Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 13

Vėluojant ES pinigams Vilniaus savivaldybė Bernardinų sodą rekonstruoja savo lėšomis

Bernardinų sodo, kitaip dar vadinamo Sereikiškių parku, rekonstrukcija persirito į antrą pusę. Tačiau iki šiol darbai vykdomi tik už Vilniaus savivaldybės ir jos bendrovės „Vilniaus vystymo kompanijos“ lėšas, kadangi sutartis su Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) dėl Europos Sąjungos paramos vis dar nepasirašyta.
Sereikiškių parkas rekonstrukcija
Bernardinų sodo rekonstrukcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

10 mln. Lt Bernardinų sodo rekonstrukcijai iš ES struktūrinių fondų skirta dar pavasarį. Dar apie 8 mln. Lt projektui skyrė Vilniaus savivaldybė. Paramą patvirtino Ūkio ministerija, tačiau sutartis su LVPA vis dar nepasirašyta. Vilniaus savivaldybės vadovų teigimu, pasirašymas įstrigo dėl biurokratinių kliūčių, nors sutartis derinama jau apie metus.

„Biurokratizmo ir per ilgų procedūrų tikrai yra, jaučiame tai. Kartais mums tikrai keista, kad Lietuvoje kaip toje Krylovo pasakėčioje: visi vežimą tempia į skirtingas puses. Kai kuriose įstaigose biurokratijos tikrai per daug ir kyla klausimas, kokie yra tikslai – ar kad būtų padarytas darbas, ar kad darbai nebūtų padaryti ir ES lėšos liktų nepanaudotos“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Anot mero, ES pinigus administruoja šešios agentūros, kurias reikėtų sujungti į vieną ir taikyti vienodus reikalavimus. Nes esą dabar karaliauja biurokratinės procedūros, kurios tampa pagrindiniu tikslu, nors svarbiausias turėtų būti rezultatas.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Bernardinų sodo rekonstrukcija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Bernardinų sodo rekonstrukcija

Tai, kad kol kas ES pinigai nėra gauti ir darbus tenka vykdyti už savo lėšomis, patvirtino ir projektą vykdančios „Vilniaus vystymo kompanijos“ vadovas. „Šiuo metu derinama sutartis su LVPA ir tikimės, kad artimiausiu metu, dar rugsėjo mėnesį, ji bus pasirašyta ir skirtos lėšos bus pervestos darbams finansuoti. Šiuo metu darbus vykdome savo lėšomis, nes projektui 8,5 mln. Lt skiria savivaldybė, 10 mln. Lt – Ūkio ministerija per LVPA. Darbai vyksta pagal grafiką“, – užtikrino „Vilniaus vystymo kompanijos“ direktorius Renatas Dūdonis.

Šiuo metu derinama sutartis su LVPA ir tikimės, kad artimiausiu metu, dar rugsėjo mėnesį, ji bus pasirašyta ir skirtos lėšos bus pervestos darbams finansuoti, – sakė R.Dūdonis.

LVPA kaltės sau prisiimti nelinkusi. 15min.lt agentūros atsiųstame atsakyme teigiama, kad sutarties pasirašymas atidėtas dėl paraiškos pervertinimo. Šiuo metu esą finansavimo ir administravimo sutarties projektas išsiųstas derinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijai.

Būtent Vilniaus savivaldybė, tvirtina LVPA atstovai, patikslino paraišką rugpjūčio pabaigoje, todėl vadovaujantis patikslinta informacija buvo pradėtas paraiškos pervertinimas. Paskutinius dokumentus, reikalingus tam, savivaldybės pateikė rugsėjo 5 dieną. Tuomet paraiškos vertinimo rezultatų ataskaita išsiųsta į Ūkio ministeriją ir buvo laukiama ūkio ministro įsakymo. Rugsėjo 12-ąją sutarties projektas iškeliavo į savivaldybę.

Vis dėlto tikimasi, kad Bernardinų sodo rekonstrukcija bus baigta, kaip ir numatyta projekte. Šiemet turėtų būti sutvarkytas visas parkas, kitąmet – sodinami gėlynai ir įrengiamas alpinariumas. Tačiau vasaros pradžioje visuomenei pristatytas atkastas viduramžių kvartalas eksponuojamas nebus.

„Atkastas vertybes ketinama eksponuoti muziejuje, tam jos turi būti specialiai paruoštos. Kalbant apie po žeme rastą viduramžių kvartalą, kol kas jis eksponuojamas nebus, tačiau bus palikta galimybė tai padaryti ateityje“, – teigė projekto autorė, „Vilniaus plano“ architektė Jurga Šimeliūnienė.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Bernardinų sodo rekonstrukcija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Bernardinų sodo rekonstrukcija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius