Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Vėlinėms ruošiasi ir pareigūnai

Šį savaitgalį lietuviai masiškai lankys artimųjų kapus. Tam ruošiasi ir policijos pareigūnai. Visų šventųjų dieną ir jos išvakarėse sustiprintos pareigūnų pajėgos rūpinsis ne tik eismo saugumu, bet ir viešąja tvarka.
Visų šventųjų dieną ir per Vėlines žvakutes prie neatpažintų palaikų kapų uždegs nebent geros valios žmonės.
Visų šventųjų dieną ir per Vėlines žvakutes prie neatpažintų palaikų kapų uždegs nebent geros valios žmonės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip „15min“ sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys, pasitaiko, kad net per Vėlines vagišiai apšvarina gėlėmis ir žvakutėmis papuoštus kapus. „Būna atvejų, kai prekeiviai, prie kapinių pardavinėjantys žvakutes ar gėles, jų prisirenka nuo kapų ir bando parduoti dar kartą“, – pasakojo V.Grašys.

Pavogė du maišus gėlių

Policijos pareigūnus per Vėlines yra tekę kviesti bendrovės „Paplaujos paminklų dirbtuvės“, prižiūrinčios Kairėnų ir Liepynės kapines, darbuotojams. Jos vadovas Audrius Džiovelis prisiminė, jog, kai bendrovė administravo Sudervės kapines, nusikaltimo vietoje teko pričiupti vagiantį benamį. „Atidavėm policininkams, bet vėliau jį vėl pastebėjom kapinėse. Matyt, sunku su tokiais kovoti“, – svarstė A.Džiovelis.

Bendrovės „Aketonas“, administruojančios Karveliškių, Saltoniškių, Antakalnio ir keletą kitų kapinių, direktorė Valia Šakalienė aiškino, kad vagysčių iš kapinių pasitaiko ne tik per Visų šventųjų dieną ar Vėlines. Pašnekovės teigimu, kapinių vagišiai dažniausiai savo juodus darbus dirba anksti ryte ar jau prietemoje. Moteris prisiminė vieną atvejį, kai darbininkai pagavo kapinių vagį, nuo įvairių kapų pavogusį bene du maišus gėlių.

Nežinomi kapai nerūpi

Vilniuje yra 57 kapinės, kurių bendras plotas siekia apie 231 ha. Šiemet jų tvarkymui savivaldybė
yra skyrusi 1 mln. 700 tūkst. Lt. Ankstesniais metais kapinių priežiūra savivaldybei atsiėjo kiek daugiau nei 2 mln. Lt.

Kaip „15min“ sakė sostinės savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Judita Nauckuvienė, kapines administruojančios bendrovės neatpažintų mirusiųjų kapais rūpinasi tik tiek, kad prie jų nesimėtytų šiukšlės, o rudenį būtų nugrėbti lapai.

Tačiau prie neatpažintų mirusiųjų kapų, esančių Rokantiškių kapinėse, ketvirtadienį akis badė šiukšlės, mėtėsi nuverstas kryžius. Šias kapines prižiūrinčios bendrovės „Stebulė“ vadovas Stanislovas Tamulevičius „15min“ paaiškino, jog bendrovė neprivalo prižiūrėti neatpažintų žmonių kapų – tai esą nenurodyta sutartyje su miesto savivaldybe. Tačiau S.Tamulevičius žadėjo paprašyti darbininkų, kad šie surinktų ten esančias šiukšles.

J.Nauckuvienės teigimu, žvakutės ir gėlių krepšeliai bus dedami tik ant Sausio 13-osios aukų kapų Antakalnio kapinėse. Neatpažintų mirusiųjų kapų pagerbimas – tik geros valios žmonių reikalas.

Prekyba nedžiugina

Ketvirtadienį prie Rokantiškių kapinių gėlėmis ir žvakutėmis prekiavę žmonės „15min“ guodėsi, kad prekyba sekasi vangiai.

„Turbūt žmonės neturi pinigų“, – svarstė gėlėmis ir žvakėmis prekiavusi Birutė. Jos teigimu, dauguma prekių yra gerokai pigesnės nei pernai. „Po tris, po keturis, po penkis litus, – vardijo moteris rodydama į parduodamas gėles, – Karališkos chrizantemos, kurios pernai kainavo 20 litų, dabar kainuoja 12 litų.“ Jai antrino gėlių pardavėjas Jonas. „Mažai perka“, – sakė vyras. Tačiau per Visų šventųjų dieną ir Vėlines jis tikisi šiokio tokio pirkėjų pagyvėjimo.

Dėl Vėlinių Vilniuje keičiamas eismas

„15min“ primena, kad dėl Vėlinių spalio 31–lapkričio 1 dienomis Vilniuje keisis automobilių ir viešojo transporto eismas.

Transporto eismas į Rokantiškių kapines iš Stepono Batoro gatvės bus nukreipiamas per Naujosios Vilnios rajoną – A. Kojelavičiaus, Šiaurės, Uosių, Kalno ir Rokantiškių gatvėmis.
Automobilius bus galima statyti aikštelėse ir kelkraščiuose, kur netrukdo eismui ir nėra automobilių statymą draudžiančių kelio ženklų.

Vykstantys savu transportu į Karveliškių kapines per Pilaitės rajoną, turės galimybę privažiuoti prie kapinių ne pagrindiniu, bet aplinkiniu keliu, esančiu už 1 km nuo pagrindinio įvažiavimo (važiuojant Sudervės link). Norint išvengti automobilių spūsties į Karveliškių kapines, rekomenduojama transporto priemones palikti stovėjimo aikštelėje Žvėryne ir kelionę iki kapinių tęsti viešuoju transportu – 63 maršruto autobusu „Žvėrynas – Pilaitės pr. – Karveliškės“.

Spalio 31–lapkričio 1 d. bus uždraustas eismas Ąžuolyno gatve ties Saltoniškių kapinėmis. Iš Laisvės pr. galima bus privažiuoti iki automobilių stovėjimo vietų Viršuliškių gatvėje, o iš Ozo gatvės – iki automobilių stovėjimo aikštelių Ąžuolyno gatvėje.

Keisis eismo organizavimas į Kairėnų kapines – automobilių eismas nuo Nemenčinės plento iš Kairėnų gatvės bus nukreiptas apvažiavimu Šilėnų gatve, o nuo Plytinės gatvės link kapinių bus nustatytas vienpusis eismas.

Kad prie minėtų miesto kapinių galėtų privažiuoti maršrutiniai autobusai, nuo spalio 24 d. iki lapkričio 2 d. kapinių prieigose – šalia autobusų stotelių, apsisukimo žiedų, kapinių įėjimo vartų – automobilių stovėjimas draudžiamas.

Daugiau informacijos apie eismo pokyčius galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius