-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 15

Vasario sąskaitos už šildymą Klaipėdoje: nuo 2 iki 15 litų už kvadratinį metrą

Lietuvos energetikų prognozės dėl rekordinių sąskaitų už šildymą, deja, išsipildė, - praneša „Klaipėdos energija“. Dėl brangiausių per istoriją gamtinių dujų kainos ir šalčiausio mėnesio visos šalies gyventojai sulaukė išaugusių sąskaitų už šilumą.
Katilinė
Katilinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Uostamiestyje šis vasaris buvo šalčiausias per pastaruosius 23 metus – ataskaitinio laikotarpio temperatūra siekė 7,3 laipsnio šalčio. Ji buvo net 7,7 laipsnio žemesnė už sausio mėnesio temperatūrą. Dėl vasarį spaudusių šalčių, kai Klaipėdoje keletą dienų laikėsi žemesnė nei 20 laipsnių temperatūra, uostamiestyje šildymui buvo suvartota renovuotuose daugiabučiuose 39 proc., o nerenovuotuose 55 proc. daugiau šilumos nei sausio mėnesį.

Pagrindinės sąskaitų padidėjimo priežastys – rekordiniai šalčiai ir rekordinė dujų kaina. Paskaičiuota, kad vidutiniškai Klaipėdoje sąskaitos bus apie 60 proc. didesnės nei šių metų sausį ir apie 51 proc. didesnės nei praėjusių metų vasarį.

„Kaip visi puikiai supranta, nei dujų kaina, nei oro sąlygos nuo energetikų nepriklauso. Dujos per metus pabrango apie 40 proc. Lyginant praėjusį sausį ir vasarį, šilumos kaina Klaipėdoje didėjo 4,14 proc.“, – sakė Virginijus Zutkis, AB „Klaipėdos energija“ Klientų aptarnavimo centro vadovas.
Vertinant visos šalies mąstu, šilumos kainos vidurkis Lietuvoje vasarį buvo 26,76 ct/kWh (be PVM), o Klaipėdoje šilumos kaina – 25,64 ct/kWh. Tarp visos Lietuvos šilumos gamybos įmonių, Klaipėda pagal šilumos kainą dabar yra per vidurį, 21 iš 42 gamintojų.

Pasak energetikų, nuo kovo mėnesio stebima teigiama oro temperatūra ir Klaipėdoje nedidėjanti šilumos kaina leidžia tikėtis, kad sąskaitos už kovo mėnesį suvartotą šilumą bus mažesnės.

„Klaipėdos energija“ klientams vidutinė vieno kvadratinio metro šildymo kaina šį vasarį buvo 7,38 Lt kv.m su PVM. Sausio mėnesį ji buvo beveik dviem litais mažesnė: 4,57 Lt už kv. m su PVM.

Kaip visada, akivaizdžiai skiriasi šilumos vartojimo tendencijos naujos statybos arba atnaujintuose ir senos statybos neatnaujintuose namuose. Naujos statybos namuose kvadratinio metro apšildymui vidutiniškai buvo suvartota 14,32 kilovatvalandės. Šildymo išlaidos šių namų gyventojams sudarė vidutiniškai po 204 litus vidutiniam 60 kv. m butui.

Mažiausiai už šildymą iš naujų namų vasario mėnesį mokės Dragūnų g. 12 namo gyventojai. Jų išlaidos vidutiniam 60 kv. m butui vidutiniškai sudarys tik 141 litą.

Akivaizdu, kad mažiausiai ir daugiausiai šilumos suvartojančių namų gyventojams mokėjimai už šilumą skirsis net 5 – 6 kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius