-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 09

VDU profesorius Antanas Kulakauskas: Loretos Graužinienės išsakytos mintys dėl užsienio politikos rodo patirties ir išprusimo stoką

Loretos Graužinienės išsakytos mintys dėl užsienio politikos neatitinka Konstitucijos ir rodo naujosios Seimo pirmininkės patirties bei išprusimo stoką. Taip teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas ir istorikas Antanas Kulakauskas. Jo manymu, L.Graužinienės pareiškimai niekaip negali būti realizuoti.
Antanas Kulakauskas
Antanas Kulakauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ko gero, naujosios Seimo Pirmininkės patirties ir išprusimo stoka jai leidžia padaryti tokius skambius pareiškimus, kurie negali būti realizuoti net ir labai norint“, – įsitikinęs A. Kulakauskas.

L. Graužinienė trečiadienį apgailestavo, kad Lietuvoje nėra bendros atsakomybės dėl užsienio politikos, ji skaidoma tarp Vyriausybės ir prezidentės. Pasak Seimo Pirmininkės, jei nepasiekiama sutarimo, Seimas pasiryžęs prisiimti visą atsakomybę už vientisą užsienio politiką.

A. Kulakausko manymu, šie L. Graužinienės teiginiai neatitinka Konstitucijos, kurios 84 straipsnis skelbia, kad Respublikos Prezidentas sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką.

„Toks pasakymas gimė reaguojant į situaciją, kitaip sakant, į apsižodžiavimus tarp valdančiosios koalicijos, konkrečiai – socialdemokratų ir prezidentės, šitų krizinių santykių su Rusija fone“, – sako A. Kulakauskas.

Tačiau, politologo nuomone, L. Graužinienės pareiškimai „net ir labai norint“ negali būti realizuoti. Anot profesoriaus, Seimas dalyvauja sprendžiant užsienio politikos klausimus, bet vykdomoji valdžia pirmiausia tenka prezidentei ir Vyriausybei.

„Seime yra Užsienio reikalų komitetas, yra Europos reikalų komitetas, kurie svarsto įstatyminę bazę, ratifikuoja sutartis, svarsto ambasadorių pakeitimą, bet vis tiek iniciatyva ir vykdomoji valdžia užsienio politikos srityje asmeniškai tenka pirmiausia prezidentei ir toliau Vyriausybei, o konkrečiai – Užsienio reikalų ministerijai. Čia kartais būna trinties, yra buvę ir anksčiau. [...] Taip pasakyta, įtariu, neapgalvotai arba turint viešųjų ryšių tikslų, bet labai abejoju“, – svarsto A. Kulakauskas.

Paklaustas, kaip vertina L. Graužinienės pirmąsias dienas Seimo Pirmininkės kėdėje, politologas teigia manąs, kad įprastomis aplinkybėmis ši politikė tokio posto nebūtų gavusi.  

„Ne ekstra situacijoje, normalioje situacijoje, L. Graužinienė į šitą postą nebūtų pakliuvusi. Dabar jai reikia apšilti ir [įgyti] patirties su patarėjais. O šiaip ji – aktyvi, nuoširdi, bet stokoja ir patirties, ir, ko gero, apskritai išprusimo šitoje srityje. Tai šitie dalykai su laiku įgyjami, bet neatmestina, kad ji taps ir opozicijos ir žiniasklaidos pasišaipymų taikiniu“, – sako A. Kulakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius