Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 07 27

Vasarotojų ramybę trikdo kraugeriai (nuotraukos)

Lietuvą alinantys karščiai lemia vis daugiau anomalinių reiškinių. Štai gamtininkai neprisimena, kada dar mūsų krašte buvo prisiveisę tiek daug parazitinių vabzdžių, rašo „Lietuvos žinios“.
Akimirka pro padidinamąjį stiklą...
Akimirka pro padidinamąjį stiklą... / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vabzdžių paplitimas daugiausia susijęs su klimato sąlygomis, todėl kiekvieną vasarą Lietuvoje dominuoja vis kita jų rūšis. „Šiemet beveik nėra vapsvų, praėjusią vasarą jos daugeliui nedavė ramybės“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius. Bet parazitinių vabzdžių kaip niekada gausu. „Neprisimenu tokios vasaros, kai gylių ir aklių palaukėse bei pamiškėse būtų buvę tiek daug“, – tikino jis.

Vasarą mūsų krašte skraido per 40 rūšių parazitinių vabzdžių, geliančių tiek žmones, tiek gyvulius. Akliai, gyliai ar sparvos vystosi drėgnose vietose, o šią vasarą vandens tam tikrai užtenka. Tuo tarpu širšės mėgsta sausesnes sąlygas, todėl jų daugiau buvo praėjusią vasarą. Anot gamtininkų, įkyrūs vabzdžiai gali užsibūti net iki rugsėjo vidurio.

Anot klimatologės Audronės Galvonaitės, ekstremaliomis karštos vasaros dienomis vabzdžiai ne tik suaktyvėję, bet ir pikti, kaip tai būdinga atogrąžų kraštuose gyvenantiems parazitams. „Tenka susitaikyti, kad jeigu jau mėgaujamės atogrąžų orais, turime priimti joms būdingus vabzdžius ir parazitus“, – juokavo A.Galvonaitė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius