Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 23

Vargas dėl atliekų Vilniuje nesibaigia: dalį gyventojų toliau piktina nevežamos šiukšlės

Nuo atliekų surinkimo reformos pradžios Vilniuje praėjus trims savaitėms kai kurie vilniečiai vis dar skundžiasi tiek netinkamais šiukšlių išvežimo grafikais, tiek informacijos stygiumi.
Neišvežtos šiukšlės prie konteinerių Venecijos kvartale
Neišvežtos šiukšlės prie konteinerių Venecijos kvartale / Skaitytojo nuotr.

Į 15min kreipėsi vilnietė Rasa, teigianti, kad per mėnesį iš jos gyvenamo rajono šiukšlės buvo išvežtos vos kartą, o kada jos bus išvežtos vėl – gyventojai nežino. Kol kas, jos teigimu, prie konteinerių kaupiasi šiukšlių kalnai, o gyventojai yra priversti kovoti su laukinėmis katėmis ir šiukšles kaupti garažuose.

Nuo gegužės pradžios išvežė tik kartą

Rasa gyvena Navosiškių gatvėje Vilniaus pietinėje dalyje, netoli oro uosto. Tai gatvė privačių namų rajone. Daugelis namų čia iškilo prieš maždaug dešimt metų, o jų gyventojai – jaunos šeimos su vaikais.

Rasos teigimu, prasidėjus atliekų išvežimo reformai ir keičiantis grafikams, Navosiškių ir aplinkinių gatvių gyventojų atliekos buvo išvežtos balandžio 24 d., o po to – tik gegužės 13 d. Tad per beveik mėnesį šiukšlės buvo išvežtos vos kartą.

Gyventojai, pasakojo Rasa, sukilo bei ėmė rinkti parašus, kad šiukšlės vėl būtų išvežamos kas savaitę, kaip anksčiau.

Pasak Rasos, praėjusios savaitės pabaigoje viešojoje erdvėje išgirdę Vilniaus savivaldybės atstovų žodžius, kad grąžinami seni, iki gegužės 1 d. egzistavę grafikai, gyventojai apsidžiaugė.

Tačiau džiaugsmas buvo ankstyvas – nors gegužės 20 d. gyventojai ištempė konteinerius iš garažų, niekas juose sukauptų šiukšlių maišų taip ir neišvežė. Tai, pasak Rasos, sukėlė dar didesnį pasipiktinimą, juo labiau kad šiukšlių maišus aptiko bei ėmė tampyti laukinės katės.

„Vakarais pasiimame su vaikais prekybos centrų maišelius ir einam išblaškytas šiukšles rinkti. Mes taip pramogaujame“, – ironizavo Rasa.

Vakarais pasiimame su vaikais prekybos centrų maišelius ir einam išblaškytas šiukšles rinkti.

Degina ir šašlykinėse

Anot Rasos, dalis jos kaimynų dabar šiukšles sandėliuoja garažuose, mašinų vietose, kiti – bagažinėse veža į mieste esančius konteinerius, taip darydami administracinius pažeidimus.

Skaitytojo nuotr./Navasiškių gatvės gyventojos kieme besikaupiančios neišvežamos šiukšlės
Skaitytojo nuotr./Navasiškių gatvės gyventojos kieme besikaupiančios neišvežamos šiukšlės

„O savaitgaliais, vakarais degias šiukšles deginam šašlykinėse. Gyvenam antisanitarinėm sąlygom“, – skundėsi moteris.

Rasa teigė, kad tiek ji, tiek kaimynai į savivaldybę dėl šiukšlių išvežimo kreipėsi ne kartą, bet sulaukė tik atsakymo, kad situacija užregistruota ir bus išanalizuota per penkias dienas.

„Pas mus šiukšlės kaupiasi, kokios dar penkios dienos?“, – piktinosi moteris.

Kada dabar bus išvežtos šiukšlės, Rasa teigė neįsivaizduojanti. Antradienį ji pati teigė bandžiusi skambinti ir domėtis, bet sužinojusi tik tiek, kad šiukšlės bus vežamos kas dvi savaites, o ne kas savaitę.

Rasa teigė, kad jai ir kaimynams netgi kilo klausimas – negi senąją kassavaitinę šiukšlių išvežimo tvarką grąžino tik tiems, kurie išvertė šiukšles po savivaldybės langais?

Anot Rasos, su problema susiduria ne tik jos gatvės, bet ir Venecijos kvartalo, taip pat Burbiškių, Aidukaičių, Dargiliškių gatvių gyventojai. Jos teigimu, kai kas netgi svarsto, kad galbūt savaitgalį reikėtų nuvežti ir išpilti šiukšles Smolensko gatvėje, prie atliekų išvežimą administruojančios įmonės durų.

Gyventojams teks palaukti iki savaitės pabaigos

Portalas 15min laišką su klausimais apie situaciją išsiuntė savivaldybės įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratoriui“ (VASA), kuri atsakinga už atliekų surinkimo administravimą. VASA atsiųstas atsakymas gyventojų greičiausiai nepradžiugins – šiukšlės bus išvežtos tik savaitės pabaigoje.

„Navasiškių, Dargiliškių, Aidukaičių, Burbiškių gatvėse atliekos paskutinį kartą turėjo būti išvežtos gegužės 12 arba 13 dienomis, jos pagal naują grafiką vežamos kas dvi savaites, taigi kitas išvežimas numatytas šios savaitės pabaigoje“, – 15min nurodė VASA Atliekų tvarkymo paslaugos administravimo tarnybos vadovas Robertas Kiela.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme
Luko Balandžio / 15min nuotr./Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme

Jo teigimu, iš šių gatvių sulaukta dviejų gyventojų skundų, kad atliekos buvo vežamos ne pagal grafiką. Skundai yra užregistruoti ir perduoti atliekų vežėjui.

„Už šiuos pažeidimus bus taikomos atitinkamos sankcijos, kurios numatytos sutartyse“, – teigia R.Kiela.

Į klausimą, kokiu grafiku bus išvežamos šiukšlės, VASA atstovas atsakė, kad mišrių komunalinių atliekų konteineriai yra ištuštinami pagal poreikį, atliekų susidarymo kiekį.

„Jei atliekų susidaro dideli kiekiai, gali būti tuštinama ir kiekvieną dieną, ten, kur poreikis mažesnis, rečiau. Dažniausiai prie daugiabučių namų esančių aikštelių išvežama kas dieną arba kas kelias dienas, individualiuose namuose – kas savaitę arba kas dvi, soduose, garažuose – pagal poreikį. Jei mišrių komunalinių atliekų kiekiai susidaro dideli, galima patankinti išvežimo grafiką arba suteikti didesnį konteinerį, pastatyti jų daugiau“, – nurodė R.Kiela.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Šiukšlių krūvos Vilniaus Vingio parke
Mato Miežonio / 15min nuotr./Šiukšlių krūvos Vilniaus Vingio parke

Jo teigimu, nauji atliekų grafikai šiuo metu yra iki galo derinami ir koreguojami atsižvelgiant į gyventojų ar įmonių poreikius.

„Tikslas – identifikuoti konkrečius aptarnavimo dažnio poreikius, optimizuoti atliekų išvežimo grafikus, kad nebūtų be reikalo kilnojamoji tušti ar pustuščiai konteineriai ar nesusidarytų perteklinis atliekų kiekis“, – teigė VASA atstovas.

Tuos, kuriems atliekų išvežimo grafikas kas dvi savaites yra per retas ar atliekos buvo laiku neaptarnautos, jis prašo kreiptis į VASA trumpuoju numeriu 1895, el. paštu rinkliava@sivasa.lt arba atvykus į Klientų aptarnavimo skyrių Smolensko g. 5.

„Atsižvelgiant į gyventojų poreikius, atliekų vežėjus įpareigosime grafikus pakoreguoti“, – teigia R.Kiela.

Atliekų išvežimo grafiką, pasak jo, galima pasitikrinti internetiniame puslapyje www.atliekuadministratorius.lt – skiltyje „Atliekų išvežimo grafikai“. Puslapyje pateikiama informacija apie tai, kada ir kas tvarko atliekas, suvedus gyvenamosios vietos adresą arba paženklinto konteinerio numerį.

Kodėl apskritai susiklostė tokia situacija? VASA teigimu, nuo gegužės 1 d. Vilniuje pasikeitus atliekų surinkimo bei išvežimo tvarkai, aptarnavimo zonoms bei atliekų vežėjams, natūralu, kad keitėsi ir atliekų surinkimo grafikai.

„Dabar mišrias komunalines atliekas veža tik tos įmonės, kurios atitinkamoje savivaldybės teritorijoje (Vilnius suskirstytas į 5 zonas) laimėjo šių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugų teikimo konkursą (UAB „Ecoservice“, UAB „Ekonovus“ ir UAB „VSA Vilnius“).

Grafikai negali likti tokie, kokie buvo, nes anksčiau į vieną gatvę atvažiuodavo 3-4 atliekų vežėjų sunkvežimiai ir vežė padrikai, tik iš tų gyventojų ar įmonių su kuriomis turėjo sudarę atliekų išvežimo sutartį. Apie 30 proc. gyventojų išvis nebuvo sudarę jokių sutarčių ir savo sukauptomis atliekomis atsikratydavo nelegaliai veždami ir mesdami į daugiabučiams namams priskirtus konteinerius. Kiekvieną dieną sulaukiame po keliasdešimt prašymų, suteikti jiems konteinerius ir jų aptarnavimą įtraukti į atliekų išvežimo grafikus. Tad atliekų vežėjai turi ir nemažą kiekį naujų aptarnaujamų taškų“, – nurodė R.Kiela.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius