventėje vyks tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugins įvairiausios pramogos kiemelyje „Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda, vyks ekstremali dviračių šou programa „Green trials“.

Koncertuos rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai.

Didžiojoje legendų parko scenoje koncertuos Varėnos šokių studijos „Mikitukas“ šokėjai, Šakių kultūros centro cirko mokykla „Šypsena“, gatvės cirkas „Le artist“, vyks Varėnos rajono jaunųjų talentų koncertas. Žiūrovų dėmesio ir aplodismentų neabejotinai sulauks moterų choro „Wild birds“ iš Norvegijos koncertas.

Žiūrovus linksmins geriausios Lietuvos humoro grupės: Vilkaviškio rajono policijos komisariato humoro grupė „02“, Šeduvos kultūros centro humoro grupė „Sprandžina“, Nevarėnų kultūros centro humoro grupė „Barboros“. Koncertuos Varėnos krašto muzikantai ir Kelmės rajono Užvenčio kultūros centro kvartetas „Kūn saką“.

Vyks Lietuvos kapelų koncertas: Nevarėnų kultūros centro kaimiškos muzikos kapela „Trūkt už vadžių“, Daugų kultūros centro kaimiškos muzikos kapela „Strauja“.

Vakarop didžiojoje scenoje koncertuos grupė „Tequila“, smagią sportinių šokių programą parodys šokių studija „Dosado“. Vėliau koncertuos talentingieji jaunieji varėniškiai: Marija Vakarė Kisieliūtė, Goda Debesiūnaitė, Patricija Mickutė ir Ugnė Martusevičiūtė bei grupė „The Groovy Group“. Vyks Igorio Berino ir grupės „Huge soul“ koncertas.

Šventę vainikuos įspūdingi grupės „E.G.O“ bei Vaido Baumilos gyvo garso koncertai.

Varėnos miesto padangę sudrebins ir vaiskiausiomis spalvomis nušvies įspūdingi fejerverkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius