-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 29

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 7 proc. punktais

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2011 m. gruodžio mėn. buvo minus 30 ir, palyginti su lapkričio mėn., sumažėjo septyniais procentiniais punktais. Paskutinį kartą toks žemas vartotojų pasitikėjimo lygis buvo užfiksuotas 2010 m. liepą.
Skaičiai
Skaičiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Rodiklio mažėjimą gruodžio mėn. daugiausia lėmė pablogėjusios šalies ekonominės padėties ir bedarbių skaičiaus kitimo prognozės ateinantiems metams.

Gruodžio mėn. 8 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, po 46 proc. – kad pablogėjo ir nepasikeitė. Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėn., 11 proc. gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 34 proc. manė, kad finansinė padėtis blogės. Šiek tiek daugiau nei pusės (51 proc.) gyventojų manymu, jų namų ūkio finansinė padėtis artimiausiais metais nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 11 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 61 proc. – kad pablogėjo, 27 proc. – kad nepasikeitė. 10 proc. gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis ateinančiais metais truputį pagerės, 54 proc. – kad pablogės, 33 proc. teigė, kad padėtis išliks tokia pati.

Gruodžio mėn. kas dešimtas gyventojas tikėjosi ateinančiais metais bedarbių skaičių mažėsiant, 57 proc. prognozavo, kad jis toliau augs.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime gruodžio mėn. skyrėsi 3 proc. punktais. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 7, kaime – 8 proc. punktais. Tai lėmė suprastėjusi šalies ekonominės padėties prognozė. Padaugėjo manančiųjų, kad šalies ekonomika artimiausiais metais smuks: mieste – nuo 42 iki 54 proc., kaime – nuo 43 iki 56 proc.

Pablogėjo ir bedarbių skaičiaus kitimo prognozė ateinantiems 12 mėn.: manančiųjų, kad bedarbių daugės, dalis mieste išaugo nuo 46 iki 55 proc., o kaime – nuo 51 iki 62 proc.

Per metus (2011 m. gruodžio mėn., palyginti su 2010 m. gruodžio mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 4 proc. punktais. Tai lėmė suprastėjęs artimiausių 12 mėn. šalies ekonominės padėties vertinimas: manančiųjų, kad ekonomika augs, dalis sumažėjo nuo 22 iki 10 proc., o priešingos nuomonės šalininkų padaugėjo nuo 41 iki 54 proc. Gyventojų nuomonė apie galimybę ateinančiais metais nors kiek sutaupyti truputį pagerėjo, tačiau šiek tiek suprastėjo namų ūkio finansinės padėties ir bedarbių skaičiaus kitimo prognozės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius