Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 14

Varėnos, Kauno, Neringos ir Tauragės ugniagesiai gavo naujų automobilių

Daugiau nei 3,2 mln. litų vertės sunkiosios klasės gaisrų gesinimo ir gelbėjimo automobiliai perduoti keturioms Lietuvos priešgaisrinėms gelbėjimo tarnyboms.
Gaisro vietoje
Gaisro vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Nauji automobiliai iškeliavo į Varėnos priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-ąją komandą, Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybą ir Tauragės apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą.

Visi miestai kandidatai atrinkti, atsižvelgiant į vietos sąlygų specifiškumą bei šio automobilio technines charakteristikas. Automobiliai nuo sutarties pasirašymo su gamykla, gaminti 12 mėnesių, o su pirkimo procedūromis tai užtruko pusantrų metų, skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Konkurso nugalėtojas išrinktas iš trijų dalyvių. Siekiant laikytis skiriamų lėšų limito, konkursą teko rengti antrą kartą, o jo rengėjams reikėjo atsisakyti kai kurių sprendimų ir dalies įrangos.

Vieno automobilio kaina, įvertinant ir pridėtinės vertės mokestį, su komplektuojama įranga siekia per 819 tūkst. litų.

Anot departamento pranešimo, šiuose automobiliuose įrengtos 10 kubinių metrų talpos vandens cisternos. To reikia gesinant miškų ar žolės gaisrus. Autocisternos yra ir didelio pravažumo, gana manevringos, todėl patikimos ir gesinant gaisrus pramoniniuose miestų rajonuose. Šios mašinos nuo ankstesnių tokios klasės automobilių skiriasi ir tuo, kad juose įrengti galingesni vokiečių gamybos "Ziegler FPN-10-4000" klasės gaisriniai normalaus slėgio siurbliai.

Automobiliuose taip pat įrengti teleskopiniai stiebai su šviesą spinduliuojančių diodų šviestuvais, jiems nereikia papildomų elektros generatorių, nes yra maitinami nuo mašinų generatorių.

Ant stogo stovi lengvai nuimami lafetiniai reguliuojamos čiurkšlės švirkštai, turintys teleskopinius pailginimus, kad paaukštintų jų darbo poziciją. Automobiliuose irgi įrengti veiklos statuso manipuliatoriai, valdantys automobilio būsenas (įvykio vietoje, užimtas, laisvas, poilsis), sujungtais per telemetrinę įrangą su vieninga pajėgų valdymo sistema. Automobiliai sukomplektuoti GPS prietaisais, į kuriuos iš VPVS galima atsiųsti žinutes ir vykimo adresus bei koordinates.

Auditą atlikusi Valstybės kontrolė praėjusią savaitę paskelbė, kad priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos ne visada būna tinkamai pasirengusios gesinti gaisrus. Per 60 proc. gaisrinių automobilių - daugiau nei dešimties metų senumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius