Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 12

Varėnos baseine mokosi plaukti visi Varėnos rajono ugdymo įstaigų antraklasiai

Vos antrus metus veikiantis Varėnos sporto centro baseinas jau spėjo tapti dideliu traukos centru ne tik varėniškiams, bet ir kitų rajonų gyventojams. Gražios iniciatyvos čia įgyvendinamos aukščiausiu lygiu – šiame baseine jau vyko ne vienerios nemažo susidomėjimo sulaukusios respublikinės plaukimo varžybos, nuolat vyksta plaukimo užsiėmimai įvairaus amžiaus vandens pramogų mėgėjams. Ypač džiugu, kad juose dalyvauja vis daugiau mokinių.
Varėnos baseine
Varėnos baseine / R.Averkienės nuotr.
Temos: 2 Varėna Plaukimas

Nuo mokslo metų pradžios, bendradarbiaujant su Lietuvos plaukimo federacija, Varėnos sporto centro baseine vėl įgyvendinamas projektas ,,Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2018“. Jame šiais metais dalyvauja visi rajono ugdymo įstaigų antraklasiai – iš viso šimtas septyniasdešimt du mokiniai. Plaukti mokosi aštuoniasdešimt septyni Varėnos „Ryto“ progimnazijos, dvidešimt vienas Merkinės V.Krėvės gimnazijos, septyniolika Senosios Varėnos A.Ryliškio pagrindinės mokyklos, penkiolika Valkininkų gimnazijos, dvylika Matuizų pagrindinės mokyklos, penki Panočių pagrindinės mokyklos, devyni Žilinų pagrindinės mokyklos, trys Marcinkonių pagrindinės mokyklos ir trys Vydenių pagrindinės mokyklos mokiniai. „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje – 2018“ programa išskirstyta į grupes pagal mokyklas, o plaukimo pamokos vyksta pagal patvirtintą grafiką. Pirmasis projekto etapas truks iki gruodžio vidurio, o antrasis bus tęsiamas 2019 m. vasario–gegužės mėnesiais.

Visi dalyvavę projekte mokiniai gaus pažymėjimus, kuriuose bus nurodyta, kokių gebėjimų jie įgijo. Vaikus plaukti mokantys profesionalūs treneriai Gytis Kašėta, Egidijus Kašėta, Gediminas Barysas ir Šarūnas Krisiulevičius tikisi, kad plaukimo pamokų metu vaikai išmoks plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį, panerti po vandeniu ir rankomis ištraukti ant dugno gulintį daiktą iš ne mažiau kaip 1 m gylio, judėti į priekį atlikdami kojų judesius su lenta ir iškvėpdami į vandenį, gulėdami ant krūtinės, gebės nuplaukti 25 m gulėdami ant krūtinės arba nugaros.

Šį projektą koordinuojantis Lietuvos plaukimo federacijos projektų vadovas Ignas Vaičaitis įsitikinęs, jog mokymo plaukti programa išties turi nepamatuojamą naudą. Pasak jo, programa parodė, jog praktiškai beveik nei vienas antraklasis iki to nemoka plaukti ir tik kas penktas vaikas į baseiną ateina pirmą kartą. Šis projektas įgyvendinamas nuo 2010 metų, tačiau labiau pradėtas finansuoti tik prieš trejus metus. Programą sudaro trisdešimt dvi pamokos, per kurias vaikas išmoksta nuplaukti 50 metrų, iš dugno ištraukti daiktą, plūduriuoti ant vandens.

R.Averkienės nuotr./Varėnos baseine
R.Averkienės nuotr./Varėnos baseine

„Šiais mokslo metais pagal šią programą mokosi plaukti šeši tūkstančiai trys šimtai šešiasdešimt devyni antrokai – maždaug penktadalis visų šalies antraklasių. Varėnos rajonui tikrai pasisekė – Varėnos baseine mokosi plaukti visi antraklasiai. Šį projektą koordinuojantys varėniškiai tikrai labai gerai ir kokybiškai dirba. Džiugu matyti, kaip gerai parengta sistema, kaip parinkti treneriai, kaip vykdomas pats procesas. Mes su varėniškiais labai sklandžiai bendradarbiaujame. Kadangi projekto lėšų neužtenka visiems šalies antrokams, mes jas skirstome prioriteto tvarka. Ten, kur matome, kad mokymas plaukti ir vadybos, ir trenerių, ir viso baseino darbo prasme vyksta sklandžiai, skiriame lėšų kuo didesniam mokinių skaičiui. Manau, kad projekto koordinatoriams Varėnoje tai yra geriausias įvertinimas, nes mes visiškai pasitikime jais ir skiriame lėšas absoliučiai visiems vaikams mokyti plaukti“, – sako I.Vaičaitis.

Jis prognozuoja, kad ateityje mokysis plaukti vis daugiau mokinių. „Džiaugiamės, kad šiuo projektu susidomi vis daugiau šalies savivaldybių. Kiekvienais metais stengiamės, kad projekte dalyvautų kuo daugiau mokyklų. Kad įvyktų kokybinis šuolis, siekiame, jog treneriai dalyvautų seminaruose, kuriuose paskaitas apie mokymą plaukti skaito užsienio šalių lektoriai“.

Šį projektą Varėnoje koordinuojantis Varėnos sporto centro sportinės veiklos projektų vadovas Rolandas Markinas, pasakodamas apie šiais metais Varėnos baseine vėl įgyvendinamą mokiniams tikrai reikalingą projektą, pažymi, kad visos rajono mokyklos noriai prisijungė prie jo vykdymo ir skiria transportą mokiniams į plaukimo užsiėmimus pavežti.

„Projektas yra labai svarbus ir atneš realią naudą vaikų mokymui plaukti. Tuo įsitikinome jau pernai, kai Varėnos baseine mokėsi plaukti šimtas aštuoni antraklasiai. Dauguma vaikų, kurie turėjo baimę vandeniui, gyliui, sėkmingai išmoko plaukti be pagalbinių priemonių. Tokių rezultatų tikimės ir šiemet. Tėveliai neturėtų bijoti, nes su mokiniais atsakingai dirba plaukimo patirtis turintys treneriai – instruktoriai. Vaikams bus suteiktos būtiniausios žinios apie saugaus elgesio taisykles baseine ir atviruose vandens telkiniuose, teikiamus malonumus ir galinčius iškilti pavojus, higienos reikalavimus lankant baseiną.

Tikimės, kad individualių vaikų pasiekimų vertinimas mokantis plaukti bus aiški žinia tėveliams – ar jų vaikai pasiekė ugdymo tikslus, ar dar reikia papildomai skirti dėmesio pradinio plaukimo įgūdžiams tobulinti. Juk plaukimas yra ne tik maloni sporto šaka, bet ir būtinas įgūdis. Nemokant plaukti net ir buvimas šalia vandens telkinių kelia pavojų gyvybei, apie kurį nesusimąstome“.

Varėnos rajono mokyklų vadovai džiaugiasi, kad jų mokiniai šiais metais vėl turi galimybę mokytis plaukti. Matuizų pagrindinės mokyklos direktorius Kęstutis Bartkevičius pažymi, jog šio projekto nauda yra vienareikšmiškai didelė. „Nors iš pradžių kai kuriems tėvams gal ir buvo abejonių, ar verta jų vaikams lankyti plaukimo pamokas, tačiau dabar visi – ir mokytojai, ir tėvai, ir, be abejo, vaikai, esame labai patenkinti. Darome viską, kad vaikai turėtų galimybę lankyti plaukimo užsiėmimus. Jau pernai pastebėjome, kad mokiniai, kurie mokėsi plaukti, šiais metais net sirgo mažiau. Kaip mokyklos vadovas, labai džiaugiuosi“, – sako K. Bartkevičius.

Senosios Varėnos Andriaus Ryliškio pagrindinės mokyklos direktorius Gintautas Bendorius patikina, jog šį projektą vertina labai teigiamai. „Visi besimokantys plaukti mokyklos mokiniai yra labai patenkinti. Nors šalia yra upių ir ežerų, daugelis vaikų nemoka plaukti. O po plaukimo pamokų jie jau nebebijo gylio, į vandenį drąsiai puola. Projektas labai reikalingas ir sveikatinimo prasme“, – reziumuoja direktorius.

Panočių pagrindinės mokyklos direktorius Kęstutis Pigaga sako: „Labai teigiamai vertinu šį projektą. Esame visi – vaikai, tėvai ir mokytojai – labai patenkinti, nes vaikai tikrai išmoko plaukti. Be to, ne kiekvieni tėvai turėtų galimybę sumokėti tuos pinigėlius už baseiną, nes mokykloje mokosi daug socialiai remtinų vaikų. Stengiamės suderinti tvarkaraščius ir nepraleisti nei vienos pamokos. Ačiū, kad turim tokią galimybę“.

Varėnos sporto centro vykdomos programos metu mokiniai ne tik išmoks plaukti, bet ir įgis visuminę sveikatos sampratą, išsiugdys sveikatai naudingus gebėjimus, įpročius bei nuostatas, atsakomybę už savo ir kitų sveikatą, rinksis sveiką gyvenimo būdą. Taip pat išmoks saugiai elgtis vandenyje, plaukti ne tik sportiniais plaukimo būdais, bet ir teikti pirmąją pagalbą nelaimingo atsitikimo vandenyje atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius