Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 02

Vasarą Klaipėdos laukia piratų invazija

Prasidėjus kalendoriniam pavasariui ima aiškėti didžiausios uostamiesčio fiestos – Jūros šventės – gairės. Šiemet klaipėdiečiai bus kviečiami atrasti savo lobį, o tai padaryti jiems geriausiai padės piratai.
Jūros šventės 2010 akimirka.
Šiemet pagrindiniu jūros šventės akcentu taps lobiai ir piratai. / I.Ozturhan/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

Būsimosios, jau 52–osios Jūros šventės programa aptarta Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje.  Ją pristatęs VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Remigijus Mockus teigė, jog šiemet, kaip ir kasmet, ieškota naujo, patrauklaus šventės moto. Pasirinktas šūkis „Atrask savo lobį“ simbolizuoja geografinius atradimus ir jų herojus, jūrų keliautojus, kurie nuo neatmenamų laikų kuria laivybos istoriją. Ši istorija, pasak būsimosios šventės organizatorių, pasakoja ne tik apie atrastus žemynus, salas ir lobius, bet ir neatskiriamus tokių nuotykių palydovus – piratus. Tiesa, idėja uostamiestį paversti piratų miestu sulaukė kritikos, nes, pasak kai kurių tarybos narių, pasiskolinta iš ispanų ar portugalų, tačiau galiausiai ji sulaukė pritarimo.

Senamiestį sudarys salos

Šventės metu Klaipėdos „žemynas“ bus suskaidytas į simbolines salas, kuriose vyks įvairiausi renginiai. Dalis jų bus tradiciniai oficialieji: jūrinių organizacijų eisena, vainikų nuleidimo į jūrą ceremonija žuvusiems jūroje pagerbti, pirmojo kapitono pagerbimas, metų jūrininkų nominacijos. Šventės teritorija apims plotą nuo Liepų gatvės iki Senojo turgaus pietų ir šiaurės kryptimis, ir nuo buvusio TEO pastato Danės gatvėje iki Kruizinių laivų terminalo. Norintiems patekti į terminalą teks išversti kišenes – prie įrengtų vartų piratais persirengę šventės koordinatoriai simboliškai „apiplėš“ lankytojus. Aukos, pasak organizatorių bus vos keli centai.

Didelių naujovių nežadama ir pramoginių renginių programoje. Tradiciškai  vyks koncertai visoms amžiaus grupėms, įvairūs sporto renginiai. Danės krantinėje ketinama organizuoti vakarinius koncertus ant plausto. Šalia atgimimo aikštės bus prekiaujama žuvimi bei patiekalais iš jos. Prie Meridiano įsikurs vaikų sala, o burlaivis taps piratų laivu, kuriame šeimininkaus lobių ieškotojai. Dainomis linksmins piratų choras „Pirmyn, pirmyn!“.

„Šemet bus labiau atsižvelgta į aukštesnio meninio lygio lankytojų pageidavimus, tad Teatro aikštėje vyks kiek rimtesnės muzikos koncertai“, – žadėjo R.Mockus. Pagrindinėje senamiesčio sankryžoje tarp Turgaus ir Tiltų gatvių ketinama įrengti piratų tvirtovę, į kurios gyvenimą bus įtraukti ir praeiviai. Renginių programėles ketinama dalinti šventės lankytojams kartu su salų žemėlapiu. Kaip ir kasmet vyks oficialieji renginiai, tokie kaip tradicinė

Mugei – kritika

Kaip ir visuomet Danės skvere šurmuliuos tautodailininkų mugė. Tačiau keletas Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos narių pažėrė kritikos dėl mugėje prekiaujamos produkcijos, esą jūrinę tematiką užgožia kiniškos prekės, o prekeiviai dalyvauja nepasipuošę, be jokių jūrinių akcentų. R.Mockus atsakydamas į pastabas pasiūlė, jog su jūra susijusius prekybininkus palikti Danės skvere, o kitus iškraustyti į senamiesčio gatveles.

Tačiau „VšĮ Klaipėdos šventės“ vadovas priminė, kad mugė yra viena iš labiausiai lankomų Jūros šventės renginių ir ji turi tam tikras tradicijas ir kad būtų ne itin tikslinga ją skaidyti. „Iki šventės programa dar bus gerokai pakoreguota ir papildyta, apgalvosime visus variantus“, – tikino R.Mockus, jau daug metų vadovaujantis įstaigai, organizuojančiai Jūros šventes.

Taip pat siūlyta sugrąžinti tradiciją, kai lygiai 12 val. aidi visų laivų sirenos. Ši tradicija buvo atšaukta uždraudus Civilinės saugos departamentui.

Visas šventės veidas iš esmės priklausys nuo finansavimo. Šiemet, kaip ir pernai, tikimasi surinkti nuo 600 iki 900 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius