Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 18

Vėliava su Vyčiu turėtų plevėsuoti ir virš atnaujintos Lukiškių aikštės

2015 m. kovo 11-ąją iškelta didžiulė Vyčio vėliava Lukiškių aikštėje turėtų išlikti ir po rekonstrukcijos. Tokios nuostatos laikosi vienas iš Lukiškių aikštės sutvarkymo planą rengusių architektų Gintaras Čaikauskas, kurio manymu, vėliava puikiai įsilies į bendrą Lukiškių aikštės vaizdą.
Benediktas Vanagas Vilniaus Lukiškių aikštėje iškėlė istorinę Lietuvos vėliavą 2015 m. kovo 11 d.
Vyčio vėliava Lukiškių aikštėje / Jurgos Anusauskienės nuotr.

Galutinio sprendimo, kaip ateityje atrodys Lukiškių aikštė, dar nėra, tačiau bendras vaizdas po truputį aiškėja. Praeitą savaitę Architektų sąjungoje pristatytas architektų grupės sukurtas projektas, kuriame siūloma kietosios ir žaliosios dangos jungtis, siekiama sukurti erdvę, atliksiančią ir reprezentacinę funkciją, ir atitiksiančią kasdienius vilniečių gyvenimo poreikius.

Pasak architekto G.Čaikausko, Lukiškių aikštės erdvė išliks žalia, tačiau joje bus aiškiai išreikštos funkcinės zonos. „Aikštė pavirs savotišku gyvybės medžio simboliu. Medis – tai takelių forma, perauganti į smulkesnes šakeles žaliojoje zonoje ir savotiškai įsiliejanti į miesto erdves“, – sakė architektas.

Šiuo metu gana apleistoje aikštėje vienas pagrindinių akcentų – Vyčio vėliava, plevėsuojanti jau kiek ilgiau nei metus. Architektai vėliavos neatsisakė ir rengdami aikštės sutvarkymo planą, ji matosi vizualizacijose. Tiesa, pristatyme vėliava nebuvo akcentuota.

„Vėliava išliks – aš siūlau palikti toje pačioje vietoje, mūsų mintis yra ją palikti. Ši vėliava yra žmonių valios išraiška, jie ją pastatė, o aš esu toks žmogus, kuris sugeba suderinti daug dalykų“, – 15min sakė G.Čaikauskas.

Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas
Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas

Architektas įsitikinęs, kad vėliava puikiai tinka aikštėje, o ir jos prasmių – ne viena. Su prieštaravimais, kad vėliavos neturėtų likti, jis tikina nesusidūręs. Vėliava turėtų tikti ir tuo atveju, jeigu bus vystoma dar vieno aikštės akcento – Vyčio skulptūros – idėja.

Dėl skulptūros galutinio sprendimo kol kas nėra priimta. Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra išsakęs nuomonę, kad prieštaraus tradicinio Vyčio skulptūrai. „Man regis, blogiausias dalykas su Vyčiu atsitiktų, jei jis būtų kaip iš monetos perkeltas“, – „Lietuvos žinioms“ balandžio viduryje sakė meras.

VIDEO: Lukiškių aikštės rekonstrukcijos projektas

Mero patarėja, kuruojanti miesto plėtros klausimus, Dalia Bardauskienė tiesiai atsakyti, ar Vyčio vėliava turėtų išlikti, nėra linkusi, tačiau pripažįsta – asmeniškai jai vėliava tinka Lukiškių aikštėje, nes tai naujai atsiradęs akcentas, kai kiti elementai tik nyko pastaraisiais metais.

„Kol kas tai nėra mūsų prioritetinis klausimas, nes šiuo metu esame užsiėmę bendru vaizdu, ką mano miestiečiai, kur bus reprezentacinė zona, kaip atrodys takai, infrastruktūra. Tai yra pagrindiniai dalykai. O dėl meninių akcentų, architektai atsakys, kokie jie galėtų būti, tai bus sudėtinė projekto dalis. Bet tai Kultūros ministerijos kompetencija. Aš manau, kad kai turėsime aikštės vaizdą, o architektai turės pasakyti meno kūrinio parametrus, tuomet dirbsime su Kultūros ministerija“, – kalbėjo Vilniaus mero patarėja.

Šiuo metu dėl Lukiškių aikštės vyksta diskusijos su visuomene, paskui projektą vertins ekspertai.

Istorinė Vyčio vėliava Lukiškių aikštėje iškilo minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-ąsias metines. 4 metrų 20 centimetrų pločio ir 7 metrų ilgio vėliava plevėsuoja ant 25 metrų aukščio stiebo.

Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas
Architektų sąjungos nuotr./Lukiškių aikštės projektas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius