Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2022 02 14

Vasario 16-osios aktas bus perduodamas eksponuoti Kaune

Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba Istorinei Prezidentūrai Kaune perduos eksponuoti Vasario 16-osios akto originalą, BNS pirmadienį patvirtino tarnyba.
Pristatytas Vasario 16-osios aktas
Vasario 16-osios aktas / Renato Neverbicko nuotr.

Simbolinė Vasario 16-osios akto perdavimo ceremonija ir spaudos konferencija vyks Vasario 16-ąją Istorinėje Prezidentūroje.

Tai bus paskutiniai šio dokumento metai Lietuvoje. Jų pabaigoje jis grįš į Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinį archyvą.

„Labai džiaugiamės, kad Vokietijos Federacinės Respublikos užsienio reikalų ministerijos Politinis archyvas sutiko pratęsti sutartį dar metams ir Lietuvos gimimo liudijimas galės būti eksponuojamas Kaune“, – sako Lietuvos vyriausioji archyvarė Kristina Ramonienė.

„Priimdami sprendimą leisti eksponuoti dokumentą, įsitikinome, kad bus užtikrintas ne tik dokumento saugumas, bet ir atitikimas mikroklimato reikalavimams“, – teigia ji.

Pagal Vokietijos archyvo ir Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos bei Lietuvos valstybės istorijos archyvo (LVIA) susitarimą Lietuvos Tarybos nutarimas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, pasirašytas 1918 m. vasario 16 d., Lietuvai perduotas ilgiausiai penkeriems metams, dokumento saugojimą pratęsiant kas metus.

Susitarimas numatė galimybę šiais metais dokumentą eksponuoti Kaune.

Pagal iš anksto suderintą grafiką dokumentas nuo 2018 metų buvo eksponuojamas Signatarų namuose ir saugomas Lietuvos valstybės istorijos archyvo saugykloje, kur periodiškai sugrįždavo „pailsėti“.

Anot LVIA direktoriaus Ramučio Kurpės, tokie reikalavimai yra įprasti trapiems dokumentams, jautriai reaguojantiems į temperatūros ir šviesos pokyčius.

Nutarimo nuorašas su originaliais signatarų parašais yra autentiškas Lietuvos valstybės gimimo liudijimo egzempliorius.

Vokietijai siųstą Nepriklausomybės Akto originalą politiniame Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve 2017 metų kovą rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius